Framåt på fyra nivåer
9 maj 2016 • 3 min
När IFLA-ordföranden Donna Scheeder kommer till Biblioteksdagarna i Västerås har hon med sig ett upprop för förändring. Biblioteksbladet har träffat henne hemma i Washington för att höra hur hon ser på sitt uppdrag och på de utmaningar biblioteken står inför.

Donna Scheeder inleder samtalet med ett enkelt ”Jag älskar att arbeta med kunskap och bibliotek”. Det finns ingen anledning att tvivla på att hon menar allvar. Hon är minst sagt en veteran i branschen, med hela fyrtiofem år i Kongressbiblioteket ett par kvarter från hennes smala radhus i stadsdelen Capitol Hill.
Donna Scheeder, som varit aktiv i IFLA länge, valdes till ordförande vid kongressen i Kapstaden i augusti och brandtalet då ekade av Barack Obamas ”Yes, we can”-hoppfullhet. Den ambitiösa förändringsagendan på fyra nivåer som just hade antagits bygger på engagemang och hon manade på sina kolleger:
– Är ni med på att skapa och iscensätta förändringarna? Är ni med mig på den här resan? I mina drömmar hör jag svaret ”ja” på alla upptänkliga språk!
[fakta id=”14924″]
Ett drygt halvår senare minns Donna Scheeder hur glad och smickrad hon blev över förtroendet.
– Vi amerikaner väljs inte till sådana poster särskilt ofta – och skälet till det är att folk tror att vi ska börja domdera och härja.
Hennes motto ”inga fjuttiga visioner” tycks särdeles lämpligt nu när utvecklingen går så blixtsnabbt: nya villkor i samband med digitaliseringen, allt högre betalväggar i akademiska världen, ökade hot mot öppenheten i många länder, upphovsrätt i frihandelsförhandlingar och en frontalkrock mellan EU och USA i synen på uppgiftsskydd. Allt detta trender, menar Scheeder, som IFLA och därmed hon själv måste ha full koll på. Hon pekar i synnerhet på att gränserna mellan nationella och globala bestämmelser håller på att suddas ut i globaliseringens spår.
– Jag kommer från FD-eran, före datorn, och anser att en dator är ett verktyg för informationsförmedling, precis som en bok, säger hon bestämt.
Som alla andra i toppen av internationella organisationer gör Donna Scheeder täta resor tvärs och kors över jordklotet. För hennes del till biblioteks- och arkivkonferenser för att peppa alla att fullfölja IFLA-agendan. Det ser hon som kärnan i sitt uppdrag.
– En av de trevligaste sakerna med IFLA är att alla vill visa mig sådant de är stolta över, och det pågår fantastiska saker i världen.
De bibliotek Scheeder lyfter fram är alla exempel på hennes övertygelse: bibliotek och bibliotekarier måste bli aktiva i samhället. Ta italienska Cinisello nära Milano där man frågade invånarna vad de ville ha inför en nödvändig renovering. Och det blev: söndagsöppet, flyttbara möbler, samlingslokal för andra aktiviteter, ”välkommen”-skyltar på språk som nyanlända flyktingar förstår. Eller ta Dokk1 i danska Århus där all annan samhällsservice återfinns i lokalerna, vilket gör att människor som normalt inte skulle besöka ett bibliotek hittar dit.
– Nu för tiden är bibliotek bullriga och det är bra, fortsätter hon och inpräntar att bibliotekarier måste bli pr-pelare utåt, både för biblioteken och sin egen expertis.
På det globala planet betraktar Scheeder biblioteken som en nyckelspelare beträffande FN:s hållbarhetsagenda fram till 2030.
– Varje mål bygger på att människor har tillgång till information. Och då pratar jag inte bara om att erbjuda uppkoppling och trådlöst, utan om kunskap i sig. Fattigdom kan inte utplånas utan kunskap. Klimatkrisen kan inte lösas utan kunskap.
Hur ser ditt drömbibliotek ut om 15–20 år?
– Jag hoppas att vi är på väg mot en värld där alla offentliga bibliotek i hela världen utformar sina tjänster på det sätt som är bäst för medborgarna och deras möjligheter att nå högre samhälleliga mål.
Senaste nytt

Lagförslag: krav på bemannade skolbibliotek
Gustav Fridolin föreslår förstärkta skolbibliotek för nästan en halv miljard kronor. “Vi är inte där än”, säger utbildningsminister Anna Ekström.
19 jan 2021 • 2 min
Biblioteken på Gotland anmälda till JO
Biblioteken på Gotland stängde lokalerna över jul och nyår. Men inte för alla. Nu har biblioteken blivit JO-anmälda.
19 jan 2021 • 2 min

Nybliven 20-åring har blivit förebild
Efter två decennier kan det volontärdrivna uppslagsverket Wikipedia inspirera biblioteken till spridande av demokrati och bildning.
15 jan 2021 • 2 min

Beskedet som Bibliotekssverige väntar på
Förvaltningsrätten i Växjö ska pröva om det var lagligt när Sölvesborgs kommun stängde sina bibliotek. Sedan överklagandet lämnades in har de allra flesta kommuner i landet fattat samma beslut. Vad säger egentligen lagen om det?
14 jan 2021 • 4 min

Transparens och debatt för att laga trasig tillit
Biblioteket värnar inte demokratin bara genom att finnas. Det krävs ett strävsamt och ibland konfliktfyllt arbete, skriver Sofia Lenninger.
13 jan 2021 • 4 min

Kunskap sparas i bibliotek på månen
Ett digitalt bibliotek har redan skickats till månen för att bevara mänsklig kultur för framtiden. I år ska biblioteket utökas med mer information.
12 jan 2021 • 2 min

Hur kommer Trump att vilja minnas Trump?
Amerikanska ex-presidenter brukar inrätta ett bibliotek och museum där spåren av deras tid vid makten bevaras. Snart är det Donald Trumps tur.
8 jan 2021 • 3 min

De förser flyktingar med litteratur
En skåpbil ombyggd till bibliotek åker runt bland flyktingläger i Aten.
7 jan 2021 • 4 min

“Man bör dra ner på verksamhet”
Först rekommenderades stängning av alla bibliotek. Sedan – efter att de flesta stängt – ändrade myndigheterna sina råd. Betyder det att biblioteken nu kan öppna igen? "Inget jag kan uttala mig om", sa Anders Tegnell vid tisdagens pressträff där han samtidigt framhöll att så många som möjligt bör jobba hemifrån.
5 jan 2021 • 2 min

Rapport från två världar
Det ena skolbiblioteket var ett livlöst museum. Det andra var ett obemannat rum med böcker från 70-talet. Sedan ändrades nästan allt.
4 jan 2021 • 12 min
Krav: digitalisera nu
Dags att satsa på digitalisering av kulturarvet. Det skriver riksbibliotekarie Karin Grönvall och cheferna för fyra andra kulturarvsinstitutioner i en debattartikel i måndagens Dagens Nyheter.
3 jan 2021 • < 1 min

Vissa ändringar om bibliotek i förslag till pandemilag
Trots vissa ändringar nämns biblioteken fortfarande i samma mening som gym, djurparker och campingplatser.
29 dec 2020 • 2 min
0 kommentarer