Framåt på fyra nivåer
9 maj 2016 • 3 min
När IFLA-ordföranden Donna Scheeder kommer till Biblioteksdagarna i Västerås har hon med sig ett upprop för förändring. Biblioteksbladet har träffat henne hemma i Washington för att höra hur hon ser på sitt uppdrag och på de utmaningar biblioteken står inför.

Donna Scheeder inleder samtalet med ett enkelt ”Jag älskar att arbeta med kunskap och bibliotek”. Det finns ingen anledning att tvivla på att hon menar allvar. Hon är minst sagt en veteran i branschen, med hela fyrtiofem år i Kongressbiblioteket ett par kvarter från hennes smala radhus i stadsdelen Capitol Hill.
Donna Scheeder, som varit aktiv i IFLA länge, valdes till ordförande vid kongressen i Kapstaden i augusti och brandtalet då ekade av Barack Obamas ”Yes, we can”-hoppfullhet. Den ambitiösa förändringsagendan på fyra nivåer som just hade antagits bygger på engagemang och hon manade på sina kolleger:
– Är ni med på att skapa och iscensätta förändringarna? Är ni med mig på den här resan? I mina drömmar hör jag svaret ”ja” på alla upptänkliga språk!
[fakta id=”14924″]
Ett drygt halvår senare minns Donna Scheeder hur glad och smickrad hon blev över förtroendet.
– Vi amerikaner väljs inte till sådana poster särskilt ofta – och skälet till det är att folk tror att vi ska börja domdera och härja.
Hennes motto ”inga fjuttiga visioner” tycks särdeles lämpligt nu när utvecklingen går så blixtsnabbt: nya villkor i samband med digitaliseringen, allt högre betalväggar i akademiska världen, ökade hot mot öppenheten i många länder, upphovsrätt i frihandelsförhandlingar och en frontalkrock mellan EU och USA i synen på uppgiftsskydd. Allt detta trender, menar Scheeder, som IFLA och därmed hon själv måste ha full koll på. Hon pekar i synnerhet på att gränserna mellan nationella och globala bestämmelser håller på att suddas ut i globaliseringens spår.
– Jag kommer från FD-eran, före datorn, och anser att en dator är ett verktyg för informationsförmedling, precis som en bok, säger hon bestämt.
Som alla andra i toppen av internationella organisationer gör Donna Scheeder täta resor tvärs och kors över jordklotet. För hennes del till biblioteks- och arkivkonferenser för att peppa alla att fullfölja IFLA-agendan. Det ser hon som kärnan i sitt uppdrag.
– En av de trevligaste sakerna med IFLA är att alla vill visa mig sådant de är stolta över, och det pågår fantastiska saker i världen.
De bibliotek Scheeder lyfter fram är alla exempel på hennes övertygelse: bibliotek och bibliotekarier måste bli aktiva i samhället. Ta italienska Cinisello nära Milano där man frågade invånarna vad de ville ha inför en nödvändig renovering. Och det blev: söndagsöppet, flyttbara möbler, samlingslokal för andra aktiviteter, ”välkommen”-skyltar på språk som nyanlända flyktingar förstår. Eller ta Dokk1 i danska Århus där all annan samhällsservice återfinns i lokalerna, vilket gör att människor som normalt inte skulle besöka ett bibliotek hittar dit.
– Nu för tiden är bibliotek bullriga och det är bra, fortsätter hon och inpräntar att bibliotekarier måste bli pr-pelare utåt, både för biblioteken och sin egen expertis.
På det globala planet betraktar Scheeder biblioteken som en nyckelspelare beträffande FN:s hållbarhetsagenda fram till 2030.
– Varje mål bygger på att människor har tillgång till information. Och då pratar jag inte bara om att erbjuda uppkoppling och trådlöst, utan om kunskap i sig. Fattigdom kan inte utplånas utan kunskap. Klimatkrisen kan inte lösas utan kunskap.
Hur ser ditt drömbibliotek ut om 15–20 år?
– Jag hoppas att vi är på väg mot en värld där alla offentliga bibliotek i hela världen utformar sina tjänster på det sätt som är bäst för medborgarna och deras möjligheter att nå högre samhälleliga mål.
Senaste nytt

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne
Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.
22 maj 2023 • 2 min

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret
Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 maj 2023 • 2 min

Har nya bibliotekarier kunskaperna som behövs?
Under arbetet med nya numret av Biblioteksbladet skickades frågor till bibliotek om nyutbildade bibliotekariers kompetens. Svaren tyder på ett glapp mellan det verksamheterna behöver och det de nyutbildade har med sig.
19 maj 2023 • 2 min

Färre bibliotek – men besökarna är (nästan) tillbaka
Antalet folkbibliotek fortsätter att minska. Men 2022 års biblioteksstatistik visar att besökarna nästan helt har återvänt efter pandemin.
17 maj 2023 • < 1 min

"Alla i Bibliotekssverige tycker att de känner mig"
Nu vänds allas blickar mot Cecilia Ranemo på Kungliga biblioteket. Hon är ansvarig för den årliga biblioteksstatistiken som släpps i dag.
17 maj 2023 • 5 min

Trots läskris: Inga besked om satsning på skolbibliotek
Nivåerna på svenska tioåringars läsning är så låg att skolminister Lotta Edholm talar om en läskris i svensk skola. Läslyftet förlängs meddelar ministern, men nämner inte skolbiblioteken när hon listar åtgärder för att komma till rätta med problemen.
16 maj 2023 • 2 min

Bibliotek och lokaltidningar har mycket att vinna på samarbete
Bibliotekarier och journalister kan inspireras av varandra i arbetet för demokratin. Det är en av slutsatserna i en rapport som släpps i dag.
16 maj 2023 • 3 min
0 kommentarer