Framåt på fyra nivåer

9 maj 2016 • 3 min

När IFLA-ordföranden Donna Scheeder kommer till Biblioteksdagarna i Västerås har hon med sig ett upprop för förändring. Biblioteksbladet har träffat henne hemma i Washington för att höra hur hon ser på sitt uppdrag och på de utmaningar biblioteken står inför.

Biblioteksbladet har träffat Donna Scheeder i Washington. Foto: Andrew Lightman
Biblioteksbladet har träffat Donna Scheeder i Washington. Foto: Andrew Lightman

Donna Scheeder inleder samtalet med ett enkelt ”Jag älskar att arbeta med kunskap och bibliotek”. Det finns ingen anledning att tvivla på att hon menar allvar. Hon är minst sagt en veteran i branschen, med hela fyrtiofem år i Kongressbiblioteket ett par kvarter från hennes smala radhus i stadsdelen Capitol Hill.

Donna Scheeder, som varit aktiv i IFLA länge, valdes till ordförande vid kongressen i Kapstaden i augusti och brandtalet då ekade av Barack Obamas ”Yes, we can”-hoppfullhet. Den ambitiösa förändringsagendan på fyra nivåer som just hade antagits bygger på engagemang och hon manade på sina kolleger:

– Är ni med på att skapa och iscensätta förändringarna? Är ni med mig på den här resan? I mina drömmar hör jag svaret ”ja” på alla upptänkliga språk!

[fakta id=”14924″]

Ett drygt halvår senare minns Donna Scheeder hur glad och smickrad hon blev över förtroendet.

– Vi amerikaner väljs inte till sådana poster särskilt ofta – och skälet till det är att folk tror att vi ska börja domdera och härja.

Hennes motto ”inga fjuttiga visioner” tycks särdeles lämpligt nu när utvecklingen går så blixtsnabbt: nya villkor i samband med digitaliseringen, allt högre betalväggar i akademiska världen, ökade hot mot öppenheten i många länder, upphovsrätt i frihandelsförhandlingar och en frontalkrock mellan EU och USA i synen på uppgiftsskydd. Allt detta trender, menar Scheeder, som IFLA och därmed hon själv måste ha full koll på. Hon pekar i synnerhet på att gränserna mellan nationella och globala bestämmelser håller på att suddas ut i globaliseringens spår.

– Jag kommer från FD-eran, före datorn, och anser att en dator är ett verktyg för informationsförmedling, precis som en bok, säger hon bestämt.

Som alla andra i toppen av internationella organisationer gör Donna Scheeder täta resor tvärs och kors över jordklotet. För hennes del till biblioteks- och arkivkonferenser för att peppa alla att fullfölja IFLA-agendan. Det ser hon som kärnan i sitt uppdrag.

– En av de trevligaste sakerna med IFLA är att alla vill visa mig sådant de är stolta över, och det pågår fantastiska saker i världen.

De bibliotek Scheeder lyfter fram är alla exempel på hennes övertygelse: bibliotek och bibliotekarier måste bli aktiva i samhället. Ta italienska Cinisello nära Milano där man frågade invånarna vad de ville ha inför en nödvändig renovering. Och det blev: söndagsöppet, flyttbara möbler, samlingslokal för andra aktiviteter, ”välkommen”-skyltar på språk som nyanlända flyktingar förstår. Eller ta Dokk1 i danska Århus där all annan samhällsservice återfinns i lokalerna, vilket gör att människor som normalt inte skulle besöka ett bibliotek hittar dit.

– Nu för tiden är bibliotek bullriga och det är bra, fortsätter hon och inpräntar att bibliotekarier måste bli pr-pelare utåt, både för biblioteken och sin egen expertis.

På det globala planet betraktar Scheeder biblioteken som en nyckelspelare beträffande FN:s hållbarhetsagenda fram till 2030.

– Varje mål bygger på att människor har tillgång till information. Och då pratar jag inte bara om att erbjuda uppkoppling och trådlöst, utan om kunskap i sig. Fattigdom kan inte utplånas utan kunskap. Klimatkrisen kan inte lösas utan kunskap.

Hur ser ditt drömbibliotek ut om 15–20 år?

– Jag hoppas att vi är på väg mot en värld där alla offentliga bibliotek i hela världen utformar sina tjänster på det sätt som är bäst för medborgarna och deras möjligheter att nå högre samhälleliga mål.

0 kommentarer

Senaste nytt

Debatt

Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister

Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.

24 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt

På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.

23 jan 2025 • 2 min

Digitalisering

Unik studenthistoria digitaliserad

Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”

23 jan 2025 • 3 min

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min