Göteborg kan få ett Världslitteraturhus
26 maj 2015 • < 1 min
Ett mångspråkigt bibliotek, ett Världslitteraturhus kan öppnas i Göteborg. Det förespråkas i en utredning gjord av kulturförvaltningen och stadsdelsförvaltningen i...

Ett mångspråkigt bibliotek, ett Världslitteraturhus kan öppnas i Göteborg. Det förespråkas i en utredning gjord av kulturförvaltningen och stadsdelsförvaltningen i Östra Göteborg.
– En klart intressant idé att kunna spegla det mångkulturella Göteborg i ett bibliotek där verksamheten kunde vidgas till att bli en blandning av kulturhus, mötesplats och bibliotek säger utredaren Christina Persson, chef för stadsbiblioteket till Göteborgsposten.
Från början inkom förslaget som en motion från Maria Berntsson (KD) till kommunfullmäktige. I motionen föreslog hon att Världslitteraturhuset skulle uppföras på Gamlestadens nuvarande bibliotek, och i andra hand på Gamlestadens torg.
Redan 2012 skrev två debattörer i Göteborgsposten att det är dags att skapa ett Världslitteraturhus i Göteborg. De föreslår att det ska finnas traditionell biblioteksverksamhet med mångspråkig profil som grund och utöver det bland annat internationell bokhandel, utställningslokaler samt möjligheter att producera böcker med mera.
”För att staden ska vara hållbar långsiktigt måste de många kulturerna, berättelserna och språken både ses som, och faktiskt vara, en tillgång och göras tillgängliga och mötas,” skriver debattörerna Ingrid Atlestam och Ulla Forsén.
År 2013 tog kommunstyrelsen i Göteborg beslutet att möjligheten om ett Världslitteraturhus skulle utredas. Nu har alltså förslaget utretts och i utredningen står det bland annat att ” ett Världslitteraturhus kommer att lyfta det internationella perspektivet i Göteborg och synliggöra kulturyttringar i världen.”
I utredningen står ingenting om vad kalaset skulle kosta och utredarna själva kallar utredningen för en förstudie i ett tidigt skede.
Senaste nytt

Samtiden älskar berättelser – men inte sina berättare
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min

Stöd till folkbiblioteken: 40 miljoner kronor för läsfrämjande
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min

Stärkta bibliotek ersätts med stöd för läsfrämjande
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min

Nya avslöjanden i bok om jakten på KB-mannens böcker – ”Agerade inte ensam”
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min

Inga fler avhopp att vänta
När fackförbundet Dik lämnar Ifla finns 26 svenska medlemmar kvar i den kritiserade biblioteksfederationen. Trots all kritik tyder inget på att fler kommer att lämna.
18 sep 2023 • 4 min

Ministern om anmälningsplikt för skolbibliotekarier: ”Barnkonventionen gäller”
Kommer anmälningsplikten att gälla för skolbibliotekarier? Barnkonventionen gäller, konstaterar skolminister Lotta Edholm och skolbibliotek är självklart en del av utbildningsväsendet.
15 sep 2023 • 2 min

Besked: Alla elever ska få tillgång till bemannat skolbibliotek
Från och med 2026 läggs 433 miljoner kronor per år för att garantera att alla elever får tillgång till bemannade skolbibliotek. Det meddelar arbetsmarknadsminister Johan Pehrson och skolminister Lotta Edholm.
15 sep 2023 • 2 min

Ola Pilerot: "Vad tycks om bibliotekariens kunskap?"
Gång på gång ställs frågan om vad den som jobbar på bibliotek bör kunna. Men för att tala om nödvändig kompetens måste verksamheten ses i relation till övergripande samhällsströmningar, skriver Ola Pilerot.
14 sep 2023 • 6 min

KB: Kostnaderna en tickande bomb
Kungliga biblioteket känner av höjd hyra och inflation. Men framåt hänger de verkligt dramatiska kostnadsökningarna ihop med den digitala lagringen, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.
13 sep 2023 • 2 min

Hyreshöjningar för miljoner väntar för Stockholms stadsbibliotek
En allt större andel av Stockholms stadsbiblioteks budget går åt till hyror. "När hyrorna ökar så mycket krävs en större omprioritering", säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
12 sep 2023 • 2 min

Björn Orring lämnar Svensk biblioteksförening
Han ser tillbaka på närmare åtta år av opiononsarbete för svenska bibliotek. "Det handlar om vad vi gör tillsammans."
11 sep 2023 • 2 min

Lagar med mål att skrämma lärare och bibliotekarier
En våg av statlig lagstiftning sveper över USA:s skolor. Målet är att skrämma lärare, bibliotekarier och administratörer till självcensur, menar Pen America i en ny rapport.
11 sep 2023 • < 1 min
0 kommentarer