Göteborg kan få ett Världslitteraturhus

26 maj 2015 • < 1 min

Ett mångspråkigt bibliotek, ett Världslitteraturhus kan öppnas i Göteborg. Det förespråkas i en utredning gjord av kulturförvaltningen och stadsdelsförvaltningen i...

gothenburgEtt mångspråkigt bibliotek, ett Världslitteraturhus kan öppnas i Göteborg. Det förespråkas i en utredning gjord av kulturförvaltningen och stadsdelsförvaltningen i Östra Göteborg.
– En klart intressant idé att kunna spegla det mångkulturella Göteborg i ett bibliotek där verksamheten kunde vidgas till att bli en blandning av kulturhus, mötesplats och bibliotek säger utredaren Christina Persson, chef för stadsbiblioteket till Göteborgsposten.

Från början inkom förslaget som en motion från Maria Berntsson (KD) till kommunfullmäktige. I motionen föreslog hon att Världslitteraturhuset skulle uppföras på Gamlestadens nuvarande bibliotek, och i andra hand på Gamlestadens torg.

Redan 2012 skrev två debattörer i Göteborgsposten att det är dags att skapa ett Världslitteraturhus i Göteborg. De föreslår att det ska finnas traditionell biblioteksverksamhet med mångspråkig profil som grund och utöver det bland annat internationell bokhandel, utställningslokaler samt möjligheter att producera böcker med mera.

”För att staden ska vara hållbar långsiktigt måste de många kulturerna, berättelserna och språken både ses som, och faktiskt vara, en tillgång och göras tillgängliga och mötas,” skriver debattörerna Ingrid Atlestam och Ulla Forsén.

År 2013 tog kommunstyrelsen i Göteborg beslutet att möjligheten om ett Världslitteraturhus skulle utredas. Nu har alltså förslaget utretts och i utredningen står det bland annat att ” ett Världslitteraturhus kommer att lyfta det internationella perspektivet i Göteborg och synliggöra kulturyttringar i världen.”

I utredningen står ingenting om vad kalaset skulle kosta och utredarna själva kallar utredningen för en förstudie i ett tidigt skede.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min

Krönika

Biblioteken står inför en guldålder

Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.

19 dec 2024 • 2 min