Grattis på 50-årsdagen!

22 apr 2015 • < 1 min

I Helsingborg pågår ett firande i dagarna fem. Det är stadsbiblioteket som på dagen den 21 april fyllde 50 år. Firandet startade igår...

PresentI Helsingborg pågår ett firande i dagarna fem. Det är stadsbiblioteket som på dagen den 21 april fyllde 50 år.

Firandet startade igår eftermiddag klockan 17.00 med högtidstal. I stadsparken har det ställts ut trädgårdsmöbler och hängmattor finns att låna. Så den som är sugen kan låna en bok och lägga sig i en hängmatta och läsa.

För många väcker biblioteket minnen.

– På mellanstadiet gick jag till biblioteket varje dag, läste läxor, lånade dator och gick ut på internet. Vi hade ingen dator hemma, berättar Fanny Stephansson, verksamhetskoordinator till P4 Malmöhus.

Avdelningschef Tina Hagberg minns den magiska känslan att fylla en kasse med böcker och gå hem och läsa.

Vad som ska hända i framtiden är inte klart än. Det har lämnats ett förslag till Helsingborgs politiker om en utbyggnad. Men eftersom biblioteket ligger precis vid stadsparken så finns det också tankar om att bygga ett helt nytt bibliotek någon annanstans för att inte inkräkta för mycket på parken.

Stadsbiblioteket är byggt för att ta emot omkring 700 besökare om dagen, men idag har biblioteket så mycket som 3 000 besökare om dagen.

0 kommentarer

Senaste nytt

Reportage

Omöjligt uppdrag?

Svenskarnas läsande är ständigt föremål för bekymrade utredningar och politiska satsningar. Men trots alla ansträngningar är trenden negativ, särskilt bland unga. Hur ska det skrivna ordet vinna fler människors uppmärksamhet?

30 sep 2022 • 9 min

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Om nationalismens påverkan på kulturen

Färre översättningar, mindre utländsk litteratur och stängning av Världskulturmuseet. Det är några, av många, farhågor som en sent insatt panel lyfte på Bokmässan, med anledning av Sverigedemokraternas framgångar i valet.

23 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

Förändrade arbetsuppgifter kan vara en förklaring till att många som arbetar på bibliotek funderar på att byta yrke. Men det behövs också mer resurser och fler yrkesgrupper på biblioteken, konstaterades i ett samtal på Bokmässan.

22 sep 2022 • 2 min