Grattis på 50-årsdagen!

22 apr 2015 • < 1 min

I Helsingborg pågår ett firande i dagarna fem. Det är stadsbiblioteket som på dagen den 21 april fyllde 50 år. Firandet startade igår...

PresentI Helsingborg pågår ett firande i dagarna fem. Det är stadsbiblioteket som på dagen den 21 april fyllde 50 år.

Firandet startade igår eftermiddag klockan 17.00 med högtidstal. I stadsparken har det ställts ut trädgårdsmöbler och hängmattor finns att låna. Så den som är sugen kan låna en bok och lägga sig i en hängmatta och läsa.

För många väcker biblioteket minnen.

– På mellanstadiet gick jag till biblioteket varje dag, läste läxor, lånade dator och gick ut på internet. Vi hade ingen dator hemma, berättar Fanny Stephansson, verksamhetskoordinator till P4 Malmöhus.

Avdelningschef Tina Hagberg minns den magiska känslan att fylla en kasse med böcker och gå hem och läsa.

Vad som ska hända i framtiden är inte klart än. Det har lämnats ett förslag till Helsingborgs politiker om en utbyggnad. Men eftersom biblioteket ligger precis vid stadsparken så finns det också tankar om att bygga ett helt nytt bibliotek någon annanstans för att inte inkräkta för mycket på parken.

Stadsbiblioteket är byggt för att ta emot omkring 700 besökare om dagen, men idag har biblioteket så mycket som 3 000 besökare om dagen.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min

Politik

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek

Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.

16 jan 2023 • < 1 min