Grattis på 50-årsdagen!

22 apr 2015 • < 1 min

I Helsingborg pågår ett firande i dagarna fem. Det är stadsbiblioteket som på dagen den 21 april fyllde 50 år. Firandet startade igår...

PresentI Helsingborg pågår ett firande i dagarna fem. Det är stadsbiblioteket som på dagen den 21 april fyllde 50 år.

Firandet startade igår eftermiddag klockan 17.00 med högtidstal. I stadsparken har det ställts ut trädgårdsmöbler och hängmattor finns att låna. Så den som är sugen kan låna en bok och lägga sig i en hängmatta och läsa.

För många väcker biblioteket minnen.

– På mellanstadiet gick jag till biblioteket varje dag, läste läxor, lånade dator och gick ut på internet. Vi hade ingen dator hemma, berättar Fanny Stephansson, verksamhetskoordinator till P4 Malmöhus.

Avdelningschef Tina Hagberg minns den magiska känslan att fylla en kasse med böcker och gå hem och läsa.

Vad som ska hända i framtiden är inte klart än. Det har lämnats ett förslag till Helsingborgs politiker om en utbyggnad. Men eftersom biblioteket ligger precis vid stadsparken så finns det också tankar om att bygga ett helt nytt bibliotek någon annanstans för att inte inkräkta för mycket på parken.

Stadsbiblioteket är byggt för att ta emot omkring 700 besökare om dagen, men idag har biblioteket så mycket som 3 000 besökare om dagen.

0 kommentarer

Senaste nytt

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min