Grattis på 50-årsdagen!

22 apr 2015 • < 1 min

I Helsingborg pågår ett firande i dagarna fem. Det är stadsbiblioteket som på dagen den 21 april fyllde 50 år. Firandet startade igår...

PresentI Helsingborg pågår ett firande i dagarna fem. Det är stadsbiblioteket som på dagen den 21 april fyllde 50 år.

Firandet startade igår eftermiddag klockan 17.00 med högtidstal. I stadsparken har det ställts ut trädgårdsmöbler och hängmattor finns att låna. Så den som är sugen kan låna en bok och lägga sig i en hängmatta och läsa.

För många väcker biblioteket minnen.

– På mellanstadiet gick jag till biblioteket varje dag, läste läxor, lånade dator och gick ut på internet. Vi hade ingen dator hemma, berättar Fanny Stephansson, verksamhetskoordinator till P4 Malmöhus.

Avdelningschef Tina Hagberg minns den magiska känslan att fylla en kasse med böcker och gå hem och läsa.

Vad som ska hända i framtiden är inte klart än. Det har lämnats ett förslag till Helsingborgs politiker om en utbyggnad. Men eftersom biblioteket ligger precis vid stadsparken så finns det också tankar om att bygga ett helt nytt bibliotek någon annanstans för att inte inkräkta för mycket på parken.

Stadsbiblioteket är byggt för att ta emot omkring 700 besökare om dagen, men idag har biblioteket så mycket som 3 000 besökare om dagen.

0 kommentarer

Senaste nytt

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min