”Handlingskraft när den är som bäst”
24 nov 2016 • 2 min
BBL testar craftivism. Reporter Karin Andersson lär sig virka, pratar journalistik och ägiga sommarlovsfikor, och övertygas om att några barn med garnnystan kan förändra världen.


Jag hinner med en tidigare buss än tänkt och hinner sitta en stund utanför Kulturcentret i Sävja. Visst finns det mycket växtlighet runt om byggnaderna men här är också mycket grå betong – lite färgglad garnbombning känns verkligen inte som ett tokigt initiativ.
[fakta id=”15179″]
Inne bland bokhyllorna möts jag av bibliotekspersonalen som visar mig till det runda bordet i hörnet. Ännu är stolarna lediga men där finns en stor korg som är allt annat än tom. Garnnystanen trängs med varandra och upp sticker handarbeten som barnen påbörjat vid något av de tidigare craftivism-tillfällena. Den här torsdagen blir tredje gången de ska ses och skapa tillsammans. Men kommer det att komma någon mer eller ska jag tvingas lista ut hur man fingervirkar själv?
Så sakta men säkert droppar mina textilaktivistiska kamrater in. Till slut är alla stolar upptagna och tio par händer rafsar i korgen. På bordet finns en mapp med bilder på olika textilkonstverk i den offentliga miljön. Kring bilderna har de tidigare diskuterat hur man tänker när man till exempel klär in en cykel i stickningar. För det är därför vi sitter här tillsammans – jag, barnen och bibliotekspersonalen. Vi ska sammanfoga garnet i färger och former som sedan ska smycka centrets väggar, både inomhus och ute bland betongen.
Handvirkandet får jag hjälp med av en snäll bordsgranne och hela sällskapet ger mig uppmuntrande ord under virkningen. Vi pratar om att vara den som säger ifrån när något inte är bra, om journalistik, om fika på sommarlovet (”fett ägigt”) och om en app som jag tydligen borde ha men direkt glömmer namnet på. Och så tittar jag på klockan och en timme har redan gått.
Då när jag satt på den tidiga bussen funderade jag kring hur Craftivismen i Sävja skulle bli. Skulle jag, som förvisso brinner för aktivism, men som inte kan sticka och är 20 år äldre än målgruppen, platsa? Men på vägen hem är jag helt inlindad i övertygelsen att några barn med garnnystan kring ett runt bord kan göra precis all skillnad i världen.
[fakta id=”15181″]
Senaste nytt

Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min

Tror på effekt av tillträdesförbudet
I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.
19 jan 2023 • 4 min

Små bibliotek för alla – en rörelse över hela världen
Små bibliotekslådor, Little Free Library, är en läsfrämjande rörelse som har spridit sig över världen. Målet är att få fler barn och unga att läsa.
18 jan 2023 • < 1 min

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot
Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”
17 jan 2023 • < 1 min

Bibliotekarie i topp tio bland unga tjejers önskan om yrke
Att jobba som bibliotekarie må inte vara den största drömmen bland ungdomar, men en färsk rapport visar att yrket finns med på topp tio när unga kvinnor listar vad de kan tänka sig jobba med. Intresset är mindre bland unga män.
17 jan 2023 • 1 min

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek
Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.
16 jan 2023 • < 1 min
0 kommentarer