”Handlingskraft när den är som bäst”
24 nov 2016 • 2 min
BBL testar craftivism. Reporter Karin Andersson lär sig virka, pratar journalistik och ägiga sommarlovsfikor, och övertygas om att några barn med garnnystan kan förändra världen.
Jag hinner med en tidigare buss än tänkt och hinner sitta en stund utanför Kulturcentret i Sävja. Visst finns det mycket växtlighet runt om byggnaderna men här är också mycket grå betong – lite färgglad garnbombning känns verkligen inte som ett tokigt initiativ.
[fakta id=”15179″]
Inne bland bokhyllorna möts jag av bibliotekspersonalen som visar mig till det runda bordet i hörnet. Ännu är stolarna lediga men där finns en stor korg som är allt annat än tom. Garnnystanen trängs med varandra och upp sticker handarbeten som barnen påbörjat vid något av de tidigare craftivism-tillfällena. Den här torsdagen blir tredje gången de ska ses och skapa tillsammans. Men kommer det att komma någon mer eller ska jag tvingas lista ut hur man fingervirkar själv?
Så sakta men säkert droppar mina textilaktivistiska kamrater in. Till slut är alla stolar upptagna och tio par händer rafsar i korgen. På bordet finns en mapp med bilder på olika textilkonstverk i den offentliga miljön. Kring bilderna har de tidigare diskuterat hur man tänker när man till exempel klär in en cykel i stickningar. För det är därför vi sitter här tillsammans – jag, barnen och bibliotekspersonalen. Vi ska sammanfoga garnet i färger och former som sedan ska smycka centrets väggar, både inomhus och ute bland betongen.
Handvirkandet får jag hjälp med av en snäll bordsgranne och hela sällskapet ger mig uppmuntrande ord under virkningen. Vi pratar om att vara den som säger ifrån när något inte är bra, om journalistik, om fika på sommarlovet (”fett ägigt”) och om en app som jag tydligen borde ha men direkt glömmer namnet på. Och så tittar jag på klockan och en timme har redan gått.
Då när jag satt på den tidiga bussen funderade jag kring hur Craftivismen i Sävja skulle bli. Skulle jag, som förvisso brinner för aktivism, men som inte kan sticka och är 20 år äldre än målgruppen, platsa? Men på vägen hem är jag helt inlindad i övertygelsen att några barn med garnnystan kring ett runt bord kan göra precis all skillnad i världen.
[fakta id=”15181″]
Senaste nytt
Boktips på nytt sätt
Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.
10 sep 2024 • 4 min
Årets pristagare: ”Jag har visat dem vad ett skolbibliotek kan vara”
Hur lyckas man med skolbiblioteket? Stick ut hakan och visa vad en bibliotekarie kan erbjuda, säger Felix Sjögren på Årets skolbibliotek.
9 sep 2024 • 3 min
Symbolisk timme för läsning
På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.
6 sep 2024 • 2 min
Svensk kommitté skapad för att skydda kulturarvet
Säkerhetsläget i Europa ställer nya krav på kunskap om kulturarvet. I dagarna bildas en nationell kommitté i Sverige för att skydda kulturarvet.
5 sep 2024 • < 1 min
Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?
Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”
4 sep 2024 • 5 min
Efter hackerattacken: KB lär av brittiska erfarenheter
Tio månader efter ransomwareattacken mot British Library är flera fysiska och digitala arkiv fortfarande stängda. ”Det finns ingen silver bullet som kan rädda och försvara oss”, säger KB:s it-chef om händelsen.
3 sep 2024 • 3 min
Prischanser för Biblioteksbladet
Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.
2 sep 2024 • < 1 min
Prisat skolbibliotek ”fullt integrerat”
Skolbiblioteket på Nydalaskolan i Malmö har gått från att vara en separat enhet till att vara helt integrerad i skolverksamheten. Nu utnämns det till Årets skolbibliotek.
2 sep 2024 • < 1 min
KB: Stora skillnader i kommunernas planer för skolbibliotek
Skolbibliotekens synlighet varierar kraftigt i de kommunala biblioteksplanerna. Många uttrycker ambitioner men, ”ambitionsnivån ser väldigt olika ut”.
2 sep 2024 • < 1 min
Här lånar biblioteket ut konsertbiljetter
Carmen eller Beethovens första är några alternativ som erbjuds när biblioteket i Jönköping lånar ut biljetter till föreställningar med Jönköpings sinfonietta.
30 aug 2024 • 2 min
Tips för att läsa och förstå finansiella nyheter
Genom att ha en bättre förståelse för att läsa och förstå finansiella nyheter, kan man enklare fatta bättre ekonomiska beslut. Den här artikeln kommer närmare gå in på grundläggande begrepp att känna till, hur man får en förståelse av aktiemarknadens rörelser samt vikten av att läsa mellan raderna i analytikerrapporter.
28 aug 2024 • 2 min
Pliktlagstiftningen – från censur till resurs för demokratisk utveckling
Även om dagens pliktlagstiftning inte har hängt med i tiden med sociala medier och internet är det mycket som har hänt de senaste 500 åren då pliktlagstiftning infördes för att ha kontroll. Häng med på en tillbakablick!
28 aug 2024 • 3 min
0 kommentarer