Här underkändes skolbiblioteket

2 mar 2015 • < 1 min

Skolinspektionen har underkänt skolbiblioteket i Sally Bauerskolan i Helsingborg. När myndigheten tidigare i år besökte skolan konstaterades att biblioteket inte...

Skolinspektionen har underkänt skolbiblioteket i Sally Bauerskolan i Helsingborg. När myndigheten tidigare i år besökte skolan konstaterades att biblioteket inte uppfyller kraven i skollagen. Ett rum med böcker räcker inte.


Bristerna enligt Skolinspektionen handlar enligt Helsingborgs Dagblad om att böckerna i Sally Bauerskolans skolbibliotek inte bara ska finnas tillgängliga i ett särskilt rum utan ska användas aktivt i undervisningen. Dessutom ska ett skolbibliotek innehålla flera olika typer av medier, som exempelvis fackböcker, och inte endast skönlitteratur.
Enligt en undersökning utförd av Kungliga biblioteket, KB, år 2012 saknade 18 av de 51 skolor i Helsingborgs kommun som deltog i enkäten ett eget skolbibliotek. Merparten av dem var fristående skolor.
Att ha tillgång till ett näraliggande folkbibliotek räknas inte. Enligt Skolinspektionen är skollagen tydlig med att alla skolor ska ha ett fysiskt bibliotek i sina egna lokaler.
Skolinspektionen har nu gett Sally Bauerskolan tre månader på sig att bygga upp sitt bibliotek.
Att frågan om skolbibliotek engagerar visar också en pågående debatt i Nerikes Allehanda. Bibliotekarien Kajsa Fex Fritz, som arbetar på stadsbiblioteket i Örebro, har påtalat att Skolinspektionen inte tillräckligt aktivt undersöker brister i dagens skolbibliotek. Resultatet är att frågan riskeras att glömmas bort och det som borde göras åtgärdas inte.
Enligt Kajsa Fex Fritz finns det skolor i Örebro, som saknar ”regelrätta skolbibliotek och bemanningen av biblioteken är ytterligare ett frågetecken”.

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

"Tystnaden är ett sjukdomstecken"

Många har hört av sig efter en artikel om att bibliotekspersonal sällan tillåts läsa på arbetstid. "Vittnesmålen ger bilden av arbetsplatser där det straffar sig att tala klarspråk", skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

4 okt 2022 • 2 min

Reportage

Omöjligt uppdrag?

Svenskarnas läsande är ständigt föremål för bekymrade utredningar och politiska satsningar. Men trots alla ansträngningar är trenden negativ, särskilt bland unga. Hur ska det skrivna ordet vinna fler människors uppmärksamhet?

30 sep 2022 • 9 min

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min