Här underkändes skolbiblioteket

2 mar 2015 • < 1 min

Skolinspektionen har underkänt skolbiblioteket i Sally Bauerskolan i Helsingborg. När myndigheten tidigare i år besökte skolan konstaterades att biblioteket inte...

Skolinspektionen har underkänt skolbiblioteket i Sally Bauerskolan i Helsingborg. När myndigheten tidigare i år besökte skolan konstaterades att biblioteket inte uppfyller kraven i skollagen. Ett rum med böcker räcker inte.


Bristerna enligt Skolinspektionen handlar enligt Helsingborgs Dagblad om att böckerna i Sally Bauerskolans skolbibliotek inte bara ska finnas tillgängliga i ett särskilt rum utan ska användas aktivt i undervisningen. Dessutom ska ett skolbibliotek innehålla flera olika typer av medier, som exempelvis fackböcker, och inte endast skönlitteratur.
Enligt en undersökning utförd av Kungliga biblioteket, KB, år 2012 saknade 18 av de 51 skolor i Helsingborgs kommun som deltog i enkäten ett eget skolbibliotek. Merparten av dem var fristående skolor.
Att ha tillgång till ett näraliggande folkbibliotek räknas inte. Enligt Skolinspektionen är skollagen tydlig med att alla skolor ska ha ett fysiskt bibliotek i sina egna lokaler.
Skolinspektionen har nu gett Sally Bauerskolan tre månader på sig att bygga upp sitt bibliotek.
Att frågan om skolbibliotek engagerar visar också en pågående debatt i Nerikes Allehanda. Bibliotekarien Kajsa Fex Fritz, som arbetar på stadsbiblioteket i Örebro, har påtalat att Skolinspektionen inte tillräckligt aktivt undersöker brister i dagens skolbibliotek. Resultatet är att frågan riskeras att glömmas bort och det som borde göras åtgärdas inte.
Enligt Kajsa Fex Fritz finns det skolor i Örebro, som saknar ”regelrätta skolbibliotek och bemanningen av biblioteken är ytterligare ett frågetecken”.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min

Politik

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek

Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.

16 jan 2023 • < 1 min