Här underkändes skolbiblioteket

2 mar 2015 • < 1 min

Skolinspektionen har underkänt skolbiblioteket i Sally Bauerskolan i Helsingborg. När myndigheten tidigare i år besökte skolan konstaterades att biblioteket inte...

Skolinspektionen har underkänt skolbiblioteket i Sally Bauerskolan i Helsingborg. När myndigheten tidigare i år besökte skolan konstaterades att biblioteket inte uppfyller kraven i skollagen. Ett rum med böcker räcker inte.


Bristerna enligt Skolinspektionen handlar enligt Helsingborgs Dagblad om att böckerna i Sally Bauerskolans skolbibliotek inte bara ska finnas tillgängliga i ett särskilt rum utan ska användas aktivt i undervisningen. Dessutom ska ett skolbibliotek innehålla flera olika typer av medier, som exempelvis fackböcker, och inte endast skönlitteratur.
Enligt en undersökning utförd av Kungliga biblioteket, KB, år 2012 saknade 18 av de 51 skolor i Helsingborgs kommun som deltog i enkäten ett eget skolbibliotek. Merparten av dem var fristående skolor.
Att ha tillgång till ett näraliggande folkbibliotek räknas inte. Enligt Skolinspektionen är skollagen tydlig med att alla skolor ska ha ett fysiskt bibliotek i sina egna lokaler.
Skolinspektionen har nu gett Sally Bauerskolan tre månader på sig att bygga upp sitt bibliotek.
Att frågan om skolbibliotek engagerar visar också en pågående debatt i Nerikes Allehanda. Bibliotekarien Kajsa Fex Fritz, som arbetar på stadsbiblioteket i Örebro, har påtalat att Skolinspektionen inte tillräckligt aktivt undersöker brister i dagens skolbibliotek. Resultatet är att frågan riskeras att glömmas bort och det som borde göras åtgärdas inte.
Enligt Kajsa Fex Fritz finns det skolor i Örebro, som saknar ”regelrätta skolbibliotek och bemanningen av biblioteken är ytterligare ett frågetecken”.

0 kommentarer

Senaste nytt

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min