Här underkändes skolbiblioteket

2 mar 2015 • < 1 min

Skolinspektionen har underkänt skolbiblioteket i Sally Bauerskolan i Helsingborg. När myndigheten tidigare i år besökte skolan konstaterades att biblioteket inte...

Skolinspektionen har underkänt skolbiblioteket i Sally Bauerskolan i Helsingborg. När myndigheten tidigare i år besökte skolan konstaterades att biblioteket inte uppfyller kraven i skollagen. Ett rum med böcker räcker inte.


Bristerna enligt Skolinspektionen handlar enligt Helsingborgs Dagblad om att böckerna i Sally Bauerskolans skolbibliotek inte bara ska finnas tillgängliga i ett särskilt rum utan ska användas aktivt i undervisningen. Dessutom ska ett skolbibliotek innehålla flera olika typer av medier, som exempelvis fackböcker, och inte endast skönlitteratur.
Enligt en undersökning utförd av Kungliga biblioteket, KB, år 2012 saknade 18 av de 51 skolor i Helsingborgs kommun som deltog i enkäten ett eget skolbibliotek. Merparten av dem var fristående skolor.
Att ha tillgång till ett näraliggande folkbibliotek räknas inte. Enligt Skolinspektionen är skollagen tydlig med att alla skolor ska ha ett fysiskt bibliotek i sina egna lokaler.
Skolinspektionen har nu gett Sally Bauerskolan tre månader på sig att bygga upp sitt bibliotek.
Att frågan om skolbibliotek engagerar visar också en pågående debatt i Nerikes Allehanda. Bibliotekarien Kajsa Fex Fritz, som arbetar på stadsbiblioteket i Örebro, har påtalat att Skolinspektionen inte tillräckligt aktivt undersöker brister i dagens skolbibliotek. Resultatet är att frågan riskeras att glömmas bort och det som borde göras åtgärdas inte.
Enligt Kajsa Fex Fritz finns det skolor i Örebro, som saknar ”regelrätta skolbibliotek och bemanningen av biblioteken är ytterligare ett frågetecken”.

0 kommentarer

Senaste nytt

Skolbibliotek

Ny lag om skolbibliotek på väg

Elever ska som regel ha tillgång till ett skolbibliotek på sin skola. Och det ska vara bemannat av utbildade bibliotekarier. Det skriver regeringen i det lagförslag som nu skickas till Lagrådet.

17 jun 2024 • 2 min

Nyheter

En hel dag om bibliotek i Almedalen

Under rubriken Biblioteksarenan ägnas en hel dag av Almedalsveckan till samtal om bibliotek. Bland panellisterna finns Kajsa Ravin, Göran Arrius, Brit Stakston och Silvia Ernhagen.

17 jun 2024 • < 1 min

Reportage

Bytte socialtjänsten mot biblioteket

Efter 15 år i socialtjänsten började Gabriella Andersson för tre år sedan att utbilda sig till bibliotekarie. Nu tar hon examen. ”Jag har fått en djupare förståelse för bredden i det här yrket.”

14 jun 2024 • 2 min

Reportage

Ett kulturarv med växande hål

Medieutvecklingen är blixtsnabb, lagarna föråldrade, Kungliga biblioteket ligger efter – och frågor om framtiden möts med politisk tystnad. Samtidigt försöker 13 personer bevara fler minnen av 2020-talet.

7 jun 2024 • 9 min