Hejdå, mikrofilm!

3 sep 2014 • < 1 min

Nu lanserar KB en ny tjänst som gör det möjligt att fritextsöka i  inskannade dagstidningar. Från och med nu skannar...

Nu lanserar KB en ny tjänst som gör det möjligt att fritextsöka i  inskannade dagstidningar. Från och med nu skannar man alla dagstidningar istället för att mikrofilma dem, och som en del i det arbetet har KB utvecklat en ny tjänst för visning av det digitaliserade materialet.I den nya versionen finns Aftonbladets, Dagens Industris, Expressens, Göteborgs Aftonblads och Svenska dagbladets hela utgivning från första numren. På sikt hoppas de kunna tillgängliggöra hela det historiska material som idag ligger på mikrofilm.

– Idag sitter vi och skannar material som redan finns digitalt hos tidningarna. Om vi kan få tillgång till tryck-pdffilerna så kan vi istället använda pengarna till att jobba med det gamla.

I den nya tjänsten är hela textmassan sökbar också utifrån en hemdator, men man får inte hela texten, utan bara ett antal ord runt sökordet. Utifrån detta får man än så länge göra sitt urval och bege sig till KB för att läsa resten.

– Meningen är att man ska få åtkomst också från andra bibliotek. Vi jobbar just nu för att universitetsbiblioteken som sedan tidigare har mikrofilm ska få tillgång. Jag hoppas att det blir klart under hösten, säger Torsten Johansson som ansvarar för dagstidningar på KB.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min