Hejdå, mikrofilm!

3 sep 2014 • < 1 min

Nu lanserar KB en ny tjänst som gör det möjligt att fritextsöka i  inskannade dagstidningar. Från och med nu skannar...

Nu lanserar KB en ny tjänst som gör det möjligt att fritextsöka i  inskannade dagstidningar. Från och med nu skannar man alla dagstidningar istället för att mikrofilma dem, och som en del i det arbetet har KB utvecklat en ny tjänst för visning av det digitaliserade materialet.I den nya versionen finns Aftonbladets, Dagens Industris, Expressens, Göteborgs Aftonblads och Svenska dagbladets hela utgivning från första numren. På sikt hoppas de kunna tillgängliggöra hela det historiska material som idag ligger på mikrofilm.

– Idag sitter vi och skannar material som redan finns digitalt hos tidningarna. Om vi kan få tillgång till tryck-pdffilerna så kan vi istället använda pengarna till att jobba med det gamla.

I den nya tjänsten är hela textmassan sökbar också utifrån en hemdator, men man får inte hela texten, utan bara ett antal ord runt sökordet. Utifrån detta får man än så länge göra sitt urval och bege sig till KB för att läsa resten.

– Meningen är att man ska få åtkomst också från andra bibliotek. Vi jobbar just nu för att universitetsbiblioteken som sedan tidigare har mikrofilm ska få tillgång. Jag hoppas att det blir klart under hösten, säger Torsten Johansson som ansvarar för dagstidningar på KB.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min