Hejdå, mikrofilm!

3 sep 2014 • < 1 min

Nu lanserar KB en ny tjänst som gör det möjligt att fritextsöka i  inskannade dagstidningar. Från och med nu skannar...

Nu lanserar KB en ny tjänst som gör det möjligt att fritextsöka i  inskannade dagstidningar. Från och med nu skannar man alla dagstidningar istället för att mikrofilma dem, och som en del i det arbetet har KB utvecklat en ny tjänst för visning av det digitaliserade materialet.I den nya versionen finns Aftonbladets, Dagens Industris, Expressens, Göteborgs Aftonblads och Svenska dagbladets hela utgivning från första numren. På sikt hoppas de kunna tillgängliggöra hela det historiska material som idag ligger på mikrofilm.

– Idag sitter vi och skannar material som redan finns digitalt hos tidningarna. Om vi kan få tillgång till tryck-pdffilerna så kan vi istället använda pengarna till att jobba med det gamla.

I den nya tjänsten är hela textmassan sökbar också utifrån en hemdator, men man får inte hela texten, utan bara ett antal ord runt sökordet. Utifrån detta får man än så länge göra sitt urval och bege sig till KB för att läsa resten.

– Meningen är att man ska få åtkomst också från andra bibliotek. Vi jobbar just nu för att universitetsbiblioteken som sedan tidigare har mikrofilm ska få tillgång. Jag hoppas att det blir klart under hösten, säger Torsten Johansson som ansvarar för dagstidningar på KB.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Skolbibliotek

Ny lag om skolbibliotek på väg

Elever ska som regel ha tillgång till ett skolbibliotek på sin skola. Och det ska vara bemannat av utbildade bibliotekarier. Det skriver regeringen i det lagförslag som nu skickas till Lagrådet.

17 jun 2024 • 2 min

Nyheter

En hel dag om bibliotek i Almedalen

Under rubriken Biblioteksarenan ägnas en hel dag av Almedalsveckan till samtal om bibliotek. Bland panellisterna finns Kajsa Ravin, Göran Arrius, Brit Stakston och Silvia Ernhagen.

17 jun 2024 • < 1 min

Reportage

Bytte socialtjänsten mot biblioteket

Efter 15 år i socialtjänsten började Gabriella Andersson för tre år sedan att utbilda sig till bibliotekarie. Nu tar hon examen. ”Jag har fått en djupare förståelse för bredden i det här yrket.”

14 jun 2024 • 2 min

Reportage

Ett kulturarv med växande hål

Medieutvecklingen är blixtsnabb, lagarna föråldrade, Kungliga biblioteket ligger efter – och frågor om framtiden möts med politisk tystnad. Samtidigt försöker 13 personer bevara fler minnen av 2020-talet.

7 jun 2024 • 9 min