Hur har forskarna klarat uppsägningen av Elsevieravtalet?

2 apr 2019 • 2 min

Norge följde efter Sverige och sade upp sitt avtal med vetenskapsförlaget Elsevier i mars. Kungliga bibliotekets Lisa Olsson, som arbetar med en utvärdering av den svenska uppsägningen, blev inbjuden för att berätta om de konsekvenser vi sett i Sverige sedan tillgången till nya artiklar upphörde i juli. 

Lisa Olsson. Foto: Jens Östman.

Vad sade du?

– Att vi på det stora hela hittills ser små effekter för biblioteken. Men att vissa forskare påverkats väldigt direkt i sitt arbete. Och att andra forskare knappt märkt av uppsägningen, säger Lisa Olsson.

Har du sett något mer intressant i utvärderingen?

– Vi ser att tröskeln för när en användare ger upp jakten på en otillgänglig artikel är ganska låg. Antagligen på grund av att de inte hinner eller inte vet om artikeln är värd ansträngningen. Det finns mycket material att sålla i och en sammanfattning ger inte alltid en rättvisande bild av innehållet. Men det går att få tag på artiklar med hjälp av webbläsartilllägg som Unpaywall eller Open Access button, bibliotekstjänster som fjärrlån, genom forskarnätverk eller via artikelför­fattaren.

Ska Sverige inte betala för vetenskapliga publikationer?

– Jo, diskussionerna med Elsevier har återupptagits och ambitionen är att båda parter ska skriva under en avsiktsförklaring som ska sätta ramarna för fortsatta förhandlingar. I och med att fler länder och större institutioner valt att inte förnya sina avtal sätts välbehövlig press på Elsevier. Jag hoppas att Bibsamkonsortiet får till ett avtal med Elsevier till ett rimligt pris som möter regeringens målbild och gör det lättare för forskare att läsa och publicera öppet tillgängligt.

Sedan den här artikeln skrevs har Norge slutit ett tvåårigt pilotavtal där forskarna ska kunna publicera sig open access i de flesta av Elseviers tidskrifter. Läs mer om det i deras eget pressmeddelande

Läs mer:

http://biblioteksbladet.test/bibsam-vill-vanta-ut-elsevier/

http://biblioteksbladet.test/sverige-tar-strid-mot-vetenskapsjatten-branschen-jublar/

http://biblioteksbladet.test/en-mindre-katastrof-utom-for-matematikerna/

http://biblioteksbladet.test/svenska-larosaten-sager-upp-avtal-med-ledande-forskningsforlag/

http://biblioteksbladet.test/det-ar-rimligt-att-vi-tjanar-pengar/

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min