Hur har forskarna klarat uppsägningen av Elsevieravtalet?
2 apr 2019 • 2 min
Norge följde efter Sverige och sade upp sitt avtal med vetenskapsförlaget Elsevier i mars. Kungliga bibliotekets Lisa Olsson, som arbetar med en utvärdering av den svenska uppsägningen, blev inbjuden för att berätta om de konsekvenser vi sett i Sverige sedan tillgången till nya artiklar upphörde i juli.


Vad sade du?
– Att vi på det stora hela hittills ser små effekter för biblioteken. Men att vissa forskare påverkats väldigt direkt i sitt arbete. Och att andra forskare knappt märkt av uppsägningen, säger Lisa Olsson.
Har du sett något mer intressant i utvärderingen?
– Vi ser att tröskeln för när en användare ger upp jakten på en otillgänglig artikel är ganska låg. Antagligen på grund av att de inte hinner eller inte vet om artikeln är värd ansträngningen. Det finns mycket material att sålla i och en sammanfattning ger inte alltid en rättvisande bild av innehållet. Men det går att få tag på artiklar med hjälp av webbläsartilllägg som Unpaywall eller Open Access button, bibliotekstjänster som fjärrlån, genom forskarnätverk eller via artikelförfattaren.
Ska Sverige inte betala för vetenskapliga publikationer?
– Jo, diskussionerna med Elsevier har återupptagits och ambitionen är att båda parter ska skriva under en avsiktsförklaring som ska sätta ramarna för fortsatta förhandlingar. I och med att fler länder och större institutioner valt att inte förnya sina avtal sätts välbehövlig press på Elsevier. Jag hoppas att Bibsamkonsortiet får till ett avtal med Elsevier till ett rimligt pris som möter regeringens målbild och gör det lättare för forskare att läsa och publicera öppet tillgängligt.
Sedan den här artikeln skrevs har Norge slutit ett tvåårigt pilotavtal där forskarna ska kunna publicera sig open access i de flesta av Elseviers tidskrifter. Läs mer om det i deras eget pressmeddelande.
Läs mer:
http://biblioteksbladet.test/bibsam-vill-vanta-ut-elsevier/
http://biblioteksbladet.test/sverige-tar-strid-mot-vetenskapsjatten-branschen-jublar/
http://biblioteksbladet.test/en-mindre-katastrof-utom-for-matematikerna/
http://biblioteksbladet.test/svenska-larosaten-sager-upp-avtal-med-ledande-forskningsforlag/
http://biblioteksbladet.test/det-ar-rimligt-att-vi-tjanar-pengar/
Senaste nytt
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min

Tror på effekt av tillträdesförbudet
I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.
19 jan 2023 • 4 min

Små bibliotek för alla – en rörelse över hela världen
Små bibliotekslådor, Little Free Library, är en läsfrämjande rörelse som har spridit sig över världen. Målet är att få fler barn och unga att läsa.
18 jan 2023 • < 1 min

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot
Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”
17 jan 2023 • < 1 min

Bibliotekarie i topp tio bland unga tjejers önskan om yrke
Att jobba som bibliotekarie må inte vara den största drömmen bland ungdomar, men en färsk rapport visar att yrket finns med på topp tio när unga kvinnor listar vad de kan tänka sig jobba med. Intresset är mindre bland unga män.
17 jan 2023 • 1 min

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek
Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.
16 jan 2023 • < 1 min
0 kommentarer