Hur osannolikt kan ett bibliotek vara?

27 apr 2015 • < 1 min

Ett flytande bibliotek, eller ett utomhusbibliotek? Kan det fungera i Sverige? Det är i alla fall två av idéerna i...

Osannolika-bibliotekEtt flytande bibliotek, eller ett utomhusbibliotek? Kan det fungera i Sverige? Det är i alla fall två av idéerna i boken ”Improbable libraries” av Alex Johnson.

Bibliotekarier har länge arbetat för att hitta vägar för att det skrivna ordet ska nå publiken, trots geografiska, ekonomiska och politiska utmaningar. Bibliotek behöver inte vara en lokal med hyllmeter med böcker.

I boken ”Improbable libraries” ges en del, ganska galna, idéer. Vad sägs om en elefant bärande på böcker – hem till den lässugne, en båt fullastad med barnböcker som går längs floden i Laos eller ett digitalt bibliotek so bytt ut bokhyllorna mot surfplattor och dataskärmar.

Alex Johnson, författare till boken skriver: ”Själva bibliotekets grundläggande idé är under utveckling. Många av dessa bibliotek verkar under fundamentalt andra villkor än traditionella bibliotek. Vissa kräver inte ens lånekort, eller att böckerna lämnas tillbaka.”

Mycket i boken är till stor del kuriosa men väcker ändå en tanke om alla möjligheter som finns.

Utdrag ur boken:

”Andra bibliotek byggdes för att möta mycket specifika behov, såsom ”Berättelsetornet” byggt av lettiska designstudenter som en tillfällig ersättning för ett offentligt bibliotek som hade stängt på grund av renovering, eller de mobila biblioteken i Haiti som erbjuder läsning till människor runt om i landet efter den senaste tidens naturkatastrofer.”

1 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min