Hur osannolikt kan ett bibliotek vara?

27 apr 2015 • < 1 min

Ett flytande bibliotek, eller ett utomhusbibliotek? Kan det fungera i Sverige? Det är i alla fall två av idéerna i...

Osannolika-bibliotekEtt flytande bibliotek, eller ett utomhusbibliotek? Kan det fungera i Sverige? Det är i alla fall två av idéerna i boken ”Improbable libraries” av Alex Johnson.

Bibliotekarier har länge arbetat för att hitta vägar för att det skrivna ordet ska nå publiken, trots geografiska, ekonomiska och politiska utmaningar. Bibliotek behöver inte vara en lokal med hyllmeter med böcker.

I boken ”Improbable libraries” ges en del, ganska galna, idéer. Vad sägs om en elefant bärande på böcker – hem till den lässugne, en båt fullastad med barnböcker som går längs floden i Laos eller ett digitalt bibliotek so bytt ut bokhyllorna mot surfplattor och dataskärmar.

Alex Johnson, författare till boken skriver: ”Själva bibliotekets grundläggande idé är under utveckling. Många av dessa bibliotek verkar under fundamentalt andra villkor än traditionella bibliotek. Vissa kräver inte ens lånekort, eller att böckerna lämnas tillbaka.”

Mycket i boken är till stor del kuriosa men väcker ändå en tanke om alla möjligheter som finns.

Utdrag ur boken:

”Andra bibliotek byggdes för att möta mycket specifika behov, såsom ”Berättelsetornet” byggt av lettiska designstudenter som en tillfällig ersättning för ett offentligt bibliotek som hade stängt på grund av renovering, eller de mobila biblioteken i Haiti som erbjuder läsning till människor runt om i landet efter den senaste tidens naturkatastrofer.”

1 kommentarer

Senaste nytt

Skolbibliotek

Ny lag om skolbibliotek på väg

Elever ska som regel ha tillgång till ett skolbibliotek på sin skola. Och det ska vara bemannat av utbildade bibliotekarier. Det skriver regeringen i det lagförslag som nu skickas till Lagrådet.

17 jun 2024 • 2 min

Nyheter

En hel dag om bibliotek i Almedalen

Under rubriken Biblioteksarenan ägnas en hel dag av Almedalsveckan till samtal om bibliotek. Bland panellisterna finns Kajsa Ravin, Göran Arrius, Brit Stakston och Silvia Ernhagen.

17 jun 2024 • < 1 min

Reportage

Bytte socialtjänsten mot biblioteket

Efter 15 år i socialtjänsten började Gabriella Andersson för tre år sedan att utbilda sig till bibliotekarie. Nu tar hon examen. ”Jag har fått en djupare förståelse för bredden i det här yrket.”

14 jun 2024 • 2 min

Reportage

Ett kulturarv med växande hål

Medieutvecklingen är blixtsnabb, lagarna föråldrade, Kungliga biblioteket ligger efter – och frågor om framtiden möts med politisk tystnad. Samtidigt försöker 13 personer bevara fler minnen av 2020-talet.

7 jun 2024 • 9 min