Hur osannolikt kan ett bibliotek vara?

27 apr 2015 • < 1 min

Ett flytande bibliotek, eller ett utomhusbibliotek? Kan det fungera i Sverige? Det är i alla fall två av idéerna i...

Osannolika-bibliotekEtt flytande bibliotek, eller ett utomhusbibliotek? Kan det fungera i Sverige? Det är i alla fall två av idéerna i boken ”Improbable libraries” av Alex Johnson.

Bibliotekarier har länge arbetat för att hitta vägar för att det skrivna ordet ska nå publiken, trots geografiska, ekonomiska och politiska utmaningar. Bibliotek behöver inte vara en lokal med hyllmeter med böcker.

I boken ”Improbable libraries” ges en del, ganska galna, idéer. Vad sägs om en elefant bärande på böcker – hem till den lässugne, en båt fullastad med barnböcker som går längs floden i Laos eller ett digitalt bibliotek so bytt ut bokhyllorna mot surfplattor och dataskärmar.

Alex Johnson, författare till boken skriver: ”Själva bibliotekets grundläggande idé är under utveckling. Många av dessa bibliotek verkar under fundamentalt andra villkor än traditionella bibliotek. Vissa kräver inte ens lånekort, eller att böckerna lämnas tillbaka.”

Mycket i boken är till stor del kuriosa men väcker ändå en tanke om alla möjligheter som finns.

Utdrag ur boken:

”Andra bibliotek byggdes för att möta mycket specifika behov, såsom ”Berättelsetornet” byggt av lettiska designstudenter som en tillfällig ersättning för ett offentligt bibliotek som hade stängt på grund av renovering, eller de mobila biblioteken i Haiti som erbjuder läsning till människor runt om i landet efter den senaste tidens naturkatastrofer.”

1 kommentarer

Kommentarer är avstängda.

Senaste nytt

Reportage

Omöjligt uppdrag?

Svenskarnas läsande är ständigt föremål för bekymrade utredningar och politiska satsningar. Men trots alla ansträngningar är trenden negativ, särskilt bland unga. Hur ska det skrivna ordet vinna fler människors uppmärksamhet?

30 sep 2022 • 9 min

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Om nationalismens påverkan på kulturen

Färre översättningar, mindre utländsk litteratur och stängning av Världskulturmuseet. Det är några, av många, farhågor som en sent insatt panel lyfte på Bokmässan, med anledning av Sverigedemokraternas framgångar i valet.

23 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

Förändrade arbetsuppgifter kan vara en förklaring till att många som arbetar på bibliotek funderar på att byta yrke. Men det behövs också mer resurser och fler yrkesgrupper på biblioteken, konstaterades i ett samtal på Bokmässan.

22 sep 2022 • 2 min

Debatt

Slutreplik: Låt oss mötas och diskutera

Vi vill stötta, men stöttandet måste också få innehålla konstruktiv kritik. Det skriver Linnéa Jönsson och Eleonor Pavlov i sin slutreplik om Malmö stadsbiblioteks ”känsliga ämnen”-koncept.

21 sep 2022 • 4 min