Hur osannolikt kan ett bibliotek vara?

27 apr 2015 • < 1 min

Ett flytande bibliotek, eller ett utomhusbibliotek? Kan det fungera i Sverige? Det är i alla fall två av idéerna i...

Osannolika-bibliotekEtt flytande bibliotek, eller ett utomhusbibliotek? Kan det fungera i Sverige? Det är i alla fall två av idéerna i boken ”Improbable libraries” av Alex Johnson.

Bibliotekarier har länge arbetat för att hitta vägar för att det skrivna ordet ska nå publiken, trots geografiska, ekonomiska och politiska utmaningar. Bibliotek behöver inte vara en lokal med hyllmeter med böcker.

I boken ”Improbable libraries” ges en del, ganska galna, idéer. Vad sägs om en elefant bärande på böcker – hem till den lässugne, en båt fullastad med barnböcker som går längs floden i Laos eller ett digitalt bibliotek so bytt ut bokhyllorna mot surfplattor och dataskärmar.

Alex Johnson, författare till boken skriver: ”Själva bibliotekets grundläggande idé är under utveckling. Många av dessa bibliotek verkar under fundamentalt andra villkor än traditionella bibliotek. Vissa kräver inte ens lånekort, eller att böckerna lämnas tillbaka.”

Mycket i boken är till stor del kuriosa men väcker ändå en tanke om alla möjligheter som finns.

Utdrag ur boken:

”Andra bibliotek byggdes för att möta mycket specifika behov, såsom ”Berättelsetornet” byggt av lettiska designstudenter som en tillfällig ersättning för ett offentligt bibliotek som hade stängt på grund av renovering, eller de mobila biblioteken i Haiti som erbjuder läsning till människor runt om i landet efter den senaste tidens naturkatastrofer.”

1 kommentarer

Senaste nytt

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min