Hur osannolikt kan ett bibliotek vara?

27 apr 2015 • < 1 min

Ett flytande bibliotek, eller ett utomhusbibliotek? Kan det fungera i Sverige? Det är i alla fall två av idéerna i...

Osannolika-bibliotekEtt flytande bibliotek, eller ett utomhusbibliotek? Kan det fungera i Sverige? Det är i alla fall två av idéerna i boken ”Improbable libraries” av Alex Johnson.

Bibliotekarier har länge arbetat för att hitta vägar för att det skrivna ordet ska nå publiken, trots geografiska, ekonomiska och politiska utmaningar. Bibliotek behöver inte vara en lokal med hyllmeter med böcker.

I boken ”Improbable libraries” ges en del, ganska galna, idéer. Vad sägs om en elefant bärande på böcker – hem till den lässugne, en båt fullastad med barnböcker som går längs floden i Laos eller ett digitalt bibliotek so bytt ut bokhyllorna mot surfplattor och dataskärmar.

Alex Johnson, författare till boken skriver: ”Själva bibliotekets grundläggande idé är under utveckling. Många av dessa bibliotek verkar under fundamentalt andra villkor än traditionella bibliotek. Vissa kräver inte ens lånekort, eller att böckerna lämnas tillbaka.”

Mycket i boken är till stor del kuriosa men väcker ändå en tanke om alla möjligheter som finns.

Utdrag ur boken:

”Andra bibliotek byggdes för att möta mycket specifika behov, såsom ”Berättelsetornet” byggt av lettiska designstudenter som en tillfällig ersättning för ett offentligt bibliotek som hade stängt på grund av renovering, eller de mobila biblioteken i Haiti som erbjuder läsning till människor runt om i landet efter den senaste tidens naturkatastrofer.”

1 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nytt råd ska rädda kulturarvet

Kungliga biblioteket får tillsammans med en rad andra myndigheter i uppdrag att bilda ett råd för att skydda kulturarvet. ”I en orolig värld blir bibliotekens och arkivens betydelse ännu mer central.”

1 mar 2024 • < 1 min

Krönika

Ingen kan väl vara emot öppen vetenskap?

Demokrati, kunskap och att forsknings­resultat ska göra största möjliga nytta. Det borde räcka som drivkrafter för att göra vetenskapen öppen till 2030, skriver Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Silvia Ernhagen.

1 mar 2024 • 2 min

Ledare

140 miljoner argument för öppen tillgång

De vetenskapliga förlagen tjänar obegripligt mycket pengar. Det drabbar alla, från allmänheten till forskare, när miljoner som kunde ha gått till forskning i stället blir vinst hos världens största kapitalförvaltare.

28 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min