I döda författares sällskap
2 jun 2019 • 3 min
En ny litteraturpodd skildrar klassiska författares liv och verk. "Jag tar mig vissa friheter när jag gör mig till språkrör för deras medvetanden”, säger bibliotekarien och poddproducenten Jonas Stål på Oxelösunds bibliotek.


Litteraturväven heter en ny litteraturpodd, som görs av bibliotekarien Jonas Stål på Oxelösunds bibliotek. Varje avsnitt formulerar ett kärnfullt författarporträtt, och hittills har lyssnaren fått stifta bekantskap med den svårmodiga amerikanen Carson McCullers, den franske vildhjärnan Arthur Rimbaud och vår egen storhet Karin Boye.
Vad är det här egentligen för en podd?
– Jag har valt att kalla det för ett ”podd-radioprogram”, eftersom det inte är som andra poddar där man sitter och orerar utifrån det fria ordet. Jag utgår från skrivna manus.
Hur kom du på idén?[fakta id=”19978″]
– En kollega till mig hade läst om poddar och tyckte att det var något vi borde göra. Hon kom till mig och undrade om vi hade något sätt att ta oss an det. Då fick jag den här idén. Jag var väl rätt skeptisk till en början. Det kändes rätt mysko att sitta och läsa högt. Men nu har jag spelat in avsnitt två, och jag börjar vänja mig.
Du gör podden inom ramen för din tjänst. På vilket sätt hjälper den Oxelösunds bibliotek?
– Dels uppfyller den kanske en klassisk folkbibliotekstanke om folkbildning. Dessutom sprider den kunskapen vidare om vad som finns i våra samlingar. På samma sätt som när vi skyltar med böcker kan vi på det här sättet kanske locka någon att ta sig an ett nytt författarskap. Podden ska ge mersmak till läsning.
Hur går du till väga?
– Först läser jag på och gör stolpar, och sedan väljer jag ut några citat från böckerna. När texten är färdigskriven sätter jag mig och läser in allting, lite nervöst, för att till sist jaga rätt på två kolleger till mig som är jättesnälla och ställer upp och läser varsitt stycke.
Det är väldigt välproducerat. Har du erfarenhet av radioproduktion tidigare?
– Nej, inte alls. Men jag jobbar också på fängelset i Nyköping, där jag har haft hand om projektet ”Godnattsagor inifrån”. Det bygger på en studiecirkel mellan fångar, där de läser in godnattsagor till sina barn. Mitt uppdrag har varit att spela in fångarna och redigera sagorna. Det var så jag lärde mig.
Du går in i författarnas tankar och känslor. Har du fiktionaliserat, eller finns allting belagt i dagböcker och brev?
– Det mesta finns belagt, men jag tar mig också vissa friheter när jag gör mig till språkrör för deras medvetanden.
Hur kommer det sig att du inte gjorde en enklare pratpodd?
– Av självbevarelsedrift. Det här blir inte lika sårbart. Nu får jag tid på mig att tänka på vad jag vill säga. Jag tror inte jag skulle klara av en diskussionspodd, jag har inte den snabba tanken.
Första avsnittet handlade om Carson McCullers och andra om Arthur Rimbaud. Hur har du valt författare?
– Jag vill ha en någorlunda jämn fördelning mellan manliga och kvinnliga författare. Och så måste jag själv med entusiasm kunna berätta om författarskapet.
Något avsnitt som sticker ut för dig själv?
– Jag tycker det var väldigt kul att göra Villon. Jag har döpt avsnittet till ”Gangsterpoetens testamente”. Han var en mördare, gängmedlem och fantastisk diktare. Och så var det roligt med Rimbaud. Men jag var nervös inför det avsnittet. När jag tar mig an hans livshistoria lägger han rätt mycket grova ord i munnen på mig …
Vad har författarbiografier betytt för dig?
– Biografier har alltid fascinerat mig. En biografi av Torbjörn Säfve om konstnären Ivan Aguéli gav mig verkligen riktningar i livet.
Intressant. Han går ju också in i författarnas medvetanden. Som i sin Majakovskij-bok, till exempel.
– Precis. Majakovskij-boken är också jättefin. Han ger Majakovskij ett språk. Är det ett författarskap jag tycker om nöjer jag mig inte med texterna, utan vill veta mer om livet bakom dem.
Vad beror det på, tror du?
– Det finns nog alltid ett sug efter det verkliga livets historia. Det märker jag på fängelset. Det finns inget som är så populärt där som kriminalbiografier.
Senaste nytt

Sista året för Stärkta bibliotek – här är hela listan
Enligt kulturminister Parisa Liljestrand har stödet för Stärkta bibliotek varit framgångsrikt. När det nu delas ut för sista gången väntar dock ministern på förslag på nya stödformer.
1 jun 2023 • 2 min

En outsider med uppdrag att förändra på insidan
Pamela Schultz Nybacka hade ett särskilt uppdrag när bibliotekarieutbildningen på Södertörns högskola startades: bredda rekryteringen. Men hittills har de nya studenterna varit svåra att locka.
31 maj 2023 • 7 min

"Vad är egentligen ett bibliotek?" Jag förstår inte frågan
Karin Linder om en frågeställning som ofta hörs i biblioteksvärlden. "Ett fegt sätt att genom låtsat problematiserande styra en framåtsyftande diskussion."
30 maj 2023 • 2 min

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne
Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.
22 maj 2023 • 2 min

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret
Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 maj 2023 • 2 min

Har nya bibliotekarier kunskaperna som behövs?
Under arbetet med nya numret av Biblioteksbladet skickades frågor till bibliotek om nyutbildade bibliotekariers kompetens. Svaren tyder på ett glapp mellan det verksamheterna behöver och det de nyutbildade har med sig.
19 maj 2023 • 2 min

Färre bibliotek – men besökarna är (nästan) tillbaka
Antalet folkbibliotek fortsätter att minska. Men 2022 års biblioteksstatistik visar att besökarna nästan helt har återvänt efter pandemin.
17 maj 2023 • < 1 min
0 kommentarer