Ingen resolution om Snowden

11 feb 2014 • < 1 min

Under ALA:s stora Midwinter meetings i slutet av januari tog den amerikanska säkerhetstjänsten NSA upp: hur tidningarna fick information och...

Under ALA:s stora Midwinter meetings i slutet av januari tog den amerikanska säkerhetstjänsten NSA upp: hur tidningarna fick information och dokument från visselblåsaren Edward Snowden och hur de kom fram till beslutet att publicera informationen. 

Medverkade gjorde Patrice McDermott, verkställande chef för Open the Government, och Spencer Ackerman, National security editor för Guardian US. Vad hade Snowdenfallet för inverkan på biblioteken?

Biblioteksvärlden hävdar stark konstitutionens första tillägg (om bl a yttrande- och pressfrihet) och privatlivets rättigheter, öppet styrelsesätt, allmänhetens tillgång till information, och den stödjer visselblåsare samt korrekt behandling av statsanställda. När det gäller Edward Snowden är det besvärligt eftersom läckorna är olagliga och samtidigt ett visselblåsarfall. Under det stora mötet gjordes många uttalanden från ALA, men resolutionen att erkänna Edward Snowden som en ”whistleblower” strandade. Det skedde dock efter mycken debatt.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min

Krönika

Biblioteken står inför en guldålder

Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.

19 dec 2024 • 2 min