Initiativtagare till uppropet: "Vi orkade inte vara tysta längre"
3 maj 2017 • 2 min
260 biblioteksanställda har fått nog och skrivit under ett upprop om att regeringen bör ge ensamkommande barn och unga amnesti. Elisabet Rundqvist är en av dem som protesterar.


Elisabet Rundqvist är en av initiativtagarna till uppropet som kräver att ensamkommande barn och unga ska få amnesti.
– Många ensamkommande använder biblioteket väldigt mycket och det betyder mycket för dem. Det är flera som inte fått komma in i skolsystemet igen efter att de blivit flyttade till annan ort, så de använder biblioteket som substitut för att bilda sig. Det blir som en ersättning för den skolgång som de missar, säger hon.
Elisabet Rundqvist är till vardags handläggare och bibliotekarie på Kungliga Biblioteket där hon jobbar med nationella frågor och har en övergripande bild av vad som händer på folkbiblioteken runt om i landet. Men framför allt jobbar hon privat som volontär för ensamkommande unga och är aktiv i rörelsen #Vistårinteut. Hon ser en tydlig skillnad nu på biblioteken jämfört med tidigare.
– De ensamkommande som varit jättepeppade och entusiastiska är nu slitna och tröttna. Vi är väldigt oroade för vad som kommer att hända, framför allt dem som är uppskrivna och får avslag, de börjar gömma sig. Vi orkade inte vara tysta längre, man mår dåligt av att bevittna det här.
Ni har fått ihop 260 underskrifter, var det svårt?
– Nej, det blev ett jättestort gensvar, större än vad vi räknat med. Jag tror att väldigt många har träffat ensamkommande på ett eller annat sätt och faktiskt vet hur dåligt det funkar just nu.
Vad hoppas ni ska hända?
– Vi vill att regeringen ska lyssna på oss och också visa för gruppen ensamkommande att vi ser dem och bryr oss om dem. Det är inte heller någon framtidsdröm att ha ett antal ensamkommande ungdomar boende på gatan som ska använda biblioteket som tillflykt och sovplats, vi vill ha dem i skolan och att de ska komma hit som studenter.
http://biblioteksbladet.test/redaktionellt/biblioteksupprop-ge-amnesti-for-ensamkommande-barn-och-unga/
1 kommentarer
Senaste nytt

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne
Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.
22 maj 2023 • 2 min

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret
Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 maj 2023 • 2 min

Har nya bibliotekarier kunskaperna som behövs?
Under arbetet med nya numret av Biblioteksbladet skickades frågor till bibliotek om nyutbildade bibliotekariers kompetens. Svaren tyder på ett glapp mellan det verksamheterna behöver och det de nyutbildade har med sig.
19 maj 2023 • 2 min

Färre bibliotek – men besökarna är (nästan) tillbaka
Antalet folkbibliotek fortsätter att minska. Men 2022 års biblioteksstatistik visar att besökarna nästan helt har återvänt efter pandemin.
17 maj 2023 • < 1 min

"Alla i Bibliotekssverige tycker att de känner mig"
Nu vänds allas blickar mot Cecilia Ranemo på Kungliga biblioteket. Hon är ansvarig för den årliga biblioteksstatistiken som släpps i dag.
17 maj 2023 • 5 min

Trots läskris: Inga besked om satsning på skolbibliotek
Nivåerna på svenska tioåringars läsning är så låg att skolminister Lotta Edholm talar om en läskris i svensk skola. Läslyftet förlängs meddelar ministern, men nämner inte skolbiblioteken när hon listar åtgärder för att komma till rätta med problemen.
16 maj 2023 • 2 min

Bibliotek och lokaltidningar har mycket att vinna på samarbete
Bibliotekarier och journalister kan inspireras av varandra i arbetet för demokratin. Det är en av slutsatserna i en rapport som släpps i dag.
16 maj 2023 • 3 min
Fint initiativ och jag hoppas det går att utverka en generell amnesti för dessa ungdomar inom en snar framtid!