Initiativtagare till uppropet: "Vi orkade inte vara tysta längre"

3 maj 2017 • 2 min

260 biblioteksanställda har fått nog och skrivit under ett upprop om att regeringen bör ge ensamkommande barn och unga amnesti. Elisabet Rundqvist är en av dem som protesterar.

Elisabeth Rundqvist är en av initiativtagarna till uppropet. Foto till vänster: Stina Loman, till höger: Privat.
Elisabet Rundqvist är en av initiativtagarna till uppropet. Foto till vänster: Stina Loman, till höger: Privat.

Elisabet Rundqvist är en av initiativtagarna till uppropet som kräver att ensamkommande barn och unga ska få amnesti.

– Många ensamkommande använder biblioteket väldigt mycket och det betyder mycket för dem. Det är flera som inte fått komma in i skolsystemet igen efter att de blivit flyttade till annan ort, så de använder biblioteket som substitut för att bilda sig. Det blir som en ersättning för den skolgång som de missar, säger hon.

Elisabet Rundqvist är till vardags handläggare och bibliotekarie på Kungliga Biblioteket där hon jobbar med nationella frågor och har en övergripande bild av vad som händer på folkbiblioteken runt om i landet. Men framför allt jobbar hon privat som volontär för ensamkommande unga och är aktiv i rörelsen #Vistårinteut. Hon ser en tydlig skillnad nu på biblioteken jämfört med tidigare.

– De ensamkommande som varit jättepeppade och entusiastiska är nu slitna och tröttna. Vi är väldigt oroade för vad som kommer att hända, framför allt dem som är uppskrivna och får avslag, de börjar gömma sig. Vi orkade inte vara tysta längre, man mår dåligt av att bevittna det här.

Ni har fått ihop 260 underskrifter, var det svårt?

– Nej, det blev ett jättestort gensvar, större än vad vi räknat med. Jag tror att väldigt många har träffat ensamkommande på ett eller annat sätt och faktiskt vet hur dåligt det funkar just nu.

Vad hoppas ni ska hända?

– Vi vill att regeringen ska lyssna på oss och också visa för gruppen ensamkommande att vi ser dem och bryr oss om dem. Det är inte heller någon framtidsdröm att ha ett antal ensamkommande ungdomar boende på gatan som ska använda biblioteket som tillflykt och sovplats, vi vill ha dem i skolan och att de ska komma hit som studenter.

http://biblioteksbladet.test/redaktionellt/biblioteksupprop-ge-amnesti-for-ensamkommande-barn-och-unga/

1 kommentarer

  1. Fint initiativ och jag hoppas det går att utverka en generell amnesti för dessa ungdomar inom en snar framtid!

Senaste nytt

Digitalisering

Unik studenthistoria digitaliserad

Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”

23 jan 2025 • 3 min

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min