Kärleksbrev berättar vad användarna tycker om SLU-biblioteket
10 nov 2017 • 2 min
Studenterna på SLU skriver kärleksbrev till biblioteket. Med hjälp av UX-metoden får bibliotekarierna mycket bättre koll på vad användarna tycker. ”De har varit otroligt engagerade”, säger bibliotekarien Anna Cigwald Lööf.


Tänk på en produkt, plats, tjänst eller företeelse på biblioteket som du uppskattar eller är missnöjd med. Föreställ dig att saken egentligen är en person som du skriver ett kärleks- eller avskedsbrev till.
Ungefär så har bibliotekspersonalen på SLU biblioteket bett sina användare att göra när de velat veta mer om vad studenterna egentligen tycker om biblioteket, den här så kallade user experience-metoden har varit populär.
– Det här är en väldigt enkelt UX-metod som ger mycket information. Breven gör att vi kan sätta oss in i studenternas situation utan att lägga in våra förutfattade meningar om hur vi tror att de vill ha det, säger Anna Cigwald Lööf, 1:e bibliotekarie på SLU-biblioteket.
I drygt 1,5 år har man använt sig av metoden på biblioteket som finns på fyra orter. Hittills har ett par hundra brev kommit in.
– Vi får reda på vad de tycker om service, tjänster och lokaler. Det kan också vara sådant som rör den digitala miljön, exempelvis hur de upplever vår webbplats. När studenterna väl kommit igång har de varit otroligt engagerade, det är någonting speciellt med att skriva för hand, och allt som behövs är papper och penna. Dessutom tar det bara drygt fem minuter.
I början av 2017 analyserades alla brev som kommit in. På biblioteket i Uppsala valdes tre teman ut som man jobbade vidare med: Upplevd brist på tystnad, upplevda problem med it och teknik och upplevd irritation kring påfyllandet av förbrukningsvaror.
– Det har bland annat resulterat i att vi har ytterligare en tyst läsesal, att vi använder en whiteboardtavla för att kommunicera med användarna, har ordnat adaptrar för Mac-datorer till externa skärmar vid grupparbetsplatser, kompletterat med fler eluttag samt köpt in fleecefiltar och öronproppar för de som klagat över ljudnivåerna och temperaturnivån i lokalerna, säger Anna Cigwald Lööf och fortsätter:
– Vi började använda den här UX-metoden som ett alternativ till traditionell utvärderingsblankett när vi har undervisning för studenter. Vi brukar presentera uppgiften utan att ge några exempel på vad breven kan handla om, tanken är att vi ska vara så neutrala som det bara går. Numera finns det dessutom brevlådor uppsatta på alla våra bibliotek. Genom att använda oss av kärleksbrev vid undervisningstillfällena har vi nått de studenter som kanske inte använder sig av biblioteket i vanliga fall. På så sätt kan vi få veta till exempel varför de inte besöker oss, säger Anna Cigwald Lööf.
Senaste nytt

Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
1613 personer från förlag, bibliotek, akademi och fackförbund skriver till skolministern: "En skola är en skola först när alla elever har ett skolbibliotek som är bemannat med en utbildad skolbibliotekarie."
30 jan 2023 • 2 min
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min

Tror på effekt av tillträdesförbudet
I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.
19 jan 2023 • 4 min

Små bibliotek för alla – en rörelse över hela världen
Små bibliotekslådor, Little Free Library, är en läsfrämjande rörelse som har spridit sig över världen. Målet är att få fler barn och unga att läsa.
18 jan 2023 • < 1 min

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot
Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”
17 jan 2023 • < 1 min

Bibliotekarie i topp tio bland unga tjejers önskan om yrke
Att jobba som bibliotekarie må inte vara den största drömmen bland ungdomar, men en färsk rapport visar att yrket finns med på topp tio när unga kvinnor listar vad de kan tänka sig jobba med. Intresset är mindre bland unga män.
17 jan 2023 • 1 min
0 kommentarer