Kärleksbrev berättar vad användarna tycker om SLU-biblioteket
10 nov 2017 • 2 min
Studenterna på SLU skriver kärleksbrev till biblioteket. Med hjälp av UX-metoden får bibliotekarierna mycket bättre koll på vad användarna tycker. ”De har varit otroligt engagerade”, säger bibliotekarien Anna Cigwald Lööf.
Tänk på en produkt, plats, tjänst eller företeelse på biblioteket som du uppskattar eller är missnöjd med. Föreställ dig att saken egentligen är en person som du skriver ett kärleks- eller avskedsbrev till.
Ungefär så har bibliotekspersonalen på SLU biblioteket bett sina användare att göra när de velat veta mer om vad studenterna egentligen tycker om biblioteket, den här så kallade user experience-metoden har varit populär.
– Det här är en väldigt enkelt UX-metod som ger mycket information. Breven gör att vi kan sätta oss in i studenternas situation utan att lägga in våra förutfattade meningar om hur vi tror att de vill ha det, säger Anna Cigwald Lööf, 1:e bibliotekarie på SLU-biblioteket.
I drygt 1,5 år har man använt sig av metoden på biblioteket som finns på fyra orter. Hittills har ett par hundra brev kommit in.
– Vi får reda på vad de tycker om service, tjänster och lokaler. Det kan också vara sådant som rör den digitala miljön, exempelvis hur de upplever vår webbplats. När studenterna väl kommit igång har de varit otroligt engagerade, det är någonting speciellt med att skriva för hand, och allt som behövs är papper och penna. Dessutom tar det bara drygt fem minuter.
I början av 2017 analyserades alla brev som kommit in. På biblioteket i Uppsala valdes tre teman ut som man jobbade vidare med: Upplevd brist på tystnad, upplevda problem med it och teknik och upplevd irritation kring påfyllandet av förbrukningsvaror.
– Det har bland annat resulterat i att vi har ytterligare en tyst läsesal, att vi använder en whiteboardtavla för att kommunicera med användarna, har ordnat adaptrar för Mac-datorer till externa skärmar vid grupparbetsplatser, kompletterat med fler eluttag samt köpt in fleecefiltar och öronproppar för de som klagat över ljudnivåerna och temperaturnivån i lokalerna, säger Anna Cigwald Lööf och fortsätter:
– Vi började använda den här UX-metoden som ett alternativ till traditionell utvärderingsblankett när vi har undervisning för studenter. Vi brukar presentera uppgiften utan att ge några exempel på vad breven kan handla om, tanken är att vi ska vara så neutrala som det bara går. Numera finns det dessutom brevlådor uppsatta på alla våra bibliotek. Genom att använda oss av kärleksbrev vid undervisningstillfällena har vi nått de studenter som kanske inte använder sig av biblioteket i vanliga fall. På så sätt kan vi få veta till exempel varför de inte besöker oss, säger Anna Cigwald Lööf.
Senaste nytt
Högljudda företrädare för biblioteken sökes
Oro i valberedningen till Svensk biblioteksförenings styrelse. Det blir allt svårare att hitta kandidater.
10 dec 2024 • 2 min
Trängd folkbildning hot mot biblioteken
Strypta anslag drabbar studieförbunden, Utbildningsradion och biblioteken. I ett kritiskt remissyttrande slår Svensk biblioteksförening fast att folkbildningen är hotad och kan försvinna på många platser i Sverige.
9 dec 2024 • 2 min
Politisk påverkan mindre utbrett än väntat
Politikers synpunkter på bibliotekens utbud har fått uppmärksamhet. Men fenomenet är inte så stort som befarat, visar en rapport från Svensk biblioteksförening.
9 dec 2024 • 4 min
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
Vad ska hända med Birgitta Dahls privata bibliotek?
Innan före detta talmannen Birgitta Dahl gick bort försökte hon hitta ett nytt hem för sitt privata bibliotek, bestående av tiotusentals volymer. Det arbetet pågår fortfarande, nu med hjälp från vännen Lars Ilshammar. Frågan är: Vem vill ta emot samlingen?
29 nov 2024 • 2 min
Analog utlåning i Kumla efter cyberangrepp
I början av november drabbades Kumla kommun av ett cyberangrepp som påverkade biblioteket och bokbussen. Sedan dess har nästan all utlåning skötts analogt och biblioteket har uppmanat låntagare att ha kvar böckerna hemma.
28 nov 2024 • 2 min
0 kommentarer