Karlskoga slopar förseningsavgiften

7 dec 2018 • 2 min

Att ta bort förseningsavgifterna blev en lyckträff för Karlskoga bibliotek. Svinnet har inte ökat och personalen kan ägna sig åt uppgifter som är viktigare för verksamheten. ”Ens förutfattade meningar kom på skam”, säger enhetschefen Annica Helgadotter.

Annica Helgadotter, enhetschef vid Karlskogas bibliotek, blev positivt överraskad. Foto: Liselott Jensen.
Annica Helgadotter, enhetschef vid Karlskogas bibliotek, blev positivt överraskad. Foto: Liselott Jensen.

Biblioteksverksamhet ska finnas tillgänglig för alla.

Så står det i bibliotekslagens andra stycke och det var just detta som inspirerade en medarbetare vid Karlskoga bibliotek att föreslå slopade förseningsavgifter. Medarbetaren menade att biblioteket inte är till för alla eftersom vissa inte kan betala sina skulder och därmed låna böcker.

Förslaget ledde till att förseningsavgifterna togs bort den 1 januari i år. Nu har insatsen utvärderats och den visar att svinnet inte ökat och att biblioteket i längden sparar pengar.

– Enligt mina beräkningar har vi haft en assistenttjänst som ägnat 40 procent av en heltidstjänst åt att hantera kravverksanheten. Det handlar om hundratusentals kronor, säger Annica Helgadotter, enhetschef.

Biblioteket har tidigare budgeterat för en intäkt på 40 000 kronor för avgifter. Region Örebro gav vid projektstart medel, 30 000 kronor, för att täcka en del av summan som försvann i och med att avgifterna slopades. Att man i längden skulle spara pengar kom som en överraskning, berättar Annica Helgadotter.

– Ofta räknas inte personalkostnaderna eftersom arbetsuppgifter smyger sig in och ut. Men här märkte vi direkt att det lösgjordes mycket tid. Den tiden har vi nu lagt på att främja läsutveckling och tillgänglighet.

Biblioteket skickar fortfarande ut påminnelser digitalt.

– Det är bara en knapptryckning som behöver göras för att alla som är försenade ska få en påminnelse. Det tar inte många sekunder.

Annica Helgadotter började som chef när projektet redan var igång, och berättar att hon till en början var skeptisk.

– Jag hade förmodligen haft svårt att låta mig övertygas om jag varit chef när förslaget kom. Men mina förutfattade meningar kom på skam, det är helt fantastiskt och något att ta med sig in i övrig verksamhet. Vi tänker fortsätta ha det så här så länge det fungerar, säger hon.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min