Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
7 dec 2018 • 2 min
Att ta bort förseningsavgifterna blev en lyckträff för Karlskoga bibliotek. Svinnet har inte ökat och personalen kan ägna sig åt uppgifter som är viktigare för verksamheten. ”Ens förutfattade meningar kom på skam”, säger enhetschefen Annica Helgadotter.
Biblioteksverksamhet ska finnas tillgänglig för alla.
Så står det i bibliotekslagens andra stycke och det var just detta som inspirerade en medarbetare vid Karlskoga bibliotek att föreslå slopade förseningsavgifter. Medarbetaren menade att biblioteket inte är till för alla eftersom vissa inte kan betala sina skulder och därmed låna böcker.
Förslaget ledde till att förseningsavgifterna togs bort den 1 januari i år. Nu har insatsen utvärderats och den visar att svinnet inte ökat och att biblioteket i längden sparar pengar.
– Enligt mina beräkningar har vi haft en assistenttjänst som ägnat 40 procent av en heltidstjänst åt att hantera kravverksanheten. Det handlar om hundratusentals kronor, säger Annica Helgadotter, enhetschef.
Biblioteket har tidigare budgeterat för en intäkt på 40 000 kronor för avgifter. Region Örebro gav vid projektstart medel, 30 000 kronor, för att täcka en del av summan som försvann i och med att avgifterna slopades. Att man i längden skulle spara pengar kom som en överraskning, berättar Annica Helgadotter.
– Ofta räknas inte personalkostnaderna eftersom arbetsuppgifter smyger sig in och ut. Men här märkte vi direkt att det lösgjordes mycket tid. Den tiden har vi nu lagt på att främja läsutveckling och tillgänglighet.
Biblioteket skickar fortfarande ut påminnelser digitalt.
– Det är bara en knapptryckning som behöver göras för att alla som är försenade ska få en påminnelse. Det tar inte många sekunder.
Annica Helgadotter började som chef när projektet redan var igång, och berättar att hon till en början var skeptisk.
– Jag hade förmodligen haft svårt att låta mig övertygas om jag varit chef när förslaget kom. Men mina förutfattade meningar kom på skam, det är helt fantastiskt och något att ta med sig in i övrig verksamhet. Vi tänker fortsätta ha det så här så länge det fungerar, säger hon.
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.
22 sep 2023 • 2 min
En organisation för världens bibliotekarier måste vara ett föredöme. Att Ifla inte klarade det är en stor besvikelse, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 sep 2023 • 2 min
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min
0 kommentarer