KB drar igång open access-uppdrag

17 okt 2017 • 2 min

Under tisdagen drar Kungliga biblioteket officiellt igång regeringsuppdraget att samordna öppen tillgång till vetenskapliga publikationer. Tanken är att ta fram en rekommendation för hur Sverige ska ta sig an utmaningen med öppen tillgång.

Foto: Beate Eellend.
Dagens föreläsningar har filmats och kommer att publiceras på KB:s hemsida framöver. Foto: Beate Eellend.

Kungliga biblioteket har fått i uppdrag av regeringen att samordna en insats som ska leda till öppen tillgång, open access, till vetenskapliga publikationer. Uppdraget drar officiellt igång på tisdagen med en kick off på KB.

– Vi känner redan till de flesta utmaningarna med öppen tillgång utifrån hur det ser ut internationellt, men vi har ingen riktigt bra koll på hur det ser ut i Sverige. Det ska vi nu ta ett helhetsgrepp om, säger Beate Eellend, samordnare för öppen tillgång på KB.

Under dagens kick off kommer man bland annat presentera de fem utredningar som ska göras inom uppdraget. Lärosätena genom SUHF (Sveriges universitets- och högskoleförbund), forskningsfinansiärer och forskarsamhället bidrar alla i utredningsgrupperna som samordnas av KB. Läs mer om det på KB:s hemsida.

Thomas Neidenmark på Utbildningsdepartementet. Foto: Katarina Wiberg.
Thomas Neidenmark på Utbildningsdepartementet. Foto: Katarina Wiberg.

– Arbetet med utredningarna bygger helt på frivillighet och vi är väldigt glada att så många tackat ja till att vara med. Jag tror alla förstår hur viktig denna fråga är och vill vara med i omställningen, säger Beate Eellend.

Tanken är att utredningsgrupperna ska identifiera hinder och svårigheter och även ta fram förslag på lösningar för att nå öppen tillgång. Arbetet pågår under hela 2018 och ska mynna ut i en sammanställning med rekommendationer för hur Sverige ska tas sig an utmaningarna. Diskussioner sker kontinuerligt med regeringen

– Det pågår en omställning till öppen tillgång i alla länder, EU är en stark drivkraft i detta. Man kan också se att frågan om öppen tillgång allt oftare finns med vid förhandlingar av prenumerationslicenser i Sverige.

Vilken är den största utmaningen med open access just nu?

– Att de tidskrifter där forskare i dag publicerar sitt material ofta får betala mycket pengar för att göra artikeln öppen, och det är inte önskvärt att offentliga medel går till det här systemet, så som det redan gör inom ett låst prenumerationsbaserat publiceringssystem. Vi måste titta på hur man kan uppmuntra och stödja forskare att göra sina resultat öppet tillgängliga. Vi måste också vara medvetna om att hela samhället berörs av detta och inte bara akademin. Vi vet att det är många yrkesgrupper som i dag inte kan få tillgång till forskning och som inte kan fatta beslut på vetenskaplig grund, säger Beate Eellend.

Mikael Laakso, forskare. Foto: Beate Eellend.
Mikael Laakso, forskare. Foto: Beate Eellend.

 

Läs mer: 

http://biblioteksbladet.test/suhf-vill-se-battre-redovisning-av-open-access/

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Bibliotek oförberedda på lag om tillgänglighet

Nästa sommar träder en ny lag om tillgängliga medier i kraft. Myndigheten för tillgängliga medier informerar just nu bibliotekspersonal, men bilden är ännu oklar. "Vi vet inte riktigt hur bibliotek och läsare kommer påverkas."

23 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min