KB drar igång open access-uppdrag
17 okt 2017 • 2 min
Under tisdagen drar Kungliga biblioteket officiellt igång regeringsuppdraget att samordna öppen tillgång till vetenskapliga publikationer. Tanken är att ta fram en rekommendation för hur Sverige ska ta sig an utmaningen med öppen tillgång.


Kungliga biblioteket har fått i uppdrag av regeringen att samordna en insats som ska leda till öppen tillgång, open access, till vetenskapliga publikationer. Uppdraget drar officiellt igång på tisdagen med en kick off på KB.
– Vi känner redan till de flesta utmaningarna med öppen tillgång utifrån hur det ser ut internationellt, men vi har ingen riktigt bra koll på hur det ser ut i Sverige. Det ska vi nu ta ett helhetsgrepp om, säger Beate Eellend, samordnare för öppen tillgång på KB.
Under dagens kick off kommer man bland annat presentera de fem utredningar som ska göras inom uppdraget. Lärosätena genom SUHF (Sveriges universitets- och högskoleförbund), forskningsfinansiärer och forskarsamhället bidrar alla i utredningsgrupperna som samordnas av KB. Läs mer om det på KB:s hemsida.

– Arbetet med utredningarna bygger helt på frivillighet och vi är väldigt glada att så många tackat ja till att vara med. Jag tror alla förstår hur viktig denna fråga är och vill vara med i omställningen, säger Beate Eellend.
Tanken är att utredningsgrupperna ska identifiera hinder och svårigheter och även ta fram förslag på lösningar för att nå öppen tillgång. Arbetet pågår under hela 2018 och ska mynna ut i en sammanställning med rekommendationer för hur Sverige ska tas sig an utmaningarna. Diskussioner sker kontinuerligt med regeringen
– Det pågår en omställning till öppen tillgång i alla länder, EU är en stark drivkraft i detta. Man kan också se att frågan om öppen tillgång allt oftare finns med vid förhandlingar av prenumerationslicenser i Sverige.
Vilken är den största utmaningen med open access just nu?
– Att de tidskrifter där forskare i dag publicerar sitt material ofta får betala mycket pengar för att göra artikeln öppen, och det är inte önskvärt att offentliga medel går till det här systemet, så som det redan gör inom ett låst prenumerationsbaserat publiceringssystem. Vi måste titta på hur man kan uppmuntra och stödja forskare att göra sina resultat öppet tillgängliga. Vi måste också vara medvetna om att hela samhället berörs av detta och inte bara akademin. Vi vet att det är många yrkesgrupper som i dag inte kan få tillgång till forskning och som inte kan fatta beslut på vetenskaplig grund, säger Beate Eellend.

Läs mer:
http://biblioteksbladet.test/suhf-vill-se-battre-redovisning-av-open-access/
Senaste nytt

Extra pengar för kompetens inom läsfrämjande
Det treåriga regeringsuppdraget Läsfrämjandelyft för folkbibliotek går mot sitt slut. Nu fördelar Kulturrådet 23 miljoner till 253 kommuner och 19 regioner. Här är kommunerna som får mest – och minst. Hela listan!
6 dec 2023 • 2 min

Besvikelse över tystnaden från biblioteken efter den 7 oktober
Hamas brutala attack i Israel den 7 oktober drabbar även den judiska minoriteten i Sverige. På resursbiblioteket för jiddisch finns både en rädsla för den ökade hotbilden och en besvikelse över biblioteksvärldens tystnad.
5 dec 2023 • 4 min

Helene Öberg om vikten av att förstå kraften i AI
Vi vill inte att unga människor ska växa upp utan att förstå digital utveckling. Vi vill inte heller att de växer upp utan läsning. De förstår själva att båda behövs, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
1 dec 2023 • 2 min

Omfamna, bemästra och använd AI
Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.
30 nov 2023 • 2 min

"Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv"
AI-konstnären Annika Nordenskiöld har skapat bilderna till det nya numret av Biblioteksbladet. "Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro."
29 nov 2023 • 2 min

Hotat samarbete lever vidare – åtminstone en tid
Svenska Daisykonsortiet, SDK, lever vidare. Det beslutades på förra veckans årsmöte. Nu tillsätts en arbetsgrupp som ska utreda konsortiets framtid.
29 nov 2023 • 3 min

Gammal data hotas av utrotning
Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.
28 nov 2023 • 3 min

Följ prisutdelningen på Augustgalan
Augustgalan hölls på måndagskvällen. Se hela prisutdelningen i efterhand här.
27 nov 2023 • < 1 min
Augustpriset: "Det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn"
I kväll delas Augustpriserna ut. Salomon Hellman gör sitt andra år som ordförande i den jurygrupp som delar ut priset i barn- och ungdomskategorin. Han är bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholms stadsbibliotek.
27 nov 2023 • < 1 min

Sökes: person med koll på åldrade data och gammal utrustning – ”Läget är akut”
Hos Kungliga biblioteket pågår rekryteringen till en nyckelposition inom digitalt bevarande. Men det går trögt. ”Vi behöver hitta kompetenser som finns i andra branscher.”
27 nov 2023 • 3 min

"Biblioteket spelar en huvudroll för att förstå Nordirlands förflutna"
25 år har gått sedan långfredagsavtalet slöts den 10 april 1998. Sedan dess råder fred i Nordirland, men såren finns kvar och minnena av konflikten, The Troubles, finns bevarade på The Linen Hall Library i Belfast.
24 nov 2023 • 6 min

Vill vi ha fler icke-vita bibliotekarier så behöver vi prata om rasism
Bibliotek präglas av systematisk rasism och omedvetna fördomar. Den skeva representation avskräcker synliga minoriteter från yrket, skriver bibliotekarien Surrah al-Himidy.
23 nov 2023 • 3 min
0 kommentarer