KB tillgängliggör material för forskare

5 maj 2015 • < 1 min

Det ska bli lättare för forskare utanför Stockholm att få tag i digitaliserat audiovisuellt material från Kungliga biblioteket, KB. I...

Film rullbandDet ska bli lättare för forskare utanför Stockholm att få tag i digitaliserat audiovisuellt material från Kungliga biblioteket, KB. I ett pilotprojekt ska ett system tas fram som gör att det går att ta del av material streamat på webben.

Material som finns i SMDB, Svensk Mediedatabas, är idag endast tillgängligt för forskare i KB:s lokaler. Men i och med det system som ska tas fram i ett pilotprojekt ska forskare över hela landet kunna ta del av materialet över nätet.

– Det är viktigt att forskare över hela landet kan ta del av KB:s samlingar och vår förhoppning är att det här pilotprojektet och vårt samarbete med upphovsrättsorganisationerna ska resultera i en förbättrad forskarservice kring det audiovisuella materialet, säger avdelningschef vid KB, Christiana Jönsson Adrial i ett pressmeddelande.

För att streama material över nätet krävs upphovsrättsliga tillstånd. Därför har KB skrivit ett avtal med Copyswede, Sveriges Television och IFPI, Filmproducenternas rättighetsförening. Under den tid som avtalet löper kommer forskare vid Filmvetenskapliga institutionen vid Lunds universitet samt vid institutionen för kultur- och medievetenskaper vid Umeå universitet att ha tillgång till digitaliserat audiovisuellt material via en särskild accesstjänst.

Idag måste KB:s egna personal ta fram kopior och skicka materialet per post om en forskare utanför KB:s lokaler efterfrågar det. Men tanken är alltså att personalen inte ska behöva det utan att materialet istället ska finnas tillgängligt på nätet.

Pilotprojektet kommer att pågå under ett år.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns

Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.

23 mar 2023 • 2 min

Krönika

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan

Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.

17 mar 2023 • 2 min

Debatt

Vi bygger demokratin starkare

Örebro bibliotek har anställt en bibliotekssocionom och därmed försökt definiera gränsen för bibliotekssystemet. Genom att ta vårt uppdrag på allvar kan vi hjälpas åt att överbrygga klyftorna i samhället, skriver Lars Hilmersson och Lotta Perkiö.

14 mar 2023 • 4 min

Reportage

Livsviktiga boktips bakom galler

I 18 år har Thomas Öhnell levererat lästips och begärt in sena boklån från långtidsdömda på Hall. När nya regeringen ropar efter hårdare straff och högre murar är det inte första gången han hör det. ”Jag blir alltid lite orolig.”

13 mar 2023 • 4 min