KB tillgängliggör material för forskare

5 maj 2015 • < 1 min

Det ska bli lättare för forskare utanför Stockholm att få tag i digitaliserat audiovisuellt material från Kungliga biblioteket, KB. I...

Film rullbandDet ska bli lättare för forskare utanför Stockholm att få tag i digitaliserat audiovisuellt material från Kungliga biblioteket, KB. I ett pilotprojekt ska ett system tas fram som gör att det går att ta del av material streamat på webben.

Material som finns i SMDB, Svensk Mediedatabas, är idag endast tillgängligt för forskare i KB:s lokaler. Men i och med det system som ska tas fram i ett pilotprojekt ska forskare över hela landet kunna ta del av materialet över nätet.

– Det är viktigt att forskare över hela landet kan ta del av KB:s samlingar och vår förhoppning är att det här pilotprojektet och vårt samarbete med upphovsrättsorganisationerna ska resultera i en förbättrad forskarservice kring det audiovisuella materialet, säger avdelningschef vid KB, Christiana Jönsson Adrial i ett pressmeddelande.

För att streama material över nätet krävs upphovsrättsliga tillstånd. Därför har KB skrivit ett avtal med Copyswede, Sveriges Television och IFPI, Filmproducenternas rättighetsförening. Under den tid som avtalet löper kommer forskare vid Filmvetenskapliga institutionen vid Lunds universitet samt vid institutionen för kultur- och medievetenskaper vid Umeå universitet att ha tillgång till digitaliserat audiovisuellt material via en särskild accesstjänst.

Idag måste KB:s egna personal ta fram kopior och skicka materialet per post om en forskare utanför KB:s lokaler efterfrågar det. Men tanken är alltså att personalen inte ska behöva det utan att materialet istället ska finnas tillgängligt på nätet.

Pilotprojektet kommer att pågå under ett år.

0 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min