Kulturministern bestört över hatbrevet

6 mar 2015 • < 1 min

Hatbrevet mot sagostunden vid biblioteket i Mariestad upprör kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke: ”Jag är bestört”, säger hon i...

Alice Bah Kuhnke Kulturminister Demokratiminister KulturdepartemHatbrevet mot sagostunden vid biblioteket i Mariestad upprör kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke: ”Jag är bestört”, säger hon i en kommentar till Biblioteksbladet.

Det omtalade hatbrevet har polisanmälts och ska enligt bibliotekschef Ragnhild Brandstedt bli en politisk fråga i kommunen. Brevet, som är riktat mot bibliotekets sagostund på arabiska, har fått kulturministern att reagera starkt.

– Jag blev bestört, säger Alice Bah Kuhnke till Biblioteksbladet. Ytterligare en sorglig och fruktansvärd händelse, som hotar yttrandefriheten och så mycket av det som vi vill att vårt land ska stå för och vara. Det är alldeles särskilt sorgligt när det riktar sig mot våra bibliotek, som för många med mig symboliserar trygghet, kunskap, värme och omfamning. Och inte nog med det – hatbrevet är dessutom riktat mot en barnverksamhet.

0 kommentarer

Senaste nytt

Reportage

Omöjligt uppdrag?

Svenskarnas läsande är ständigt föremål för bekymrade utredningar och politiska satsningar. Men trots alla ansträngningar är trenden negativ, särskilt bland unga. Hur ska det skrivna ordet vinna fler människors uppmärksamhet?

30 sep 2022 • 9 min

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Om nationalismens påverkan på kulturen

Färre översättningar, mindre utländsk litteratur och stängning av Världskulturmuseet. Det är några, av många, farhågor som en sent insatt panel lyfte på Bokmässan, med anledning av Sverigedemokraternas framgångar i valet.

23 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

Förändrade arbetsuppgifter kan vara en förklaring till att många som arbetar på bibliotek funderar på att byta yrke. Men det behövs också mer resurser och fler yrkesgrupper på biblioteken, konstaterades i ett samtal på Bokmässan.

22 sep 2022 • 2 min

Debatt

Slutreplik: Låt oss mötas och diskutera

Vi vill stötta, men stöttandet måste också få innehålla konstruktiv kritik. Det skriver Linnéa Jönsson och Eleonor Pavlov i sin slutreplik om Malmö stadsbiblioteks ”känsliga ämnen”-koncept.

21 sep 2022 • 4 min