Kulturministern bestört över hatbrevet

6 mar 2015 • < 1 min

Hatbrevet mot sagostunden vid biblioteket i Mariestad upprör kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke: ”Jag är bestört”, säger hon i...

Alice Bah Kuhnke Kulturminister Demokratiminister KulturdepartemHatbrevet mot sagostunden vid biblioteket i Mariestad upprör kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke: ”Jag är bestört”, säger hon i en kommentar till Biblioteksbladet.

Det omtalade hatbrevet har polisanmälts och ska enligt bibliotekschef Ragnhild Brandstedt bli en politisk fråga i kommunen. Brevet, som är riktat mot bibliotekets sagostund på arabiska, har fått kulturministern att reagera starkt.

– Jag blev bestört, säger Alice Bah Kuhnke till Biblioteksbladet. Ytterligare en sorglig och fruktansvärd händelse, som hotar yttrandefriheten och så mycket av det som vi vill att vårt land ska stå för och vara. Det är alldeles särskilt sorgligt när det riktar sig mot våra bibliotek, som för många med mig symboliserar trygghet, kunskap, värme och omfamning. Och inte nog med det – hatbrevet är dessutom riktat mot en barnverksamhet.

0 kommentarer

Senaste nytt

Debatt

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism

Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.

7 dec 2023 • 3 min

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min