Ledigt jobb för latinkunnig serviceexpert

12 maj 2015 • 2 min

Skynda och sök! Nu på söndag den 17 maj går ansökningstiden ut för det lediga jobbet som bibliotekarie, arkivarie och...

handskriftSkynda och sök! Nu på söndag den 17 maj går ansökningstiden ut för det lediga jobbet som bibliotekarie, arkivarie och specialist på medeltida handskrifter vid Kungliga bibliotekets enhet för handskrifter, kartor och bilder. Ett unikt jobb, som kräver kunskaper i latin och god hand med forskare.


– Jag tror att det är många som drömmer om ett sådant här jobb och det är ganska sällsynt med nya tjänster på enheten, säger chefen Katinka Ahlbom. Jobbet är aldrig tråkigt och man kan verkligen få leva ut sina ”lustar”, sitt kunnande och sina intressen.

Enligt Katinka Ahlbom utlyses tjänsten i samband med att en specialist pensioneras, efter att ha varit anställd på KB sedan 1970-talet. Tjänsten kräver kunskaper i latin och förutom att katalogisera ingår i arbetsuppgifterna att ge service till handskriftssamlingarnas användare.

– Vi har väldigt speciella samlingar, med allt från papyrus till pergament och papper, inget tryck – allt är handskrivet, säger Katinka Ahlbom. Det är inte så många andra som har något liknande och jag tror att det är särskilt lockande att verkligen får arbeta med ursprungskällorna.

Samlingarna vid enheten är omfattande: i KB:s magasin ska det finnas mellan sex och sju hyllkilometer med handskrifter och cirka sju hyllkilometer kartor.

Har du totalkoll på allt i samlingarna?

– Nej, verkligen inte, säger Katinka Ahlbom.

I takt med att tangentborden dominerar redan från tidig ålder riskerar kunskapen om och förmågan att kunna förstå och tolka handskrift försämras:

– Kunskapen att kunna läsa handskrifter blir allt mer unik. Självklart förväntar jag mig inte att den som börjar hos oss redan är fullärd utan det här handlar om ett ständigt lärande. Det är en typ av kunskap som man utvecklar på plats, och arbetet kräver timmar av erfarenhet. Men till sist blir man duktig, allt efter som åren går.

Tack vare att handskriftssamlingarna digitaliseras blir de allt mer tillgängliga:

– Javisst, det finns inget mossigt över det här området. Vi digitaliserar det som forskare vill att vi ska digitalisera, men det är kostsamt och tar tid.

Den utlysta tjänsten handlar bland mycket annat om att ”ge service till handskriftssamlingarnas användare”, vilket kräver kunskap och talang:

– Där är ju unika dokument som måste hanteras av försiktigt av alla, säger Katinka Ahlbom. Man måste vara lyhörd och känslig men man måste också kunna säga ”stopp!”. Man ska inte vara forskarens assistent utan bibliotekarie. Skillnaden handlar om att vi inte är här för att forska själva utan för att hjälpa forskarna.

Mer om jobbet och ansökan:

http://www.kb.se/om/Jobba-hos-oss/

Foto: Detalj ur Vadstena klosterregel 1451-1452/KB

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen

Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.

12 sep 2024 • 2 min

Nyheter

Boktips på nytt sätt

Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.

10 sep 2024 • 4 min

Nyheter

Symbolisk timme för läsning

På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.

6 sep 2024 • 2 min

Essä

Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?

Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”

4 sep 2024 • 5 min

Nyheter

Prischanser för Biblioteksbladet

Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

2 sep 2024 • < 1 min