Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
12 maj 2015 • 2 min
Skynda och sök! Nu på söndag den 17 maj går ansökningstiden ut för det lediga jobbet som bibliotekarie, arkivarie och...
Skynda och sök! Nu på söndag den 17 maj går ansökningstiden ut för det lediga jobbet som bibliotekarie, arkivarie och specialist på medeltida handskrifter vid Kungliga bibliotekets enhet för handskrifter, kartor och bilder. Ett unikt jobb, som kräver kunskaper i latin och god hand med forskare.
– Jag tror att det är många som drömmer om ett sådant här jobb och det är ganska sällsynt med nya tjänster på enheten, säger chefen Katinka Ahlbom. Jobbet är aldrig tråkigt och man kan verkligen få leva ut sina ”lustar”, sitt kunnande och sina intressen.
Enligt Katinka Ahlbom utlyses tjänsten i samband med att en specialist pensioneras, efter att ha varit anställd på KB sedan 1970-talet. Tjänsten kräver kunskaper i latin och förutom att katalogisera ingår i arbetsuppgifterna att ge service till handskriftssamlingarnas användare.
– Vi har väldigt speciella samlingar, med allt från papyrus till pergament och papper, inget tryck – allt är handskrivet, säger Katinka Ahlbom. Det är inte så många andra som har något liknande och jag tror att det är särskilt lockande att verkligen får arbeta med ursprungskällorna.
Samlingarna vid enheten är omfattande: i KB:s magasin ska det finnas mellan sex och sju hyllkilometer med handskrifter och cirka sju hyllkilometer kartor.
Har du totalkoll på allt i samlingarna?
– Nej, verkligen inte, säger Katinka Ahlbom.
I takt med att tangentborden dominerar redan från tidig ålder riskerar kunskapen om och förmågan att kunna förstå och tolka handskrift försämras:
– Kunskapen att kunna läsa handskrifter blir allt mer unik. Självklart förväntar jag mig inte att den som börjar hos oss redan är fullärd utan det här handlar om ett ständigt lärande. Det är en typ av kunskap som man utvecklar på plats, och arbetet kräver timmar av erfarenhet. Men till sist blir man duktig, allt efter som åren går.
Tack vare att handskriftssamlingarna digitaliseras blir de allt mer tillgängliga:
– Javisst, det finns inget mossigt över det här området. Vi digitaliserar det som forskare vill att vi ska digitalisera, men det är kostsamt och tar tid.
Den utlysta tjänsten handlar bland mycket annat om att ”ge service till handskriftssamlingarnas användare”, vilket kräver kunskap och talang:
– Där är ju unika dokument som måste hanteras av försiktigt av alla, säger Katinka Ahlbom. Man måste vara lyhörd och känslig men man måste också kunna säga ”stopp!”. Man ska inte vara forskarens assistent utan bibliotekarie. Skillnaden handlar om att vi inte är här för att forska själva utan för att hjälpa forskarna.
Mer om jobbet och ansökan:
http://www.kb.se/om/Jobba-hos-oss/
Foto: Detalj ur Vadstena klosterregel 1451-1452/KB
Nästan 600 böcker i Ukraina har förbjudits för att de anses innehålla rysk propaganda. ”Syftar till att likvidera Ukrainas självständighet.”
19 jun 2025 • 2 min
För många symboliserar bibliotek det goda samhället. Men för att det ska fortsätta vara så måste all bibliotekspersonal arbeta under rimliga villkor, skriver Leodan Rodriguez.
18 jun 2025 • 3 min
Biblioteksarenan är politikerveckans plats för samtal om bibliotek och frågor som rör dem. Notera onsdagen den 25 juni på Almedalsbibliotekets barnavdelning.
17 jun 2025 • < 1 min
Svensk biblioteksförening uppskattar att AI-kommissionen ser bibliotekens potential när Sveriges befolkning ska folkbildas om AI. Men viktiga behov och utmaningar nämns inte ens i förslaget, skriver föreningen i sitt remissyttrande.
16 jun 2025 • 2 min
Ukrainska författare åker med böcker till bibliotek på krigshärjade och tidigare ockuperade platser. Biblioteksbladet var med på en resa i Tjernihiv-regionen.
16 jun 2025 • 11 min
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min
0 kommentarer