Ledigt jobb för latinkunnig serviceexpert

12 maj 2015 • 2 min

Skynda och sök! Nu på söndag den 17 maj går ansökningstiden ut för det lediga jobbet som bibliotekarie, arkivarie och...

handskriftSkynda och sök! Nu på söndag den 17 maj går ansökningstiden ut för det lediga jobbet som bibliotekarie, arkivarie och specialist på medeltida handskrifter vid Kungliga bibliotekets enhet för handskrifter, kartor och bilder. Ett unikt jobb, som kräver kunskaper i latin och god hand med forskare.


– Jag tror att det är många som drömmer om ett sådant här jobb och det är ganska sällsynt med nya tjänster på enheten, säger chefen Katinka Ahlbom. Jobbet är aldrig tråkigt och man kan verkligen få leva ut sina ”lustar”, sitt kunnande och sina intressen.

Enligt Katinka Ahlbom utlyses tjänsten i samband med att en specialist pensioneras, efter att ha varit anställd på KB sedan 1970-talet. Tjänsten kräver kunskaper i latin och förutom att katalogisera ingår i arbetsuppgifterna att ge service till handskriftssamlingarnas användare.

– Vi har väldigt speciella samlingar, med allt från papyrus till pergament och papper, inget tryck – allt är handskrivet, säger Katinka Ahlbom. Det är inte så många andra som har något liknande och jag tror att det är särskilt lockande att verkligen får arbeta med ursprungskällorna.

Samlingarna vid enheten är omfattande: i KB:s magasin ska det finnas mellan sex och sju hyllkilometer med handskrifter och cirka sju hyllkilometer kartor.

Har du totalkoll på allt i samlingarna?

– Nej, verkligen inte, säger Katinka Ahlbom.

I takt med att tangentborden dominerar redan från tidig ålder riskerar kunskapen om och förmågan att kunna förstå och tolka handskrift försämras:

– Kunskapen att kunna läsa handskrifter blir allt mer unik. Självklart förväntar jag mig inte att den som börjar hos oss redan är fullärd utan det här handlar om ett ständigt lärande. Det är en typ av kunskap som man utvecklar på plats, och arbetet kräver timmar av erfarenhet. Men till sist blir man duktig, allt efter som åren går.

Tack vare att handskriftssamlingarna digitaliseras blir de allt mer tillgängliga:

– Javisst, det finns inget mossigt över det här området. Vi digitaliserar det som forskare vill att vi ska digitalisera, men det är kostsamt och tar tid.

Den utlysta tjänsten handlar bland mycket annat om att ”ge service till handskriftssamlingarnas användare”, vilket kräver kunskap och talang:

– Där är ju unika dokument som måste hanteras av försiktigt av alla, säger Katinka Ahlbom. Man måste vara lyhörd och känslig men man måste också kunna säga ”stopp!”. Man ska inte vara forskarens assistent utan bibliotekarie. Skillnaden handlar om att vi inte är här för att forska själva utan för att hjälpa forskarna.

Mer om jobbet och ansökan:

http://www.kb.se/om/Jobba-hos-oss/

Foto: Detalj ur Vadstena klosterregel 1451-1452/KB

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Wlic i Dubai inställt

Biblioteksfederationen Ifla har fått hård kritik för beslutet att förlägga nästa års världskongress till Förenade Arabemiraten. Nu har landet dragit tillbaka sitt erbjudande att genomföra arrangemanget.

3 okt 2023 • < 1 min

Debatt

Hotet mot bibliotekens demokratiska uppdrag

En stark polarisering i samhället kastar en mörk skugga över bibliotekets verksamhet. Torbjörn Nilsson, stadsbibliotekarie i Malmö, pekar på tre lokala exempel och lyfter vilka förändringar han ser för biblioteket i ett allt hårdare samhällsklimat.

3 okt 2023 • 2 min

Nyheter

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan

Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.

29 sep 2023 • 3 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min