Ledigt jobb för latinkunnig serviceexpert

12 maj 2015 • 2 min

Skynda och sök! Nu på söndag den 17 maj går ansökningstiden ut för det lediga jobbet som bibliotekarie, arkivarie och...

handskriftSkynda och sök! Nu på söndag den 17 maj går ansökningstiden ut för det lediga jobbet som bibliotekarie, arkivarie och specialist på medeltida handskrifter vid Kungliga bibliotekets enhet för handskrifter, kartor och bilder. Ett unikt jobb, som kräver kunskaper i latin och god hand med forskare.


– Jag tror att det är många som drömmer om ett sådant här jobb och det är ganska sällsynt med nya tjänster på enheten, säger chefen Katinka Ahlbom. Jobbet är aldrig tråkigt och man kan verkligen få leva ut sina ”lustar”, sitt kunnande och sina intressen.

Enligt Katinka Ahlbom utlyses tjänsten i samband med att en specialist pensioneras, efter att ha varit anställd på KB sedan 1970-talet. Tjänsten kräver kunskaper i latin och förutom att katalogisera ingår i arbetsuppgifterna att ge service till handskriftssamlingarnas användare.

– Vi har väldigt speciella samlingar, med allt från papyrus till pergament och papper, inget tryck – allt är handskrivet, säger Katinka Ahlbom. Det är inte så många andra som har något liknande och jag tror att det är särskilt lockande att verkligen får arbeta med ursprungskällorna.

Samlingarna vid enheten är omfattande: i KB:s magasin ska det finnas mellan sex och sju hyllkilometer med handskrifter och cirka sju hyllkilometer kartor.

Har du totalkoll på allt i samlingarna?

– Nej, verkligen inte, säger Katinka Ahlbom.

I takt med att tangentborden dominerar redan från tidig ålder riskerar kunskapen om och förmågan att kunna förstå och tolka handskrift försämras:

– Kunskapen att kunna läsa handskrifter blir allt mer unik. Självklart förväntar jag mig inte att den som börjar hos oss redan är fullärd utan det här handlar om ett ständigt lärande. Det är en typ av kunskap som man utvecklar på plats, och arbetet kräver timmar av erfarenhet. Men till sist blir man duktig, allt efter som åren går.

Tack vare att handskriftssamlingarna digitaliseras blir de allt mer tillgängliga:

– Javisst, det finns inget mossigt över det här området. Vi digitaliserar det som forskare vill att vi ska digitalisera, men det är kostsamt och tar tid.

Den utlysta tjänsten handlar bland mycket annat om att ”ge service till handskriftssamlingarnas användare”, vilket kräver kunskap och talang:

– Där är ju unika dokument som måste hanteras av försiktigt av alla, säger Katinka Ahlbom. Man måste vara lyhörd och känslig men man måste också kunna säga ”stopp!”. Man ska inte vara forskarens assistent utan bibliotekarie. Skillnaden handlar om att vi inte är här för att forska själva utan för att hjälpa forskarna.

Mer om jobbet och ansökan:

http://www.kb.se/om/Jobba-hos-oss/

Foto: Detalj ur Vadstena klosterregel 1451-1452/KB

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min