Lugn och ro på biblioteket blev för dyrt

18 jun 2015 • < 1 min

Att återställa lugnet på stadsbiblioteket i Norrköping har blivit en dyr historia. Problemet med missbrukare har gjort att biblioteket har...

Att återställa lugnet på stadsbiblioteket i Norrköping har blivit en dyr historia. Problemet med missbrukare har gjort att biblioteket har fått anställa en ordningsvakt. 

Som Biblioteksbladet berättade för ett par månader sen, har Norrköpings kommun problem med missbrukare på stadsbiblioteket. Det gick så långt att de fick anställa en ordningsvakt. Det har gett resultat. Men smakar det så kostar det. Kultur- och fritidskontoret beräknar att kostnaden för detta kommer att hamna på 700 000 kronor vid årsskiftet. Hälften står kommunstyrelsen för och resten får stadsbiblioteket själv finansiera genom att inte tillsätta vakanta platser.

– Det här är det enda sättet som vi kunde finansiera det på. Vi är ett av de lägst finansierade stadsbiblioteken i Sverige och det här var så viktigt att vi var tvungna att prioritera det, säger Birgitta Hjerpe till NT. Nu måste stadsbiblioteket ta fram en ny strategi tillsammans med socialtjänsten och kommunens säkerhetssamordnare för att få ner kostnaderna till 500 000 kronor.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Om nationalismens påverkan på kulturen

Färre översättningar, mindre utländsk litteratur och stängning av Världskulturmuseet. Det är några, av många, farhågor som en sent insatt panel lyfte på Bokmässan, med anledning av Sverigedemokraternas framgångar i valet.

23 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

Förändrade arbetsuppgifter kan vara en förklaring till att många som arbetar på bibliotek funderar på att byta yrke. Men det behövs också mer resurser och fler yrkesgrupper på biblioteken, konstaterades i ett samtal på Bokmässan.

22 sep 2022 • 2 min

Debatt

Slutreplik: Låt oss mötas och diskutera

Vi vill stötta, men stöttandet måste också få innehålla konstruktiv kritik. Det skriver Linnéa Jönsson och Eleonor Pavlov i sin slutreplik om Malmö stadsbiblioteks ”känsliga ämnen”-koncept.

21 sep 2022 • 4 min

Ledare

Används bibliotekens potential som läsfrämjare?

Det talas mycket om bibliotekens viktiga roll för att främja läsandet i Sverige. Men bibliotekspersonalen ges ingen eller väldigt lite tid för egen läsning. Och allra konstigast är att de inte ens pratar om det själva, skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

19 sep 2022 • 2 min