Lugn och ro på biblioteket blev för dyrt

18 jun 2015 • < 1 min

Att återställa lugnet på stadsbiblioteket i Norrköping har blivit en dyr historia. Problemet med missbrukare har gjort att biblioteket har...

Att återställa lugnet på stadsbiblioteket i Norrköping har blivit en dyr historia. Problemet med missbrukare har gjort att biblioteket har fått anställa en ordningsvakt. 

Som Biblioteksbladet berättade för ett par månader sen, har Norrköpings kommun problem med missbrukare på stadsbiblioteket. Det gick så långt att de fick anställa en ordningsvakt. Det har gett resultat. Men smakar det så kostar det. Kultur- och fritidskontoret beräknar att kostnaden för detta kommer att hamna på 700 000 kronor vid årsskiftet. Hälften står kommunstyrelsen för och resten får stadsbiblioteket själv finansiera genom att inte tillsätta vakanta platser.

– Det här är det enda sättet som vi kunde finansiera det på. Vi är ett av de lägst finansierade stadsbiblioteken i Sverige och det här var så viktigt att vi var tvungna att prioritera det, säger Birgitta Hjerpe till NT. Nu måste stadsbiblioteket ta fram en ny strategi tillsammans med socialtjänsten och kommunens säkerhetssamordnare för att få ner kostnaderna till 500 000 kronor.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nytt råd ska rädda kulturarvet

Kungliga biblioteket får tillsammans med en rad andra myndigheter i uppdrag att bilda ett råd för att skydda kulturarvet. ”I en orolig värld blir bibliotekens och arkivens betydelse ännu mer central.”

1 mar 2024 • < 1 min

Krönika

Ingen kan väl vara emot öppen vetenskap?

Demokrati, kunskap och att forsknings­resultat ska göra största möjliga nytta. Det borde räcka som drivkrafter för att göra vetenskapen öppen till 2030, skriver Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Silvia Ernhagen.

1 mar 2024 • 2 min

Ledare

140 miljoner argument för öppen tillgång

De vetenskapliga förlagen tjänar obegripligt mycket pengar. Det drabbar alla, från allmänheten till forskare, när miljoner som kunde ha gått till forskning i stället blir vinst hos världens största kapitalförvaltare.

28 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min