Lugn och ro på biblioteket blev för dyrt

18 jun 2015 • < 1 min

Att återställa lugnet på stadsbiblioteket i Norrköping har blivit en dyr historia. Problemet med missbrukare har gjort att biblioteket har...

Att återställa lugnet på stadsbiblioteket i Norrköping har blivit en dyr historia. Problemet med missbrukare har gjort att biblioteket har fått anställa en ordningsvakt. 

Som Biblioteksbladet berättade för ett par månader sen, har Norrköpings kommun problem med missbrukare på stadsbiblioteket. Det gick så långt att de fick anställa en ordningsvakt. Det har gett resultat. Men smakar det så kostar det. Kultur- och fritidskontoret beräknar att kostnaden för detta kommer att hamna på 700 000 kronor vid årsskiftet. Hälften står kommunstyrelsen för och resten får stadsbiblioteket själv finansiera genom att inte tillsätta vakanta platser.

– Det här är det enda sättet som vi kunde finansiera det på. Vi är ett av de lägst finansierade stadsbiblioteken i Sverige och det här var så viktigt att vi var tvungna att prioritera det, säger Birgitta Hjerpe till NT. Nu måste stadsbiblioteket ta fram en ny strategi tillsammans med socialtjänsten och kommunens säkerhetssamordnare för att få ner kostnaderna till 500 000 kronor.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Lätt att få jobb för bibliotekarier

I takt med att AI används alltmer kommer bibliotekariernas kompetens att bli mer eftertraktad. Det spår Saco i sin senaste rapport och slår fast att det kommer att vara fortsatt lätt för bibliotekarier att hitta jobb.

27 mar 2024 • < 1 min

Nyheter

Bildspel: Glittrigt avslut på Marskonferensen

Marskonferensen avslutades med glitter och dans. Men också med allvar. Petter Wallenberg och Inga Tvivel (Jan Ericson) från Bland drakar och dragqueens berättade om sitt arbete och om det hot och hat som nu är deras vardag.

22 mar 2024 • 2 min

Nyheter

KB rustar för krig

Samtidigt som kostnaderna stiger behövs det mer resurser för att ”etablera en ändamålsenlig krigsorganisation”, skriver KB i sitt budgetunderlag för 2025–2027. ”Det kan bli väldigt tuffa prioriteringar”, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.

20 mar 2024 • 2 min