Martyr för tillgänglighet

1 apr 2016 • < 1 min

Den amerikanske nätaktivisten Aaron Swartz polisanmäldes 2010 för ett data-intrång i MIT:s nätverk. Han misstänktes för att ha laddat ner...

Aaron Swartz tog sitt liv i januari 2013. Foto: Fred Benenson
Aaron Swartz tog sitt liv i januari 2013. Foto: Fred Benenson

Den amerikanske nätaktivisten Aaron Swartz polisanmäldes 2010 för ett data-intrång i MIT:s nätverk. Han misstänktes för att ha laddat ner miljontals artiklar från deras forskningsdatabas Jstor med avsikt att sprida dem fritt på internet. Swartz förklarade sig oskyldig.

Åtal väcktes trots att Swartz nått en överenskommelse med Jstor och den 11 januari 2013 tog Swartz sitt liv, bara 26 år gammal. Då riskerade han 35 års fängelse och en miljon dollar
i böter.

Aaron Swartz var bland annat med och skapade RSS–protokollet, webbplatsen Reddit, Creative commons-licenserna och Open library. Han älskade bibliotek och ville att böcker skulle bli mer tillgängliga.

Efter sin död har han blivit en symbol för kampen för öppen tillgång. Swartz liv har skildrats i dokumentären Internets underbarn och i boken The idealist: Aaron Swartz and the Rise of Free Culture on the Internet av författaren Justin Peters. Nätverket Anonymous har också flera gånger hackat MIT i protest mot åtalet.

0 kommentarer

Senaste nytt

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min