Namninsamling i protest mot VR

21 nov 2013 • < 1 min

Vetenskapliga tidskrifter hotas av nedläggning sedan Vetenskapsrådets styrelse har beslutat att avveckla stödformen Bidrag för vetenskapliga tidskrifter inom humaniora och...

Vetenskapliga tidskrifter hotas av nedläggning sedan Vetenskapsrådets styrelse har beslutat att avveckla stödformen Bidrag för vetenskapliga tidskrifter inom humaniora och samhällsvetenskap. I protest mot detta har därför har en namninsamling på nätet, utgående från Lunds universitet, dragits igång. Man kräver bl a att Vetenskapsrådet drar tillbaka beslutet att avveckla stödformen och inbjuder till dialog kring stödet framtid och utformning.

Vetenskapsrådets beslut berör ett trettiotal tidskrifter – däribland titlar som Current Swedish Archaeology, Historisk tidskrift, Sociologisk forskning, Statsvetenskaplig tidskrift och Tidskrift för genusvetenskap bara för att nämna några exempel – som enligt initiativtagarna spelar en viktig roll för humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning i Sverige idag eftersom de:

• knyter samman forskningsområden och möjliggör kommunikation mellan forskare;
• publicerar och granskar grundforskning om svenska förhållanden, vilket tidskrifter i andra länder inte gör systematiskt;
• synliggör svensk forskning i omvärlden och det omgivande samhället.

Listan är öppen för alla att skriva under och namninsamlingen pågår till den 10 december.

Läs mer här

1 kommentarer

  1. Vetenskapliga tidskrifter behöver allt stöd de kan få, hur kommer vårt samhälle att se ut om vi inte sprider kunskap och väcker intresse för annat än konsumtion och nöjesmedia…

Kommentarer är avstängda.

Senaste nytt

Nyheter

Om nationalismens påverkan på kulturen

Färre översättningar, mindre utländsk litteratur och stängning av Världskulturmuseet. Det är några, av många, farhågor som en sent insatt panel lyfte på Bokmässan, med anledning av Sverigedemokraternas framgångar i valet.

23 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

Förändrade arbetsuppgifter kan vara en förklaring till att många som arbetar på bibliotek funderar på att byta yrke. Men det behövs också mer resurser och fler yrkesgrupper på biblioteken, konstaterades i ett samtal på Bokmässan.

22 sep 2022 • 2 min

Debatt

Slutreplik: Låt oss mötas och diskutera

Vi vill stötta, men stöttandet måste också få innehålla konstruktiv kritik. Det skriver Linnéa Jönsson och Eleonor Pavlov i sin slutreplik om Malmö stadsbiblioteks ”känsliga ämnen”-koncept.

21 sep 2022 • 4 min

Ledare

Används bibliotekens potential som läsfrämjare?

Det talas mycket om bibliotekens viktiga roll för att främja läsandet i Sverige. Men bibliotekspersonalen ges ingen eller väldigt lite tid för egen läsning. Och allra konstigast är att de inte ens pratar om det själva, skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

19 sep 2022 • 2 min