Namninsamling i protest mot VR

21 nov 2013 • < 1 min

Vetenskapliga tidskrifter hotas av nedläggning sedan Vetenskapsrådets styrelse har beslutat att avveckla stödformen Bidrag för vetenskapliga tidskrifter inom humaniora och...

Vetenskapliga tidskrifter hotas av nedläggning sedan Vetenskapsrådets styrelse har beslutat att avveckla stödformen Bidrag för vetenskapliga tidskrifter inom humaniora och samhällsvetenskap. I protest mot detta har därför har en namninsamling på nätet, utgående från Lunds universitet, dragits igång. Man kräver bl a att Vetenskapsrådet drar tillbaka beslutet att avveckla stödformen och inbjuder till dialog kring stödet framtid och utformning.

Vetenskapsrådets beslut berör ett trettiotal tidskrifter – däribland titlar som Current Swedish Archaeology, Historisk tidskrift, Sociologisk forskning, Statsvetenskaplig tidskrift och Tidskrift för genusvetenskap bara för att nämna några exempel – som enligt initiativtagarna spelar en viktig roll för humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning i Sverige idag eftersom de:

• knyter samman forskningsområden och möjliggör kommunikation mellan forskare;
• publicerar och granskar grundforskning om svenska förhållanden, vilket tidskrifter i andra länder inte gör systematiskt;
• synliggör svensk forskning i omvärlden och det omgivande samhället.

Listan är öppen för alla att skriva under och namninsamlingen pågår till den 10 december.

Läs mer här

1 kommentarer

  1. Vetenskapliga tidskrifter behöver allt stöd de kan få, hur kommer vårt samhälle att se ut om vi inte sprider kunskap och väcker intresse för annat än konsumtion och nöjesmedia…

Senaste nytt

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min