Namninsamling i protest mot VR

21 nov 2013 • < 1 min

Vetenskapliga tidskrifter hotas av nedläggning sedan Vetenskapsrådets styrelse har beslutat att avveckla stödformen Bidrag för vetenskapliga tidskrifter inom humaniora och...

Vetenskapliga tidskrifter hotas av nedläggning sedan Vetenskapsrådets styrelse har beslutat att avveckla stödformen Bidrag för vetenskapliga tidskrifter inom humaniora och samhällsvetenskap. I protest mot detta har därför har en namninsamling på nätet, utgående från Lunds universitet, dragits igång. Man kräver bl a att Vetenskapsrådet drar tillbaka beslutet att avveckla stödformen och inbjuder till dialog kring stödet framtid och utformning.

Vetenskapsrådets beslut berör ett trettiotal tidskrifter – däribland titlar som Current Swedish Archaeology, Historisk tidskrift, Sociologisk forskning, Statsvetenskaplig tidskrift och Tidskrift för genusvetenskap bara för att nämna några exempel – som enligt initiativtagarna spelar en viktig roll för humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning i Sverige idag eftersom de:

• knyter samman forskningsområden och möjliggör kommunikation mellan forskare;
• publicerar och granskar grundforskning om svenska förhållanden, vilket tidskrifter i andra länder inte gör systematiskt;
• synliggör svensk forskning i omvärlden och det omgivande samhället.

Listan är öppen för alla att skriva under och namninsamlingen pågår till den 10 december.

Läs mer här

1 kommentarer

  1. Vetenskapliga tidskrifter behöver allt stöd de kan få, hur kommer vårt samhälle att se ut om vi inte sprider kunskap och väcker intresse för annat än konsumtion och nöjesmedia…

Senaste nytt

Nyheter

Fortsatt brist på bibliotekarier

I takt med att AI används alltmer kommer bibliotekariernas kompetens att bli mer eftertraktad. Det spår Saco i sin senaste rapport och slår fast att det kommer att vara fortsatt lätt för bibliotekarier att hitta jobb.

27 mar 2024 • < 1 min

Nyheter

Bildspel: Glittrigt avslut på Marskonferensen

Marskonferensen avslutades med glitter och dans. Men också med allvar. Petter Wallenberg och Inga Tvivel (Jan Ericson) från Bland drakar och dragqueens berättade om sitt arbete och om det hot och hat som nu är deras vardag.

22 mar 2024 • 2 min

Nyheter

KB rustar för krig

Samtidigt som kostnaderna stiger behövs det mer resurser för att ”etablera en ändamålsenlig krigsorganisation”, skriver KB i sitt budgetunderlag för 2025–2027. ”Det kan bli väldigt tuffa prioriteringar”, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.

20 mar 2024 • 2 min