Nu startar bibliotek i Norrtälje ett bokförlag

14 apr 2015 • < 1 min

Det var vid Bokens dag förra året som idén om ett eget bokförlag föddes. Under Bokens dag diskuterades det bland...

Det var vid Bokens dag förra året som idén om ett eget bokförlag föddes. Under Bokens dag diskuterades det bland annat om hur lokalhistoria kan tas till vara. För Norrtäljes bibliotekschef Per Ahlin var det självklart att starta ett eget förlag.

– Det är klart att vi ska ha ett förlag, där vi kan möjliggöra lokalhistorisk utgivning, säger han till Norrtelje tidning.

Per Ahlin räknar inte med någon vinst i förlaget, utan snarare plus minus noll. Varje bok som ges ut ska istället finansiera nästa bok och så vidare. Senare i vår ska en samling noveller av högstadieelever från 2014 års skrivartävling ges ut.

Men den första boken som ges ut av det nya förlaget är boken ”Det var då”, av kulturprofilen Lennart Jansson. Den innehåller krönikor varvade med historiska bilder. Lennart Jansson känner sig hedrad att han får vara den första som ges ut av förlaget.

Lennart Jansson har tidigare gett ut boken ”Norrtäljepromenader” (2007) där han tar med läsaren på flera promenader genom Norrtäljes historia ända tillbaka till medeltiden. För många Norrtäljebor är Lennart Jansson känd för sitt kulturhistoriska engagemang och han har bland annat suttit som ordförande i Roslagens fornminnesförening under en 50 år lång period.

Boken ”Det var då” lanseras under nästa vecka med en releasefest på Norrtälje stadsbibliotek.

2 kommentarer

 1. Hej, håller på och läser Lennart Janssons bok, Promenader i Norrtäljes historia.
  Om den finns bara en sak att säga: SUVERÄN!!!!!
  Jag tar mig friheten att skriva till er, då jag saknar Lennarts E-mail adress.
  Ber om överseende, och hoppas att ni kan vidarebefordra denna mail till Lennart.
  Mvh Peter Gamba

  1. Hej Peter, jag tittade på eniro.se och där hittade jag en Lennart Jansson, som kan vara rätt person. Ring direkt och hylla, alla blir glada över lite beröm.
   //Vänligen, Maja Aase, redaktör, Biblioteksbladet

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min