Ny bibliotekarieutbildning på Södertörns högskola

19 okt 2018 • 2 min

Snart drar en ny bibliotekarieutbildning igång på Södertörns högskola i Stockholm. ”Vi vill svara på ett behov som finns”, säger forskaren Pamela Schultz Nybacka som utrett frågan om ny utbildning.

Södertörns högskola. Foto: Anna Hartvig.
Södertörns högskola. Foto: Anna Hartvig.

Fem lärosäten erbjuder utbildning i biblioteks- och informationsvetenskap. Hösten 2019 blir det ytterligare en. Då drar Södertörns högskola igång en helt ny kandidatutbildning. Planen är att ta in 30 studenter första terminen.

– Det finns stora rekryteringsbehov av utbildade bibliotekarier samtidigt som det fortfarande sker pensionsavgångar, därför vill vi svara på ett behov som finns. Dessutom passar utbildningen bra in i högskolans profil som är inriktad mot professioner. Vi har redan lärar- och polisutbildning vilket är samhällsbärande professioner precis som bibliotekarier är, säger Pamela Schultz Nybacka.

Pamela Schultz Nybacka är filosofie doktor i företagsekonomi vid Södertörns högskola och forskar om bibliotek. Det var i ett möte hon hade med Anja Dahlstedt, kultur- och fritidschef i Botkyrka kommun, som idén på en ny utbildning kom upp på bordet.

– Tanken på en ny bibliotekarieutbildning på högskolan blev en vitaminkick.

En arbetsgrupp tillsattes. De sonderade terrängen och tog bland annat stöd av rapporter och underlag från Nationella biblioteksstrategin. En av rapporterna visar att det är ett högt söktryck på lärosätena samtidigt som det råder brist på bibliotekarier ute i landet. Rapporten konstaterar även att det finns efterfrågan på en heterogen studentgrupp med språklig och kulturell mångfald.

Södertörns högskola vill locka en bred grupp studenter med olika bakgrund till sin utbildning.

– Vi har också många ämnen som går att använda som breddningsämnen till kandidatutbildningen. Vi tänker oss att framtidens bibliotekarie har kombinerat sin grundutbildning med kompetens från humaniora, samhällsvetenskap, naturvetenskap och medieteknik, säger Pamela Schultz Nybacka och berättar att skolan på sikt är positiv till att erbjuda en masterutbildning.

Mer detaljer kring utbildningen kommer framöver.

– Nästa steg är att göra en utbildningsplan och vi återkommer med mer detaljer när den är klar.

0 kommentarer

Senaste nytt

Debatt

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism

Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.

7 dec 2023 • 3 min

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min