Ny bibliotekarieutbildning på Södertörns högskola

19 okt 2018 • 2 min

Snart drar en ny bibliotekarieutbildning igång på Södertörns högskola i Stockholm. ”Vi vill svara på ett behov som finns”, säger forskaren Pamela Schultz Nybacka som utrett frågan om ny utbildning.

Södertörns högskola. Foto: Anna Hartvig.
Södertörns högskola. Foto: Anna Hartvig.

Fem lärosäten erbjuder utbildning i biblioteks- och informationsvetenskap. Hösten 2019 blir det ytterligare en. Då drar Södertörns högskola igång en helt ny kandidatutbildning. Planen är att ta in 30 studenter första terminen.

– Det finns stora rekryteringsbehov av utbildade bibliotekarier samtidigt som det fortfarande sker pensionsavgångar, därför vill vi svara på ett behov som finns. Dessutom passar utbildningen bra in i högskolans profil som är inriktad mot professioner. Vi har redan lärar- och polisutbildning vilket är samhällsbärande professioner precis som bibliotekarier är, säger Pamela Schultz Nybacka.

Pamela Schultz Nybacka är filosofie doktor i företagsekonomi vid Södertörns högskola och forskar om bibliotek. Det var i ett möte hon hade med Anja Dahlstedt, kultur- och fritidschef i Botkyrka kommun, som idén på en ny utbildning kom upp på bordet.

– Tanken på en ny bibliotekarieutbildning på högskolan blev en vitaminkick.

En arbetsgrupp tillsattes. De sonderade terrängen och tog bland annat stöd av rapporter och underlag från Nationella biblioteksstrategin. En av rapporterna visar att det är ett högt söktryck på lärosätena samtidigt som det råder brist på bibliotekarier ute i landet. Rapporten konstaterar även att det finns efterfrågan på en heterogen studentgrupp med språklig och kulturell mångfald.

Södertörns högskola vill locka en bred grupp studenter med olika bakgrund till sin utbildning.

– Vi har också många ämnen som går att använda som breddningsämnen till kandidatutbildningen. Vi tänker oss att framtidens bibliotekarie har kombinerat sin grundutbildning med kompetens från humaniora, samhällsvetenskap, naturvetenskap och medieteknik, säger Pamela Schultz Nybacka och berättar att skolan på sikt är positiv till att erbjuda en masterutbildning.

Mer detaljer kring utbildningen kommer framöver.

– Nästa steg är att göra en utbildningsplan och vi återkommer med mer detaljer när den är klar.

0 kommentarer

Senaste nytt

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min