Ny bibliotekarieutbildning på Södertörns högskola
19 okt 2018 • 2 min
Snart drar en ny bibliotekarieutbildning igång på Södertörns högskola i Stockholm. ”Vi vill svara på ett behov som finns”, säger forskaren Pamela Schultz Nybacka som utrett frågan om ny utbildning.


Fem lärosäten erbjuder utbildning i biblioteks- och informationsvetenskap. Hösten 2019 blir det ytterligare en. Då drar Södertörns högskola igång en helt ny kandidatutbildning. Planen är att ta in 30 studenter första terminen.
– Det finns stora rekryteringsbehov av utbildade bibliotekarier samtidigt som det fortfarande sker pensionsavgångar, därför vill vi svara på ett behov som finns. Dessutom passar utbildningen bra in i högskolans profil som är inriktad mot professioner. Vi har redan lärar- och polisutbildning vilket är samhällsbärande professioner precis som bibliotekarier är, säger Pamela Schultz Nybacka.
Pamela Schultz Nybacka är filosofie doktor i företagsekonomi vid Södertörns högskola och forskar om bibliotek. Det var i ett möte hon hade med Anja Dahlstedt, kultur- och fritidschef i Botkyrka kommun, som idén på en ny utbildning kom upp på bordet.
– Tanken på en ny bibliotekarieutbildning på högskolan blev en vitaminkick.
En arbetsgrupp tillsattes. De sonderade terrängen och tog bland annat stöd av rapporter och underlag från Nationella biblioteksstrategin. En av rapporterna visar att det är ett högt söktryck på lärosätena samtidigt som det råder brist på bibliotekarier ute i landet. Rapporten konstaterar även att det finns efterfrågan på en heterogen studentgrupp med språklig och kulturell mångfald.
Södertörns högskola vill locka en bred grupp studenter med olika bakgrund till sin utbildning.
– Vi har också många ämnen som går att använda som breddningsämnen till kandidatutbildningen. Vi tänker oss att framtidens bibliotekarie har kombinerat sin grundutbildning med kompetens från humaniora, samhällsvetenskap, naturvetenskap och medieteknik, säger Pamela Schultz Nybacka och berättar att skolan på sikt är positiv till att erbjuda en masterutbildning.
Mer detaljer kring utbildningen kommer framöver.
– Nästa steg är att göra en utbildningsplan och vi återkommer med mer detaljer när den är klar.
Senaste nytt

Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min

Tror på effekt av tillträdesförbudet
I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.
19 jan 2023 • 4 min

Små bibliotek för alla – en rörelse över hela världen
Små bibliotekslådor, Little Free Library, är en läsfrämjande rörelse som har spridit sig över världen. Målet är att få fler barn och unga att läsa.
18 jan 2023 • < 1 min

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot
Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”
17 jan 2023 • < 1 min

Bibliotekarie i topp tio bland unga tjejers önskan om yrke
Att jobba som bibliotekarie må inte vara den största drömmen bland ungdomar, men en färsk rapport visar att yrket finns med på topp tio när unga kvinnor listar vad de kan tänka sig jobba med. Intresset är mindre bland unga män.
17 jan 2023 • 1 min

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek
Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.
16 jan 2023 • < 1 min
0 kommentarer