Ny bibliotekarieutbildning på Södertörns högskola

19 okt 2018 • 2 min

Snart drar en ny bibliotekarieutbildning igång på Södertörns högskola i Stockholm. ”Vi vill svara på ett behov som finns”, säger forskaren Pamela Schultz Nybacka som utrett frågan om ny utbildning.

Södertörns högskola. Foto: Anna Hartvig.
Södertörns högskola. Foto: Anna Hartvig.

Fem lärosäten erbjuder utbildning i biblioteks- och informationsvetenskap. Hösten 2019 blir det ytterligare en. Då drar Södertörns högskola igång en helt ny kandidatutbildning. Planen är att ta in 30 studenter första terminen.

– Det finns stora rekryteringsbehov av utbildade bibliotekarier samtidigt som det fortfarande sker pensionsavgångar, därför vill vi svara på ett behov som finns. Dessutom passar utbildningen bra in i högskolans profil som är inriktad mot professioner. Vi har redan lärar- och polisutbildning vilket är samhällsbärande professioner precis som bibliotekarier är, säger Pamela Schultz Nybacka.

Pamela Schultz Nybacka är filosofie doktor i företagsekonomi vid Södertörns högskola och forskar om bibliotek. Det var i ett möte hon hade med Anja Dahlstedt, kultur- och fritidschef i Botkyrka kommun, som idén på en ny utbildning kom upp på bordet.

– Tanken på en ny bibliotekarieutbildning på högskolan blev en vitaminkick.

En arbetsgrupp tillsattes. De sonderade terrängen och tog bland annat stöd av rapporter och underlag från Nationella biblioteksstrategin. En av rapporterna visar att det är ett högt söktryck på lärosätena samtidigt som det råder brist på bibliotekarier ute i landet. Rapporten konstaterar även att det finns efterfrågan på en heterogen studentgrupp med språklig och kulturell mångfald.

Södertörns högskola vill locka en bred grupp studenter med olika bakgrund till sin utbildning.

– Vi har också många ämnen som går att använda som breddningsämnen till kandidatutbildningen. Vi tänker oss att framtidens bibliotekarie har kombinerat sin grundutbildning med kompetens från humaniora, samhällsvetenskap, naturvetenskap och medieteknik, säger Pamela Schultz Nybacka och berättar att skolan på sikt är positiv till att erbjuda en masterutbildning.

Mer detaljer kring utbildningen kommer framöver.

– Nästa steg är att göra en utbildningsplan och vi återkommer med mer detaljer när den är klar.

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Därför har Biblioteksbladets coronagrupp bytt namn

Biblioteksbladet hade en stor men sedan länge avsomnad grupp på Facebook. Kunde vi stöpa om den för att få nya insikter om vad som rör sig i bibliotekssektorn? Vägen till ett svar på frågan blev kort och krokig – men nu hoppas jag att vi har hittat fram.

10 okt 2024 • 2 min

Reportage

Ljudboken har tagit över

Ljudböcker säljer bäst, mer tid läggs på lyssning än på läsning, några av de mest framgångsrika författarna publiceras bara digitalt. Papprets dominans har brutits. Utom på biblioteken.

9 okt 2024 • 10 min

Nyheter

Fokus på livet ska slå hål på fördomar

Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.

7 okt 2024 • 3 min

Nyheter

Över 700 deltar i vecka mot bokförbud

Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.

4 okt 2024 • < 1 min

Internationellt

Hon tar kampen mot bokförbuden

Situationen för bibliotekarier hårdnar på många håll i USA. I ett besök på Bokmässan berättade Tricina Strong-Beebe, skolbibliotekarie i New Jersey, om trakasserierna. Men också om det bästa vapnet mot förbudsivrarna.

1 okt 2024 • 3 min

Digitalisering

Äldre äldre i digitalt utanförskap

Hur mår svenskarna på internet år 2024? Både bra och dåligt, visar Internetstiftelsens årliga rapport. Gladast är Facebook-användare i pensionsåldern, medan 00-talisterna lever utsatt på sociala medier och de allra äldsta behöver stort digitalt stöd.

30 sep 2024 • 3 min