Ny bok lär ut nätkurage

14 feb 2019 • 2 min

Många unga och influerare hanterar näthat dagligen. Vad använder de för strategier för att stå ut? I en ny bok, skriven av två internetforskare, ges några tips.

Elza Dunkels och Annakarin Nyberg. Foto: Zanna Metze.
Elza Dunkels och Annakarin Nyberg. Foto: Zanna Metze.

Vuxna är dåliga på att ta ungdomars erfarenheter av näthat på allvar. Samtidigt försöker unga att inte blanda in vuxna i det som händer på nätet eftersom de tycker att vuxna bara ställer till med trassel.

Det visar delresultatet ur ett forskningsprojekt som just nu pågår vid Umeå universitet. Internetforskarna Elza Dunkels och Annakarin Nyberg har intervjuat två grupper, unga i åldrarna 15–19 år och vuxna influerare, för att ta reda på hur de hanterar näthat.

Redan nu har forskarna släppt boken Näthat – strategier och förhållningssätt. Här presenteras delar av forskningsresultatet som visar att unga och influerare har en stark kultur av att stötta varandra.

– Gemenskapen är deras fackförening eller företagshälsovård och det är ett framgångsrecept för att hantera näthat, säger Elza Dunkels.

Boken innehåller flera tips på strategier och förhållningssätt som kan fungera som motmedel mot hat och destruktivt maktutövande. Några sådana strategier är att lära sig nätkärlek och nätkurage.

Nätkärlek handlar om att stötta varandra. Att visa sitt stöd när någon känner sig trängd eller hotad har visat sig ge positiva effekter, enligt forskarna. Nätkurage handlar om mod att öppet ta ställning och säga ifrån om någon behandlas fel.

Boken innehåller också flera frågeställningar att reflektera över.

– De strategier vi beskriver går inte att plugga in, man måste börja reflektera och som vuxen omprogrammera sig. För när det gäller nätet sjunker snabbt de vuxnas professionalitet och ersätts av känslor och personliga tankar om vad som är otäckt och farligt.

Näthat – strategier och förhållningssätt riktar sig till vuxna på alla nivåer, exempelvis till bibliotekarier som jobbar med medie- och informationskunnighet, MIK, eller till kommunpolitiker. Men den riktar sig också direkt till ungdomar, särskilt gymnasieelever.

Som en del av forskningen kommer författarna att utveckla en ny terminologi för att beskriva sådant som det i dag inte riktigt finns några ord för, syftet är att samtalet om näthat ska bli lättare.

– Exempelvis behöver vi ett passande ord för känslan av att ha kontroll över näthatet utan att ha möjlighet att stoppa det, säger Elza Dunkels.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Om nationalismens påverkan på kulturen

Färre översättningar, mindre utländsk litteratur och stängning av Världskulturmuseet. Det är några, av många, farhågor som en sent insatt panel lyfte på Bokmässan, med anledning av Sverigedemokraternas framgångar i valet.

23 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

Förändrade arbetsuppgifter kan vara en förklaring till att många som arbetar på bibliotek funderar på att byta yrke. Men det behövs också mer resurser och fler yrkesgrupper på biblioteken, konstaterades i ett samtal på Bokmässan.

22 sep 2022 • 2 min

Debatt

Slutreplik: Låt oss mötas och diskutera

Vi vill stötta, men stöttandet måste också få innehålla konstruktiv kritik. Det skriver Linnéa Jönsson och Eleonor Pavlov i sin slutreplik om Malmö stadsbiblioteks ”känsliga ämnen”-koncept.

21 sep 2022 • 4 min