Ny podd lyfter barnlitteraturen

30 sep 2016 • 2 min

Podden Bladen brinner vill ta barn- och ungdomslitteraturen på allvar och utmana den nedlåtande attityd som genren ofta möts av. Nu har den haft premiär.

Johanna Lindbäck och Lisa Bjärbo. Foto Petter Cohen
Johanna Lindbäck och Lisa Bjärbo. Foto Petter Cohen

BBL ställer tre frågor till författaren Lisa Bjärbo som tillsammans med författaren Johanna Lindbäck har startat podden Bladen brinner.

Varför en podd om barn- och ungdomslitteratur?

– Vi var frustrerade över att barn- och ungdomslitteraturen får för lite utrymme i medierna. Det är en statusfråga. Barnkultur har generellt lägre anseende i samhället än vuxenkultur. De som skriver för vuxna får prata om innehållet, har de skrivit om döden får de prata om döden. Barnboksförfattare får i stället ofta frågor som när de ska skriva en riktig bok och varför de skriver för barn. Det blir aldrig några djupa samtal. Det pratas ofta om att det är viktigt att barn läser, men inte vad de ska läsa.

Vad ska podden handla om?

– Det blir intervjuer från barnboksvärlden, boksamtal och gäster. I det första avsnittet träffar vi författarna Barbro Lindgren och Mårten Sandén och pratar bland annat om att skriva om sorg för barn. Vi ska också namedroppa titlar och författare så att lyssnarna får ordentligt med tips.

Ska bibliotekarier lyssna?

– Det tycker jag absolut! Bibliotekarier kan ju redan mycket, så de kanske inte behöver guidningen och boktipsen, men de kanske har längtat efter någon som pratar om barn- och ungdomsböcker. Jag lyssnar ofta på poddar där det känns som att lyssna på två kompisar som har ett samtal som jag själv gärna hade varit med i. Bibliotekarierna får också möta författarna bakom kulisserna, höra hur de tänkte när de skrev böckerna som barnen kanske lånar i biblioteket sedan. Vi pratar också om teman och trender i bokvärlden, till exempel hur en bilderboksmamma får vara.

Bladen brinner finns bland annat på bladenbrinner.se. Nya avsnitt läggs upp varannan torsdag.

0 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan

Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.

29 sep 2023 • 3 min

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min