Ny podd lyfter barnlitteraturen

30 sep 2016 • 2 min

Podden Bladen brinner vill ta barn- och ungdomslitteraturen på allvar och utmana den nedlåtande attityd som genren ofta möts av. Nu har den haft premiär.

Johanna Lindbäck och Lisa Bjärbo. Foto Petter Cohen
Johanna Lindbäck och Lisa Bjärbo. Foto Petter Cohen

BBL ställer tre frågor till författaren Lisa Bjärbo som tillsammans med författaren Johanna Lindbäck har startat podden Bladen brinner.

Varför en podd om barn- och ungdomslitteratur?

– Vi var frustrerade över att barn- och ungdomslitteraturen får för lite utrymme i medierna. Det är en statusfråga. Barnkultur har generellt lägre anseende i samhället än vuxenkultur. De som skriver för vuxna får prata om innehållet, har de skrivit om döden får de prata om döden. Barnboksförfattare får i stället ofta frågor som när de ska skriva en riktig bok och varför de skriver för barn. Det blir aldrig några djupa samtal. Det pratas ofta om att det är viktigt att barn läser, men inte vad de ska läsa.

Vad ska podden handla om?

– Det blir intervjuer från barnboksvärlden, boksamtal och gäster. I det första avsnittet träffar vi författarna Barbro Lindgren och Mårten Sandén och pratar bland annat om att skriva om sorg för barn. Vi ska också namedroppa titlar och författare så att lyssnarna får ordentligt med tips.

Ska bibliotekarier lyssna?

– Det tycker jag absolut! Bibliotekarier kan ju redan mycket, så de kanske inte behöver guidningen och boktipsen, men de kanske har längtat efter någon som pratar om barn- och ungdomsböcker. Jag lyssnar ofta på poddar där det känns som att lyssna på två kompisar som har ett samtal som jag själv gärna hade varit med i. Bibliotekarierna får också möta författarna bakom kulisserna, höra hur de tänkte när de skrev böckerna som barnen kanske lånar i biblioteket sedan. Vi pratar också om teman och trender i bokvärlden, till exempel hur en bilderboksmamma får vara.

Bladen brinner finns bland annat på bladenbrinner.se. Nya avsnitt läggs upp varannan torsdag.

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Därför har Biblioteksbladets coronagrupp bytt namn

Biblioteksbladet hade en stor men sedan länge avsomnad grupp på Facebook. Kunde vi stöpa om den för att få nya insikter om vad som rör sig i bibliotekssektorn? Vägen till ett svar på frågan blev kort och krokig – men nu hoppas jag att vi har hittat fram.

10 okt 2024 • 2 min

Reportage

Ljudboken har tagit över

Ljudböcker säljer bäst, mer tid läggs på lyssning än på läsning, några av de mest framgångsrika författarna publiceras bara digitalt. Papprets dominans har brutits. Utom på biblioteken.

9 okt 2024 • 10 min

Nyheter

Fokus på livet ska slå hål på fördomar

Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.

7 okt 2024 • 3 min

Nyheter

Över 700 deltar i vecka mot bokförbud

Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.

4 okt 2024 • < 1 min

Internationellt

Hon tar kampen mot bokförbuden

Situationen för bibliotekarier hårdnar på många håll i USA. I ett besök på Bokmässan berättade Tricina Strong-Beebe, skolbibliotekarie i New Jersey, om trakasserierna. Men också om det bästa vapnet mot förbudsivrarna.

1 okt 2024 • 3 min

Digitalisering

Äldre äldre i digitalt utanförskap

Hur mår svenskarna på internet år 2024? Både bra och dåligt, visar Internetstiftelsens årliga rapport. Gladast är Facebook-användare i pensionsåldern, medan 00-talisterna lever utsatt på sociala medier och de allra äldsta behöver stort digitalt stöd.

30 sep 2024 • 3 min