Ny podd lyfter barnlitteraturen

30 sep 2016 • 2 min

Podden Bladen brinner vill ta barn- och ungdomslitteraturen på allvar och utmana den nedlåtande attityd som genren ofta möts av. Nu har den haft premiär.

Johanna Lindbäck och Lisa Bjärbo. Foto Petter Cohen
Johanna Lindbäck och Lisa Bjärbo. Foto Petter Cohen

BBL ställer tre frågor till författaren Lisa Bjärbo som tillsammans med författaren Johanna Lindbäck har startat podden Bladen brinner.

Varför en podd om barn- och ungdomslitteratur?

– Vi var frustrerade över att barn- och ungdomslitteraturen får för lite utrymme i medierna. Det är en statusfråga. Barnkultur har generellt lägre anseende i samhället än vuxenkultur. De som skriver för vuxna får prata om innehållet, har de skrivit om döden får de prata om döden. Barnboksförfattare får i stället ofta frågor som när de ska skriva en riktig bok och varför de skriver för barn. Det blir aldrig några djupa samtal. Det pratas ofta om att det är viktigt att barn läser, men inte vad de ska läsa.

Vad ska podden handla om?

– Det blir intervjuer från barnboksvärlden, boksamtal och gäster. I det första avsnittet träffar vi författarna Barbro Lindgren och Mårten Sandén och pratar bland annat om att skriva om sorg för barn. Vi ska också namedroppa titlar och författare så att lyssnarna får ordentligt med tips.

Ska bibliotekarier lyssna?

– Det tycker jag absolut! Bibliotekarier kan ju redan mycket, så de kanske inte behöver guidningen och boktipsen, men de kanske har längtat efter någon som pratar om barn- och ungdomsböcker. Jag lyssnar ofta på poddar där det känns som att lyssna på två kompisar som har ett samtal som jag själv gärna hade varit med i. Bibliotekarierna får också möta författarna bakom kulisserna, höra hur de tänkte när de skrev böckerna som barnen kanske lånar i biblioteket sedan. Vi pratar också om teman och trender i bokvärlden, till exempel hur en bilderboksmamma får vara.

Bladen brinner finns bland annat på bladenbrinner.se. Nya avsnitt läggs upp varannan torsdag.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättsskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min