Ny stad och större ansvar

5 mar 2014 • 2 min

Johanna Hansson är från och med 1 juni i år ny stadsbibliotekarie i Uppsala och chef för Bibliotek Uppsala. Hon...

Johanna Hansson är från och med 1 juni i år ny stadsbibliotekarie i Uppsala och chef för Bibliotek Uppsala. Hon kommer närmast från en tjänst som områdeschef inom Stockholms stadsbibliotek med ansvar för Stadsbiblioteket samt biblioteken vid Medborgarplatsen, Bagarmossen, Björkhagen och Skarpnäck. Johanna Hansson har tidigare varit chef för barnverksamheten vid Stockholm stadsbibliotek och innan dess bibliotekschef i Upplands-Bro samt bibliotekskonsulent vid Statens kulturråd. Hon har även varit ledamot i Svensk biblioteksförenings styrelse.

Efter åtta år på Stockholms stadsbibliotek tycker hon att det är dags att göra något nytt.

– Jag har ett roligt jobb i Stockholm som inte på något sätt är långtråkigt men jag kände ändå att det kunde vara roligt att göra något nytt. Jag tyckte den här tjänsten verkade spännande och också att få komma till en ny stad – Uppsala är lite okänd mark för mig.

Bibliotek Uppsala har liksom Stockholms stadsbibliotek ett sammanhängande bibliotekssystem och består av tretton bibliotek, två bokbussar, ett digitalt bibliotek, Bibli.se, samt konsument Uppsala som ligger inom biblioteksorganisationen.

– Det område som jag har ansvar för idag i Stockholm är, om man räknar medarbetare, lika stort som hela Uppsala men tjänsten är annorlunda eftersom jag nu blir den som ytterst är ansvarig för att hålla ihop hela bibliotekssystemet. Det stora ansvaret är en utmaning.

E-boksfrågan ser hon som en av de viktiga framtidsfrågorna framöver – inte bara för biblioteken i Uppsala utan generellt.

 – Balansen mellan de fysiska biblioteken och de digitala tjänsterna, vilka affärsmodeller för e-böcker som kan skapas för bibliotekens möjligheter att låna ut och göra urval etc – det är stora och allmänna frågor som rör alla bibliotek, säger Johanna Hansson.

Hela intervjun publiceras i BBL nr 3.

0 kommentarer

Senaste nytt

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min