Nya Libris hittar Strindbergs studiekamrater
24 apr 2018 • 3 min
Nästa version av den nationella bibliotekskatalogen Libris ska möjliggöra nya relationer mellan data – och göra Libris enklare att arbeta med. Just nu pågår intensivt arbete för att bygga klart.
Den digitala bibliotekskatalogen Libris – den nationella bibliotekskatalog som används på lärosäten, specialbibliotek och ett flertal av våra folkbibliotek – är 45 år gammal och mer än redo för en uppdatering. Därför arbetar Kungliga biblioteket i dag med att förnya Libris.
– Det som behöver förändras med Libris är språket. I dag beskriver Libris sin data på ett sätt som ingen annan på webben kan förstå. Förändringen gör vi för att få bättre flöden och för att kunna binda ihop fler datamängder, säger Libris koordinator Anna Berggren som arbetar på avdelningen för informationssystem på Kungliga biblioteket.
För användare kommer inte förändringen att märkas direkt, utan först efter några år. Men de som arbetar som katalogisatörer och bibliotekarier kommer att få använda ett nytt gränssnitt.
Det nya systemet ska ge ett modernare fundament för bibliotekskatalogen, som ger bibliotekarierna mindre dubbelarbete men som också ger användarna stora fördelar. Tanken är att datamängder ska sammanlänkas så att fler relationer mellan data kommer fram. Vad som ska bindas samman kan vara datamängder från andra bibliotek i Sverige och världen.
– För dem som forskar blir den stora styrkan med nya Libris att den kommer att möjliggöra tjänster som informerar om vilka relationer olika ting har – relationer som tidigare har varit svåra att hitta, säger Anna Berggren och visar en skiss där Ting 1 finns i en ruta, Ting 2 i en annan och där relationen mellan dem syns genom en sammanbindande linje.
Om Ting 1 till exempel är August Strindberg visar den nya sammanlänkade datan att han är född i Stockholm, som har den och den longituden. Den visar också att han läst på Uppsala universitet, och då fortsätter länkningarna att visa fler relationer – som att Ting 2, som i det här exemplet är Gustaf Fröding, också läste på Uppsala Universitet.
– Det ser kanske inte så uppseendeväckande ut, men säg att du är forskare och vill hitta alla författare under 40 år som kommer från en liten bruksort i Västernorrland. En sådan sökning hade kunnat kräva stora insatser tidigare, men med nya Libris länkade data går det att hitta informationen på annat sätt, säger Anna Berggren.
Bibliotekets data ska kunna kommunicera med andra datamängder som är uppbyggda efter samma princip, till exempel från de stora biblioteken i världen. Det gör att information från Kungliga biblioteket, som är expert på svenska författare men inte kan så mycket om de tyska, kan samarbeta med det tyska nationalbiblioteket.
– I stället för att vi på Kungliga biblioteket skapar auktoritetsposter (kataloginformation som namn) med tyska författare, kan vi länka ihop vår information med deras och få säkra källor i vår databas.
Dessutom kommer informationen att bli mer uppdaterad, för om en tysk författare dött kan det i dag ta lång tid för informationen att nå Libris, men med nya Libris finns informationen där automatiskt, som länkad data.
Moderniseringen kommer också att möjliggöra framtida samarbeten med andra webbplatser som har bra information (och som har behov av bibliotekets information).
– Vi skulle vilja inleda ett samarbete med till exempel wikimedia som skulle kunna hämta auktoritetsposter hos oss till sina wikiartiklar, säger Anna Berggren.
När Libris får ett mer begripligt språk och byggs ihop för att synkronisera med övrig information på nätet kan det öppna möjligheter för nya tjänster.
En sådan tjänst kan vara att en person som söker Camilla Läckbergs senaste titel på Google skulle kunna få en informationsruta som förutom titeln visar att boken finns på en hylla på ett bibliotek 300 meter från den plats där personen finns.
Ramverket för Libris nya system skapas på amerikanska motsvarigheten till KB, Library of congress. På Library of congress kallas dataformatet Bibframe, Bibliographic framework initiative, och det är också Bibframe-modeller som är förebilder när bibliotekets personal ska informeras om det nya gränssnittet och terminologin som kommer med nya Libris.
– Det kan vara lite knivigt att vänja sig vid det nya sättet att katalogisera på – men modellerna på KB:s hemsida går att titta på för att förstå hur man gör, säger Anna Berggren.
När kommer då nya Libris läggas ut?
– Datum är inte bestämt ännu, men det lanseras innan året är slut, säger Anna Berggren.
[fakta id=”17761″]
Senaste nytt
Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister
Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.
24 jan 2025 • 3 min
Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt
På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
23 jan 2025 • 2 min
Unik studenthistoria digitaliserad
Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”
23 jan 2025 • 3 min
KB:s insamling av medier fortsatt viktig – även under krig
Kungliga biblioteket begärde 46 extra miljoner för att göra nationalbiblioteket redo i fall av krig. Men det blev inga extrapengar från regeringen och KB måste göra omprioriteringar för att göra nödvändiga förberedelser.
22 jan 2025 • < 1 min
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
20 jan 2025 • 2 min
Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Beredskapsplan gör det synligt vad bibliotek kan bidra med
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Los Angeles: Bibliotek hjälper och brinner
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Bibliotekens verksamhet kartlagd för att utnyttjas vid bedrägeri
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Dansk encyklopedi ratar Meta
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
SvD:s ledarsida klipper och klistrar
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
0 kommentarer