Nyhetskonsumtion – exemplet USA

27 aug 2013 • < 1 min

Vilken är den nyhetskälla som allmänheten använder i första hand? I USA har flera undersökningar gjorts under sommaren, delvis med...

Vilken är den nyhetskälla som allmänheten använder i första hand? I USA har flera undersökningar gjorts under sommaren, delvis med olika resultat. Enligt en gallupundersökning uppger 55 procent av amerikanerna att TV är den främsta nyhetskällan. Internet stod bara för 21 procent (27 procent i åldern 18-29 år). Gallups telefonundersökning ifrågasätts dock. Andra undersökningar under samma tid har kommit fram till andra resultat. Det är svårt att jämföra de olika undersökningarna eftersom de använder sig av olika åldersindelningar. Reuters Institute for the Study of Journalism egen ”Digital News Report” fann att 50 procent i åldrarna 18-44 år sade sig ha internet som sin främsta huvudkälla. För yngre, 18-24 år, växte siffran till hela 64 procent.

Pew Research Centers undersökning motsäger den från Gallup än mer. Unga, 18-29 år, som ser TV-nyheter har minskat från 42 procent 2006 till 28 procent. NetNewsCheck uppger överraskande att 57 procent av 18-34 åringar läser tidningar i tryckt form eller online. Tidningarna är med andra ord inte, som många fruktat, förkastade ens i den yngre generationen.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Wlic i Dubai inställt

Biblioteksfederationen Ifla har fått hård kritik för beslutet att förlägga nästa års världskongress till Förenade Arabemiraten. Nu har landet dragit tillbaka sitt erbjudande att genomföra arrangemanget.

3 okt 2023 • < 1 min

Debatt

Hotet mot bibliotekens demokratiska uppdrag

En stark polarisering i samhället kastar en mörk skugga över bibliotekets verksamhet. Torbjörn Nilsson, stadsbibliotekarie i Malmö, pekar på tre lokala exempel och lyfter vilka förändringar han ser för biblioteket i ett allt hårdare samhällsklimat.

3 okt 2023 • 2 min

Nyheter

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan

Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.

29 sep 2023 • 3 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min