Om att ligga (rätt) i tiden

18 okt 2012 • < 1 min

Nästa år är redan här. Och ändå inte. Häromveckan landade Bibliotekskalendern för 2013 (BTJ) på skrivbordet och tidens flykt blev...

Nästa år är redan här. Och ändå inte. Häromveckan landade Bibliotekskalendern för 2013 (BTJ) på skrivbordet och tidens flykt blev med ens väldigt påtaglig.Å andra sidan har man denna gång sett till att när vi stiger över tröskeln till det nya året kommer vi påtagligt påminnas om den tid som flytt. Eller snarare om den debatt som flytt. 2013 års kalender är illustrerad med Stina Wirséns figurer från brokiga-böckerna.

Det är ingen mening att köra på i guilt by association- eller skamspåret – alla som är i tryckprintbranschen vet att produktionstiderna kan vara långa. Man kan bara konstatera att samma ibland ganska omedvetna mekanismer som gör att man kan hamna väldigt rätt i tiden också är desamma som gör att det kan bli fel. Lilla hjärtat, Liten skär och alla de andra brokiga kommer att vara med oss även nästa år…

Illustrationerna i årets (2012 års) Bibliotekskalender är hämtade från den finska illustratören Markus Majaluoma bildvärld, förevigad i böcker av bl a författaren Ulf Stark.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min

Politik

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek

Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.

16 jan 2023 • < 1 min