Om att ligga (rätt) i tiden

18 okt 2012 • < 1 min

Nästa år är redan här. Och ändå inte. Häromveckan landade Bibliotekskalendern för 2013 (BTJ) på skrivbordet och tidens flykt blev...

Nästa år är redan här. Och ändå inte. Häromveckan landade Bibliotekskalendern för 2013 (BTJ) på skrivbordet och tidens flykt blev med ens väldigt påtaglig.Å andra sidan har man denna gång sett till att när vi stiger över tröskeln till det nya året kommer vi påtagligt påminnas om den tid som flytt. Eller snarare om den debatt som flytt. 2013 års kalender är illustrerad med Stina Wirséns figurer från brokiga-böckerna.

Det är ingen mening att köra på i guilt by association- eller skamspåret – alla som är i tryckprintbranschen vet att produktionstiderna kan vara långa. Man kan bara konstatera att samma ibland ganska omedvetna mekanismer som gör att man kan hamna väldigt rätt i tiden också är desamma som gör att det kan bli fel. Lilla hjärtat, Liten skär och alla de andra brokiga kommer att vara med oss även nästa år…

Illustrationerna i årets (2012 års) Bibliotekskalender är hämtade från den finska illustratören Markus Majaluoma bildvärld, förevigad i böcker av bl a författaren Ulf Stark.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min