Om att ligga (rätt) i tiden

18 okt 2012 • < 1 min

Nästa år är redan här. Och ändå inte. Häromveckan landade Bibliotekskalendern för 2013 (BTJ) på skrivbordet och tidens flykt blev...

Nästa år är redan här. Och ändå inte. Häromveckan landade Bibliotekskalendern för 2013 (BTJ) på skrivbordet och tidens flykt blev med ens väldigt påtaglig.Å andra sidan har man denna gång sett till att när vi stiger över tröskeln till det nya året kommer vi påtagligt påminnas om den tid som flytt. Eller snarare om den debatt som flytt. 2013 års kalender är illustrerad med Stina Wirséns figurer från brokiga-böckerna.

Det är ingen mening att köra på i guilt by association- eller skamspåret – alla som är i tryckprintbranschen vet att produktionstiderna kan vara långa. Man kan bara konstatera att samma ibland ganska omedvetna mekanismer som gör att man kan hamna väldigt rätt i tiden också är desamma som gör att det kan bli fel. Lilla hjärtat, Liten skär och alla de andra brokiga kommer att vara med oss även nästa år…

Illustrationerna i årets (2012 års) Bibliotekskalender är hämtade från den finska illustratören Markus Majaluoma bildvärld, förevigad i böcker av bl a författaren Ulf Stark.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Om nationalismens påverkan på kulturen

Färre översättningar, mindre utländsk litteratur och stängning av Världskulturmuseet. Det är några, av många, farhågor som en sent insatt panel lyfte på Bokmässan, med anledning av Sverigedemokraternas framgångar i valet.

23 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

Förändrade arbetsuppgifter kan vara en förklaring till att många som arbetar på bibliotek funderar på att byta yrke. Men det behövs också mer resurser och fler yrkesgrupper på biblioteken, konstaterades i ett samtal på Bokmässan.

22 sep 2022 • 2 min

Debatt

Slutreplik: Låt oss mötas och diskutera

Vi vill stötta, men stöttandet måste också få innehålla konstruktiv kritik. Det skriver Linnéa Jönsson och Eleonor Pavlov i sin slutreplik om Malmö stadsbiblioteks ”känsliga ämnen”-koncept.

21 sep 2022 • 4 min