Om att ligga (rätt) i tiden

18 okt 2012 • < 1 min

Nästa år är redan här. Och ändå inte. Häromveckan landade Bibliotekskalendern för 2013 (BTJ) på skrivbordet och tidens flykt blev...

Nästa år är redan här. Och ändå inte. Häromveckan landade Bibliotekskalendern för 2013 (BTJ) på skrivbordet och tidens flykt blev med ens väldigt påtaglig.Å andra sidan har man denna gång sett till att när vi stiger över tröskeln till det nya året kommer vi påtagligt påminnas om den tid som flytt. Eller snarare om den debatt som flytt. 2013 års kalender är illustrerad med Stina Wirséns figurer från brokiga-böckerna.

Det är ingen mening att köra på i guilt by association- eller skamspåret – alla som är i tryckprintbranschen vet att produktionstiderna kan vara långa. Man kan bara konstatera att samma ibland ganska omedvetna mekanismer som gör att man kan hamna väldigt rätt i tiden också är desamma som gör att det kan bli fel. Lilla hjärtat, Liten skär och alla de andra brokiga kommer att vara med oss även nästa år…

Illustrationerna i årets (2012 års) Bibliotekskalender är hämtade från den finska illustratören Markus Majaluoma bildvärld, förevigad i böcker av bl a författaren Ulf Stark.

0 kommentarer

Senaste nytt

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min