Alla får tillgång till ny forskning

21 feb 2014 • < 1 min

Det norska Forskningsrådet lägger om sitt tidskriftsstöd för att stimulera övergången till s k Open Access. Nu ska alla få tillgång...

Det norska Forskningsrådet lägger om sitt tidskriftsstöd för att stimulera övergången till s k Open Access. Nu ska alla få tillgång till norska vetenskapliga tidskrifter inom humaniora och samhällskunskap.

Det innebär stöd till 40 nationella tidskrifter inom humaniora och samhällskunskap, med villkor att tidskriftsartiklarna ska vara fritt tillgängliga via internet utan dröjsmål från och med 2017. Detta ska alltså ske efter en treårig övergångperiod.

Även om dessa tidskrifter är vetenskapliga och många i princip vänder sig till fackfolk, kan de vara till stor nytta för breda grupper såsom lärare, elever, media och förvaltning, förutom en intresserad allmänhet. De kan stärka den offentliga debatten i Norge framhäver Forskningsrådets administrative direktör Arvid Hallén. Det är för övrigt ett norskt forskningspolitiskt mål att säkra fri tillgång till vetenskapliga artiklar enligt den senaste forskningsrapporten ”Lange linjer”.

Forskningsrådet arbetar med att finna nya finansieringsformer för OA-tidskrifter i Norge. Nu ser man möjligheter att finansiera dem genom de ordinarie projektstöden från alla Forskningsrådets program.

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Ett sätt att splittra samhället på djupet

Motståndet mot en lag om anmälningsplikt är massivt. Det stod klart – om någon tidigare svävade i ovisshet om saken – under ett seminarium i riksdagen på onsdagsförmiddagen.”Det är Pandoras box – vägen in i ett angiverisamhälle.”

29 maj 2024 • 3 min

Politik

Samtal om anmälningsplikten i riksdagen

Vad skulle en ny lag om anmälningsplikt innebära i praktiken? I morgon, onsdag, debatteras frågan av riksdagsledamöterna Muharrem Demirok (C), Amanda Lind (MP), Magnus Resare (M) och Camilla Mårtensen (L).

28 maj 2024 • 2 min

Digitalisering

AI bidrar till samtal om EU

I Karlskrona kan biblioteksbesökarna snacka EU med en chattrobot. AI görs därmed till en del av ett utvidgat referenssamtal, säger Bengt-Gunnar Österberg, bibliotekarie och platsansvarig för stadsbiblioteks digitala center.

27 maj 2024 • 3 min

Nyheter

Finska tips om nationellt e-bibliotek

Omvärldsbevakning, AI och tips att ta med sig för den som vill skapa nationellt e-bibliotek var några frågor som lyftes på Biblioteteksdagarnas första dag på Sara kulturhus i Skellefteå.

22 maj 2024 • 8 min

Nyheter

Vill göra sjukhusbiblioteken synligare

Sjukhusens bibliotek berörs när de ekonomiskt krisande regionerna ska spara pengar. Det kan försämra vårdkvaliteten, hävdar Anna Videfrost, ordförande i Föreningen Sveriges sjukhusbibliotekschefer, SSBC.

21 maj 2024 • 3 min