Populärt minibibliotek i Göteborg stängs

4 maj 2015 • < 1 min

Den lilla biblioteksfilialen 300 m² i Göteborg är snart ett minne blott. Trots de höga besökssiffrorna får biblioteket inte vara...

Den lilla biblioteksfilialen 300 m² i Göteborg är snart ett minne blott. Trots de höga besökssiffrorna får biblioteket inte vara kvar efter nyår. Fastighetsägaren förlänger inte hyreskontraktet.

Tanken med biblioteksfilialen 300 m² var att den skulle vara tillfällig under tiden som Stadsbiblioteket vid Götaplatsen hölls stängd för ombyggnad mellan 2012 och 2014. Det lilla biblioteket blev dock väldigt populärt och är ett av de tre mest besökta i hela Göteborg. Varje dag besöker mellan 850 och 1 000 göteborgare det lilla biblioteket.

Expressens Ingrid Norrman skriver den 3 maj att det är dags för kulturpolitikerna i Göteborg att agera.

”2013-2021 finns visionen att folkbiblioteken ska vara tillgängliga, relevanta och öppna. Vad kan vara mer tillgängligt än ett vidöppet bibliotek i Göteborgs mesta knutpunkt med de mest generösa öppettiderna av alla bibliotek i staden?”, skriver hon.

Enligt Stadsbibliotekets chef, Christina Persson, finns inga planer på att hitta en ny lokal.

– I dagsläget gör vi ingenting, men vi är väldigt öppna för lösningar och har börjat fundera. Hela idén med den typen av bibliotek har ju varit så lyckad, säger hon till Göteborgs Posten.

0 kommentarer

Senaste nytt

Reportage

Omöjligt uppdrag?

Svenskarnas läsande är ständigt föremål för bekymrade utredningar och politiska satsningar. Men trots alla ansträngningar är trenden negativ, särskilt bland unga. Hur ska det skrivna ordet vinna fler människors uppmärksamhet?

30 sep 2022 • 9 min

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Om nationalismens påverkan på kulturen

Färre översättningar, mindre utländsk litteratur och stängning av Världskulturmuseet. Det är några, av många, farhågor som en sent insatt panel lyfte på Bokmässan, med anledning av Sverigedemokraternas framgångar i valet.

23 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

Förändrade arbetsuppgifter kan vara en förklaring till att många som arbetar på bibliotek funderar på att byta yrke. Men det behövs också mer resurser och fler yrkesgrupper på biblioteken, konstaterades i ett samtal på Bokmässan.

22 sep 2022 • 2 min