Populärt minibibliotek i Göteborg stängs

4 maj 2015 • < 1 min

Den lilla biblioteksfilialen 300 m² i Göteborg är snart ett minne blott. Trots de höga besökssiffrorna får biblioteket inte vara...

Den lilla biblioteksfilialen 300 m² i Göteborg är snart ett minne blott. Trots de höga besökssiffrorna får biblioteket inte vara kvar efter nyår. Fastighetsägaren förlänger inte hyreskontraktet.

Tanken med biblioteksfilialen 300 m² var att den skulle vara tillfällig under tiden som Stadsbiblioteket vid Götaplatsen hölls stängd för ombyggnad mellan 2012 och 2014. Det lilla biblioteket blev dock väldigt populärt och är ett av de tre mest besökta i hela Göteborg. Varje dag besöker mellan 850 och 1 000 göteborgare det lilla biblioteket.

Expressens Ingrid Norrman skriver den 3 maj att det är dags för kulturpolitikerna i Göteborg att agera.

”2013-2021 finns visionen att folkbiblioteken ska vara tillgängliga, relevanta och öppna. Vad kan vara mer tillgängligt än ett vidöppet bibliotek i Göteborgs mesta knutpunkt med de mest generösa öppettiderna av alla bibliotek i staden?”, skriver hon.

Enligt Stadsbibliotekets chef, Christina Persson, finns inga planer på att hitta en ny lokal.

– I dagsläget gör vi ingenting, men vi är väldigt öppna för lösningar och har börjat fundera. Hela idén med den typen av bibliotek har ju varit så lyckad, säger hon till Göteborgs Posten.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min

Politik

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek

Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.

16 jan 2023 • < 1 min