Populärt minibibliotek i Göteborg stängs

4 maj 2015 • < 1 min

Den lilla biblioteksfilialen 300 m² i Göteborg är snart ett minne blott. Trots de höga besökssiffrorna får biblioteket inte vara...

Den lilla biblioteksfilialen 300 m² i Göteborg är snart ett minne blott. Trots de höga besökssiffrorna får biblioteket inte vara kvar efter nyår. Fastighetsägaren förlänger inte hyreskontraktet.

Tanken med biblioteksfilialen 300 m² var att den skulle vara tillfällig under tiden som Stadsbiblioteket vid Götaplatsen hölls stängd för ombyggnad mellan 2012 och 2014. Det lilla biblioteket blev dock väldigt populärt och är ett av de tre mest besökta i hela Göteborg. Varje dag besöker mellan 850 och 1 000 göteborgare det lilla biblioteket.

Expressens Ingrid Norrman skriver den 3 maj att det är dags för kulturpolitikerna i Göteborg att agera.

”2013-2021 finns visionen att folkbiblioteken ska vara tillgängliga, relevanta och öppna. Vad kan vara mer tillgängligt än ett vidöppet bibliotek i Göteborgs mesta knutpunkt med de mest generösa öppettiderna av alla bibliotek i staden?”, skriver hon.

Enligt Stadsbibliotekets chef, Christina Persson, finns inga planer på att hitta en ny lokal.

– I dagsläget gör vi ingenting, men vi är väldigt öppna för lösningar och har börjat fundera. Hela idén med den typen av bibliotek har ju varit så lyckad, säger hon till Göteborgs Posten.

0 kommentarer

Senaste nytt

Debatt

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism

Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.

7 dec 2023 • 3 min

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min