Räddar querrörelsens historia
28 mar 2018 • 2 min
Göteborgsbibliotekarien Olov Kriström har startat Queerrörelsens arkiv och bibliotek som samlar litteratur om queer aktivism, kultur och historia. Nyligen tog han med sig fem tomma resväskor till Stockholm för att rädda litteratur som var på väg till soptippen.
– Precis som många andra marginaliserade grupper riskerar hbtqia-personers (en förkortning av homosexuella, bisexuella, transpersoner, queera, intersexpersoner och asexuella) erfarenheter att försvinna när den normativa historiebeskrivningen görs, och för att kunna berätta våra berättelser behövs ett aktivt arbete med att bevara och tillgängliggöra källmaterial. Därför bildade jag föreningen Queerrörelsens Arkiv och Bibliotek tillsammans med 25 andra i slutet av förra året, säger Olov Kriström.
Vad har du för bakgrund?
– Jag jobbar som bibliotekarie på ett folkbibliotek i Göteborg. Jag försöker bevaka hbtqia-frågor så gott jag kan i den rollen, men har länge haft ett privat engagemang inom queerrörelsen, där jag bland annat arbetat ideellt med RFSL Göteborgs arkiv och bibliotek. Jag har också själv samlat på mig queerhistoriskt material genom åren.
Vad finns i föreningens arkiv och bibliotek i dag?
– Vi har cirka 1 700 böcker, 1 100 tidskrifter och tre hyllmeter arkivmaterial. Samlingarna består dels av material som jag samlat på mig sedan tidigare – böcker och tidskrifter med fokus på hbtqia-personers organisering från slutet av 1800-talet och framåt – och dels sådant som andra lämnat in, till exempel en kasse med flygblad och annat från den ”queerfemme-inistiska” rörelsen på 2000-talet. Vi letar just nu efter en lokal och för samtal med flera kulturinstitutioner i Göteborg, men planen är att i förlängningen ha en helt egen lokal.
Finns det något särskilt material som du är extra stolt över att ha i samlingen?
– Mycket av det äldre materialet finns inte på andra bibliotek, åtminstone inte i Sverige. Till exempel har vi flera tidskrifter från 1920-talet i Berlin, titlar som sedan förbjöds och brändes på nazisternas bokbål.
Vem kan ta del av materialet?
– Allt material kommer förhoppningsvis att katalogiseras i Libris och när vi ordnat lokalfrågan ska materialet vara tillgängligt för alla, men eftersom mycket är unikt kommer det inte att bli något lånebibliotek. Vi tänker också driva ett aktivt folkbildande arbete med bland annat föreläsningar, samtal och utställningar för att levandegöra våra samlingar.
Nyligen kom beskedet att RFSL:s bibliotek i Stockholm läggs ner. När du fick höra talas om det tog du med dig fem tomma resväskor och hoppade på tåget mot Stockholm, berätta!
– En bekant hörde av sig och berättade att delar av materialet skulle säljas på loppis. Även om deras bibliotek inte varit särskilt använt på senare år var det en betydande samling med rötter från 1950-talet, och jag visste att det fanns många böcker där som inte fanns tillgängliga på så många andra ställen. När jag kontaktade deras biblioteksansvarige blev han glad att delar av samlingarna skulle leva vidare någon annanstans. Så jag satte mig på första bästa tåg och tog med fem tomma väskor. Tillbaka till Göteborg fick jag med mig drygt 500 böcker, varav cirka 70 procent inte är representerade på något Libris-anknutet bibliotek.
– Några veckor senare gjorde jag ytterligare en räddningsresa för att hämta tre flyttlådor med uppsatser som inte längre fick plats i deras arkiv. En del annat material togs om hand av Kungliga biblioteket, Karolinska Institutet, Linnéuniversitetet och Södertörns högskola. Tyvärr fanns ingen katalog på beståndet, men förhoppningsvis hamnade inget oersättligt på tippen, säger Olov Kriström.
Senaste nytt
Veteraner tipsar: så ska framtidens skolbibliotek vara
Cilla Dalén och Eric Haraldsson ger råd till rektorer, huvudmän och politiker. På så sätt vill de kratta manegen för framtidens skolbibliotekarier.
11 dec 2024 • 2 min
Striden är över för Internet Archive
Stämdes av flera stora bokförlag för att drivit ”nödbibliotek” under början av pandemin. Nu kvarstår ännu en tvist som kan äventyra hela verksamheten.
10 dec 2024 • 2 min
Högljudda företrädare för biblioteken sökes
Oro i valberedningen till Svensk biblioteksförenings styrelse. Det blir allt svårare att hitta kandidater.
10 dec 2024 • 2 min
Trängd folkbildning hot mot biblioteken
Strypta anslag drabbar studieförbunden, Utbildningsradion och biblioteken. I ett kritiskt remissyttrande slår Svensk biblioteksförening fast att folkbildningen är hotad och kan försvinna på många platser i Sverige och Kungliga biblioteket föreslår ett nytt delmål för folkbildningen.
9 dec 2024 • 2 min
Politisk påverkan mindre utbrett än väntat
Politikers synpunkter på bibliotekens utbud har fått uppmärksamhet. Men fenomenet är inte så stort som befarat, visar en rapport från Svensk biblioteksförening.
9 dec 2024 • 4 min
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
0 kommentarer