Samarbete kring e-böcker

9 dec 2013 • < 1 min

”Samarbete mellan bibliotek och förlag är den enda vägen framåt”. Det var slutsatsen vid The Bookseller’s FutureBook conference den 21...

”Samarbete mellan bibliotek och förlag är den enda vägen framåt”. Det var slutsatsen vid The Bookseller’s FutureBook conference den 21 november med ett fyrtiotal talare. Vid ett av mötena med rubriken Library futures: discovery, digitisation and e-lending, diskuterade man hur förläggare och bibliotek kunde samarbeta för ömsesidig nytta.

”Den perfekta modellen som tillfredsställer alla intressen återstår att finna – och en del undrar om den någonsin går att finna”, menade Emma House från Publishers Association. En del vill ha snabba, enkla lösningar även om de inte varar så länge. Vi föredrar att gå framåt i en anda av försiktig försöksverksamhet, försäkrar hon.

Nick Stopforth, ordförande i Society of Chief Librarians digital group, sammanfattade: ”Jag kan se ett nytt mönster av samförstånd mellan bibliotek och förlag. De bidrar med sina författare, erfarenheter och innehåll och vi bidrar med kunskap om våra användare.”

Bild från Rosengårdsbiblioteket i Malmö.

 

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Almedalen

Vi ses i Visby!

Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

7 jun 2023 • 2 min

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min