Samarbete kring e-böcker

9 dec 2013 • < 1 min

”Samarbete mellan bibliotek och förlag är den enda vägen framåt”. Det var slutsatsen vid The Bookseller’s FutureBook conference den 21...

”Samarbete mellan bibliotek och förlag är den enda vägen framåt”. Det var slutsatsen vid The Bookseller’s FutureBook conference den 21 november med ett fyrtiotal talare. Vid ett av mötena med rubriken Library futures: discovery, digitisation and e-lending, diskuterade man hur förläggare och bibliotek kunde samarbeta för ömsesidig nytta.

”Den perfekta modellen som tillfredsställer alla intressen återstår att finna – och en del undrar om den någonsin går att finna”, menade Emma House från Publishers Association. En del vill ha snabba, enkla lösningar även om de inte varar så länge. Vi föredrar att gå framåt i en anda av försiktig försöksverksamhet, försäkrar hon.

Nick Stopforth, ordförande i Society of Chief Librarians digital group, sammanfattade: ”Jag kan se ett nytt mönster av samförstånd mellan bibliotek och förlag. De bidrar med sina författare, erfarenheter och innehåll och vi bidrar med kunskap om våra användare.”

Bild från Rosengårdsbiblioteket i Malmö.

 

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min

Essä

En kamp för herravälde och profit

Traditionell vetenskaplig publicering utmanas av idén om öppen tillgång. Gustaf Nelhans skriver om risker och svårigheter och om hur forskarsamhället måste förändras för att idealet ska bli verklighet.

3 apr 2024 • 7 min

Nyheter

Blev du lurad?

Färgkoordinerade böcker i Höganäs, litteratur för vänsterhänta i Järfälla och utlån av sol-el i Ljungby. Många bibliotek skämtade på första april.

2 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Lätt att få jobb för bibliotekarier

I takt med att AI används alltmer kommer bibliotekariernas kompetens att bli mer eftertraktad. Det spår Saco i sin senaste rapport och slår fast att det kommer att vara fortsatt lätt för bibliotekarier att hitta jobb.

27 mar 2024 • < 1 min