Samarbete kring e-böcker

9 dec 2013 • < 1 min

”Samarbete mellan bibliotek och förlag är den enda vägen framåt”. Det var slutsatsen vid The Bookseller’s FutureBook conference den 21...

”Samarbete mellan bibliotek och förlag är den enda vägen framåt”. Det var slutsatsen vid The Bookseller’s FutureBook conference den 21 november med ett fyrtiotal talare. Vid ett av mötena med rubriken Library futures: discovery, digitisation and e-lending, diskuterade man hur förläggare och bibliotek kunde samarbeta för ömsesidig nytta.

”Den perfekta modellen som tillfredsställer alla intressen återstår att finna – och en del undrar om den någonsin går att finna”, menade Emma House från Publishers Association. En del vill ha snabba, enkla lösningar även om de inte varar så länge. Vi föredrar att gå framåt i en anda av försiktig försöksverksamhet, försäkrar hon.

Nick Stopforth, ordförande i Society of Chief Librarians digital group, sammanfattade: ”Jag kan se ett nytt mönster av samförstånd mellan bibliotek och förlag. De bidrar med sina författare, erfarenheter och innehåll och vi bidrar med kunskap om våra användare.”

Bild från Rosengårdsbiblioteket i Malmö.

 

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Politik

SD-kritik mot hbtqi-certifiering och dragqueens

I helgen läser dragqueens sagor på biblioteket i Lomma. Besöket och bibliotekets hbtqi-certifiering har ifrågasatts av Sverigedemokraterna. På biblioteket har kritiken väckt kämpaglöd. ”Nu vill vi ha regnbågsflaggor överallt!”

8 dec 2023 • 3 min

Debatt

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism

Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.

7 dec 2023 • 3 min

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min