Sambiblioteket – ett minne blott?

30 jan 2014 • < 1 min

Går det att fortsätta att tala om ”sambibliotek” om det inte längre finns två huvudmän? Efter beslutet om nedläggning av...

Går det att fortsätta att tala om ”sambibliotek” om det inte längre finns två huvudmän? Efter beslutet om nedläggning av Mittuniversitetet i Härnösand måste kommunen nu hitta andra hyresgäster och framförallt en strategi för ”Sambibliotek 2.0”.

 Att hantera framtiden för Sambiblioteket i Härnösand står högt på agendan över det som politiker brukar kalla ”utmaningar”, vilket ofta kan översättas med ”problem” och ”svårigheter”.

Amanda Lind, miljöpartist och ordförande i samhällsnämnden som har ansvar för kulturpolitiken och därmed biblioteksfrågorna i Härnösand, har definitivt Sambiblioteket högt på sin ärendelista. Hon är också övertygad om att biblioteket, trots förlusten av universitetsbiblioteket, kommer att fortsätta att vara ett nav i Härnösands kulturliv.

Byggnaden, ritad av Hans Tirsén, är med sin centrala placering vid Stadsparken och nära Domkyrkan också ett visuellt riktmärke, något både innevånare och politiker betraktar med stolthet.

– Sambiblioteket är vackert och välbesökt, en mötesplats för nya och gamla Härnösandsbor, säger Amanda Lind, som själv är inflyttad från Luleå.

Men Sambiblioteket har alltså förvandlats från att ha varit något självklart till den där utmaningen.

Det är nu cirka ett år sedan beslutet fattades som innebär att Mittuniversitetet (fram till 2005 Mitthögskolan) som har funnits i Härnösand, Östersund och Sundsvall sedan 1993, helt kommer att lämna Härnösand.

Universitetsbiblioteket flyttar all verksamhet till Sundsvall där nya bibliotekslokaler ska byggas, för att vara helt färdigställda 2016.

 Läs mer BBL nr 1

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

"Tystnaden är ett sjukdomstecken"

Många har hört av sig efter en artikel om att bibliotekspersonal sällan tillåts läsa på arbetstid. "Vittnesmålen ger bilden av arbetsplatser där det straffar sig att tala klarspråk", skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

4 okt 2022 • 2 min

Reportage

Omöjligt uppdrag?

Svenskarnas läsande är ständigt föremål för bekymrade utredningar och politiska satsningar. Men trots alla ansträngningar är trenden negativ, särskilt bland unga. Hur ska det skrivna ordet vinna fler människors uppmärksamhet?

30 sep 2022 • 9 min

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min