Självcensurerad press

21 aug 2014 • < 1 min

Både fri och ofri press ägnar sig ibland åt självcensur. Pressen i Hongkong är fortfarande fri, men foglig. Vid övergången...

Både fri och ofri press ägnar sig ibland åt självcensur. Pressen i Hongkong är fortfarande fri, men foglig.
Vid övergången till Kina försäkrades Hongkong visserligen att fri press skulle få finnas kvar men subtila påtryckningar används. Ägarna har skiftat till Pekingtrogna pampar och annonsering används som ekonomisk påtryckning, liksom våld och hotelser, skriver The Economist (19 juli 2014). I sin julirapport till cheferna i Kina rapporterade Hongkongs president det de ville höra. Presidenten försäkrade att huvuddelen av befolkningen önskade att kandidaterna i valet av ledare 2017, skulle väljas enbart av en utvald kommitté.

Han berättade inte att hundratusentals demonstrerat för bredare demokratiska rättigheter, eller att fler än 700 000 medborgare hade röstat inofficiellt för en mer öppen demokrati. Ett hyckleri ansåg många, men pressen kritiserade inte den falska rapporten med ett undantag, Apple Daily, som anklagas för att vara verktyg för radikala aktivister. Under de senaste två åren har journalister hotats och misshandlats. Många journalister och läsare har gått över till internet som inte är censurerat.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min