Självcensurerad press

21 aug 2014 • < 1 min

Både fri och ofri press ägnar sig ibland åt självcensur. Pressen i Hongkong är fortfarande fri, men foglig. Vid övergången...

Både fri och ofri press ägnar sig ibland åt självcensur. Pressen i Hongkong är fortfarande fri, men foglig.
Vid övergången till Kina försäkrades Hongkong visserligen att fri press skulle få finnas kvar men subtila påtryckningar används. Ägarna har skiftat till Pekingtrogna pampar och annonsering används som ekonomisk påtryckning, liksom våld och hotelser, skriver The Economist (19 juli 2014). I sin julirapport till cheferna i Kina rapporterade Hongkongs president det de ville höra. Presidenten försäkrade att huvuddelen av befolkningen önskade att kandidaterna i valet av ledare 2017, skulle väljas enbart av en utvald kommitté.

Han berättade inte att hundratusentals demonstrerat för bredare demokratiska rättigheter, eller att fler än 700 000 medborgare hade röstat inofficiellt för en mer öppen demokrati. Ett hyckleri ansåg många, men pressen kritiserade inte den falska rapporten med ett undantag, Apple Daily, som anklagas för att vara verktyg för radikala aktivister. Under de senaste två åren har journalister hotats och misshandlats. Många journalister och läsare har gått över till internet som inte är censurerat.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Almedalen

Vi ses i Visby!

Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

7 jun 2023 • 2 min

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min