Självcensurerad press

21 aug 2014 • < 1 min

Både fri och ofri press ägnar sig ibland åt självcensur. Pressen i Hongkong är fortfarande fri, men foglig. Vid övergången...

Både fri och ofri press ägnar sig ibland åt självcensur. Pressen i Hongkong är fortfarande fri, men foglig.
Vid övergången till Kina försäkrades Hongkong visserligen att fri press skulle få finnas kvar men subtila påtryckningar används. Ägarna har skiftat till Pekingtrogna pampar och annonsering används som ekonomisk påtryckning, liksom våld och hotelser, skriver The Economist (19 juli 2014). I sin julirapport till cheferna i Kina rapporterade Hongkongs president det de ville höra. Presidenten försäkrade att huvuddelen av befolkningen önskade att kandidaterna i valet av ledare 2017, skulle väljas enbart av en utvald kommitté.

Han berättade inte att hundratusentals demonstrerat för bredare demokratiska rättigheter, eller att fler än 700 000 medborgare hade röstat inofficiellt för en mer öppen demokrati. Ett hyckleri ansåg många, men pressen kritiserade inte den falska rapporten med ett undantag, Apple Daily, som anklagas för att vara verktyg för radikala aktivister. Under de senaste två åren har journalister hotats och misshandlats. Många journalister och läsare har gått över till internet som inte är censurerat.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Om nationalismens påverkan på kulturen

Färre översättningar, mindre utländsk litteratur och stängning av Världskulturmuseet. Det är några, av många, farhågor som en sent insatt panel lyfte på Bokmässan, med anledning av Sverigedemokraternas framgångar i valet.

23 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

Förändrade arbetsuppgifter kan vara en förklaring till att många som arbetar på bibliotek funderar på att byta yrke. Men det behövs också mer resurser och fler yrkesgrupper på biblioteken, konstaterades i ett samtal på Bokmässan.

22 sep 2022 • 2 min

Debatt

Slutreplik: Låt oss mötas och diskutera

Vi vill stötta, men stöttandet måste också få innehålla konstruktiv kritik. Det skriver Linnéa Jönsson och Eleonor Pavlov i sin slutreplik om Malmö stadsbiblioteks ”känsliga ämnen”-koncept.

21 sep 2022 • 4 min