Självcensurerad press

21 aug 2014 • < 1 min

Både fri och ofri press ägnar sig ibland åt självcensur. Pressen i Hongkong är fortfarande fri, men foglig. Vid övergången...

Både fri och ofri press ägnar sig ibland åt självcensur. Pressen i Hongkong är fortfarande fri, men foglig.
Vid övergången till Kina försäkrades Hongkong visserligen att fri press skulle få finnas kvar men subtila påtryckningar används. Ägarna har skiftat till Pekingtrogna pampar och annonsering används som ekonomisk påtryckning, liksom våld och hotelser, skriver The Economist (19 juli 2014). I sin julirapport till cheferna i Kina rapporterade Hongkongs president det de ville höra. Presidenten försäkrade att huvuddelen av befolkningen önskade att kandidaterna i valet av ledare 2017, skulle väljas enbart av en utvald kommitté.

Han berättade inte att hundratusentals demonstrerat för bredare demokratiska rättigheter, eller att fler än 700 000 medborgare hade röstat inofficiellt för en mer öppen demokrati. Ett hyckleri ansåg många, men pressen kritiserade inte den falska rapporten med ett undantag, Apple Daily, som anklagas för att vara verktyg för radikala aktivister. Under de senaste två åren har journalister hotats och misshandlats. Många journalister och läsare har gått över till internet som inte är censurerat.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Vill göra sjukhusbiblioteken synligare

Sjukhusens bibliotek berörs när de ekonomiskt krisande regionerna ska spara pengar. Det kan försämra vårdkvaliteten, hävdar Anna Videfrost, ordförande i Föreningen Sveriges sjukhusbibliotekschefer, SSBC.

21 maj 2024 • 3 min

Nyheter

Så ska bokens värde säkras

Politiken bryr sig inte om litteraturen. Det anser Sveriges författarförbund som samlar representanter från litteraturområdet för att stärka branschens intressen.

15 maj 2024 • 2 min

Politik

Få "library lovers" i Sverige

I en ansats att lyfta biblioteksfrågorna har organisationen Public Libraries 2030 utmanat EU-parlamentariker att bli en biblioteksälskare, en "library lover". I Sverige är det bara en politiker som har antagit utmaningen.

7 maj 2024 • 3 min