Skolbibliotekarie i Hjulsta ordnar stort Alma-event
16 maj 2017 • 3 min
På Hjulsta grundskola i Stockholm jobbas det för fullt med Alma-priset. Eleverna läser, diskuterar och skapar utifrån pristagarnas verk. ”Det hackas ofta på oss när det gäller skolresultat, så det självförtroende och glädje som arbetet ger är viktigt”, säger skolbibliotekarien Cilla Dalén.
Varje år uppmärksammar Hjulsta grundskola, i nordvästra Stockholm, årets pristagare av Astrid Lindgren memorial award, Alma-priset. På skolan går det drygt 380 elever och de får läsa och prata om pristagarens litteratur och bildkonst, skapa egna verk och fördjupa sig i olika författarskap.
Cilla Dalén, skolbibliotekarie, är den som tagit initiativ till projektet och är också den som driver det.
– Vi läser, inspireras och skapar utifrån böcker av olika Alma-pristagare och av Astrid Lindgren. På vår skola går det många nyanlända elever och det är inte säkert att de kommit i kontakt med Astrid Lindgren tidigare, därför är det viktigt att vi uppmärksammar henne och pristagarna till Alma-priset.
I år har de jobbat med årets vinnare Wolf Erlbruch och tre av hans böcker.
– I många klasser har vi läst Anden, döden och tulpanen och fått fina samtal om sorg och döden. Sedan har vi också läst Leonard som handlar om en pojke som är rädd för hundar, och eleverna har fått skrivit om sina egna rädslor och hur man kan övervinna dem. Det har också blivit diskussioner om de filosofiska undermeningarna som finns i Björnen som inte var där.
I år får man för tredje året i rad besök av en Alma-pristagare. Nästa vecka kommer Wolf Erlbruch på besök.
– Det är verkligen en litteraturskatt som finns inom ramen för Alma-priset. Det är väl värt att lyfta fram den litteraturen och ha temaarbeten runt den. Det här är också jätteviktigt för vår skola. Det hackas ofta på oss när det gäller skolresultat, så det självförtroende och glädje som Alma-arbetet ger är viktigt.
I eftermiddag hålls avslutningsfesten då alla föräldrar och familjer är inbjudna. Elever ska uppträda och det ska delas ut priser. Bland annat utses pristagare i Hjulstas Alma, som är skolans egna litteraturtävling. Elever får priser för texter, bilderböcker och läsfrämjande åtgärder. De vinner allt från kalaspaket med glass och maränger till en bok. Dessutom har man en stor utställning där allas arbeten visas upp.
– Det är så fruktansvärt tacksamt och roligt att jobba med det här. Jag ser så många lyckliga vuxna och barn som blir glada över de samtal och diskussioner som skapas runt litteraturen. Det är häftigt hur tankarna kan utvecklas när man fördjupar sig i böcker och jobbar länge med dem.
På skolans webbplats om Alma-projektet kan du läsa mer om projektet.
Senaste nytt
Slopade förseningsavgifter – fenomen som länge varit på tillväxt
I Botkyrka har avgifterna precis tagits bort medan Karlskoga tog steget för sex år sedan. ”Det kostade oss mer än vi fick tillbaka.”
15 okt 2024 • 4 min
Stora jättarna på plats när öppen vetenskap diskuteras
Nästa vecka möts företrädare för förlagen och biblioteksvärlden för att prata om öppen tillgång på konferensen Lund Online. Parterna står fortfarande långt ifrån varandra.
14 okt 2024 • 2 min
Nytt ljus på lärosätesbiblioteken
Studenter och yrkesverksamma bibliotekarier, men även ledningarna för universitet och högskolor är målgruppen för en ny antologi om Sveriges lärosätesbibliotek. "Här vill vi ge en övergripande bild som saknats."
11 okt 2024 • 2 min
Därför har Biblioteksbladets coronagrupp bytt namn
Biblioteksbladet hade en stor men sedan länge avsomnad grupp på Facebook. Kunde vi stöpa om den för att få nya insikter om vad som rör sig i bibliotekssektorn? Vägen till ett svar på frågan blev kort och krokig – men nu hoppas jag att vi har hittat fram.
10 okt 2024 • 2 min
Ljudboken har tagit över
Ljudböcker säljer bäst, mer tid läggs på lyssning än på läsning, några av de mest framgångsrika författarna publiceras bara digitalt. Papprets dominans har brutits. Utom på biblioteken.
9 okt 2024 • 10 min
Förbjudna böcker uppmärksammas på norska – ”fantastiskt gensvar”
För första gången hakar hela Norge på Banned books week, men i norskt namn. Gensvaret har varit enormt, berättar initiativtagare på Oslo universitetsbibliotek.
8 okt 2024 • 3 min
Efter ett år av krig – ”Skrämmande tyst”
I våras kritiserade bibliotekarien Soledad Cartagena sina kollegor runtom i landet för passivitet om kriget mellan Israel och Hamas. Vad har hänt sedan dess?
7 okt 2024 • 3 min
Fokus på livet ska slå hål på fördomar
Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.
7 okt 2024 • 4 min
Över 700 deltar i vecka mot bokförbud
Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.
4 okt 2024 • < 1 min
Efter Stärkta bibliotek: ”Utmaning att bibehålla framstegen”
Det statliga stödet Stärkta bibliotek var framgångsrikt, konstaterar Kulturrådet. Nu kvarstår en utmaning i att bibehålla och vidareutveckla de framsteg som blev möjliga tack vare stödet.
3 okt 2024 • < 1 min
V och C efterlyser skarpare lagstiftning om skolbibliotek
Både Vänsterpartiet och Centerpartiet vill se skarpare skrivningar i nya lagen om vilka skolor som kan undantas från kravet på att ha bemannat skolbibliotek.
2 okt 2024 • < 1 min
Internet Archive fällt för pandemibibliotek
Efter ett utslag i domstol reducerar just nu Internet Archive mängden tillgängliga böcker. I ett uttalande skriver arkivets grundare Brewster Kahle att han respekterar domstolen men står fast vid målet att göra skapa nätåtkomst till all kunskap.
2 okt 2024 • 2 min
0 kommentarer