Slakten av kulturtidskrifterna
17 dec 2014 • 2 min
I årets sista nummer av BBL skriver Johanna Westlund om hur hoten mot yttrandefrihet i Europa ökar. Bokcensuren växer, begränsande...
I årets sista nummer av BBL skriver Johanna Westlund om hur hoten mot yttrandefrihet i Europa ökar. Bokcensuren växer, begränsande lagar införs och försök görs för att kontrollera biblioteksinköp. Sverige tar ett konkret steg i den riktningen i eftermiddag då Alliansen med stöd av Sverigedemokraterna väntas få igenom ett förslag som innebär att den stödberoende kulturtidskriftsfloran snart är ett minne blott och Sverige ett intellektuellt fattigare land.
Att minska stödet till kulturtidskrifterna med 15 miljoner – från 19 miljoner till 4 miljoner – är inget mindre än en dödsdom mot flera av de omkring hundratalet tidskriftstitlar som får produktionsstöd. Sedan förslaget blev känt (i fredags) har det med rätta högljutt protesterats. Många kloka och påminnande ord har sagts om den kanon och mångfald av röster som kommer till tals i tidskrifterna. Nästan alla jag känner som jobbar inom kulturskriverier har gått i den plantskola som stavas kulturtidskrift. Där började vi, lärde oss den långa vägen, att tänka (kritiskt), reflektera, skriva och formulera, fördjupa. Och det känns som om det är just det som Alliansen har problem med: ett folk som tänker (kritiskt), formulerar och fördjupar. Själva gör de det uppenbarligen inte – har de ens öppnat en kulturtidskrift? Därför kan man lägga sådana här huvudlösa förslag som tycks bottna i okunnighet och något slags ideologisk revanschism mot vad man (också det okunnigt) karaktäriserar som vänsterprojekt. Det har även biblioteken fått känna på.
I maktens korridorer råder amatörernas afton tydligen dygnet runt numera. Om slakten på kulturtidskrifterna är början, vad kommer härnäst?
Idag på förmiddagen har en demonstration mot budgetförslaget genomförts utanför riksdagshuset. Ikväll lyfts frågan på nytt på Brunnsgatan 4 i Stockholm där Klubb 10TAL arrangerar en kväll. Medverkar gör bl a flera tidskriftsredaktörer, DN:s förre kulturchef Arne Ruth samt författare som Alejandro Leiva Wenger, Kajsa Grytt, Hamid Sharifi och Naima Chahboun.
Tomas Lidman, fd riksbibliotekarie och riksarkivarie liksom ordförande i den senaste Litteraturutredningen skriver skarpt och välformulerat om frågan på SVT opinion.
Senaste nytt

Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
1613 personer från förlag, bibliotek, akademi och fackförbund skriver till skolministern: "En skola är en skola först när alla elever har ett skolbibliotek som är bemannat med en utbildad skolbibliotekarie."
30 jan 2023 • 2 min
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min

Tror på effekt av tillträdesförbudet
I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.
19 jan 2023 • 4 min

Små bibliotek för alla – en rörelse över hela världen
Små bibliotekslådor, Little Free Library, är en läsfrämjande rörelse som har spridit sig över världen. Målet är att få fler barn och unga att läsa.
18 jan 2023 • < 1 min

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot
Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”
17 jan 2023 • < 1 min

Bibliotekarie i topp tio bland unga tjejers önskan om yrke
Att jobba som bibliotekarie må inte vara den största drömmen bland ungdomar, men en färsk rapport visar att yrket finns med på topp tio när unga kvinnor listar vad de kan tänka sig jobba med. Intresset är mindre bland unga män.
17 jan 2023 • 1 min
0 kommentarer