Slakten av kulturtidskrifterna

17 dec 2014 • 2 min

I årets sista nummer av BBL skriver Johanna Westlund om hur hoten mot yttrandefrihet i Europa ökar. Bokcensuren växer, begränsande...

I årets sista nummer av BBL skriver Johanna Westlund om hur hoten mot yttrandefrihet i Europa ökar. Bokcensuren växer, begränsande lagar införs och försök görs för att kontrollera biblioteksinköp. Sverige tar ett konkret steg i den riktningen i eftermiddag då Alliansen med stöd av Sverigedemokraterna väntas få igenom ett förslag som innebär att den stödberoende kulturtidskriftsfloran snart är ett minne blott och Sverige ett intellektuellt fattigare land.

Att minska stödet till kulturtidskrifterna med 15 miljoner – från 19 miljoner till 4 miljoner – är inget mindre än en dödsdom mot flera av de omkring hundratalet tidskriftstitlar som får produktionsstöd. Sedan förslaget blev känt (i fredags) har det med rätta högljutt protesterats. Många kloka och påminnande ord har sagts om den kanon och mångfald av röster som kommer till tals i tidskrifterna. Nästan alla jag känner som jobbar inom kulturskriverier har gått i den plantskola som stavas kulturtidskrift. Där började vi, lärde oss den långa vägen, att tänka (kritiskt), reflektera, skriva och formulera, fördjupa. Och det känns som om det är just det som Alliansen har problem med: ett folk som tänker (kritiskt), formulerar och fördjupar. Själva gör de det uppenbarligen inte – har de ens öppnat en kulturtidskrift? Därför kan man lägga sådana här huvudlösa förslag som tycks bottna i okunnighet och något slags ideologisk revanschism mot vad man (också det okunnigt) karaktäriserar som vänsterprojekt. Det har även biblioteken fått känna på.

I maktens korridorer råder amatörernas afton tydligen dygnet runt numera. Om slakten på kulturtidskrifterna är början, vad kommer härnäst?

Idag på förmiddagen har en demonstration mot budgetförslaget genomförts utanför riksdagshuset. Ikväll lyfts frågan på nytt på Brunnsgatan 4 i Stockholm där Klubb 10TAL arrangerar en kväll. Medverkar gör bl a flera tidskriftsredaktörer, DN:s förre kulturchef Arne Ruth samt författare som Alejandro Leiva Wenger, Kajsa Grytt, Hamid Sharifi och Naima Chahboun.

Tomas Lidman, fd riksbibliotekarie och  riksarkivarie liksom ordförande i den senaste Litteraturutredningen skriver skarpt och välformulerat om frågan på SVT opinion.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min