Slakten av kulturtidskrifterna
17 dec 2014 • 2 min
I årets sista nummer av BBL skriver Johanna Westlund om hur hoten mot yttrandefrihet i Europa ökar. Bokcensuren växer, begränsande...
I årets sista nummer av BBL skriver Johanna Westlund om hur hoten mot yttrandefrihet i Europa ökar. Bokcensuren växer, begränsande lagar införs och försök görs för att kontrollera biblioteksinköp. Sverige tar ett konkret steg i den riktningen i eftermiddag då Alliansen med stöd av Sverigedemokraterna väntas få igenom ett förslag som innebär att den stödberoende kulturtidskriftsfloran snart är ett minne blott och Sverige ett intellektuellt fattigare land.
Att minska stödet till kulturtidskrifterna med 15 miljoner – från 19 miljoner till 4 miljoner – är inget mindre än en dödsdom mot flera av de omkring hundratalet tidskriftstitlar som får produktionsstöd. Sedan förslaget blev känt (i fredags) har det med rätta högljutt protesterats. Många kloka och påminnande ord har sagts om den kanon och mångfald av röster som kommer till tals i tidskrifterna. Nästan alla jag känner som jobbar inom kulturskriverier har gått i den plantskola som stavas kulturtidskrift. Där började vi, lärde oss den långa vägen, att tänka (kritiskt), reflektera, skriva och formulera, fördjupa. Och det känns som om det är just det som Alliansen har problem med: ett folk som tänker (kritiskt), formulerar och fördjupar. Själva gör de det uppenbarligen inte – har de ens öppnat en kulturtidskrift? Därför kan man lägga sådana här huvudlösa förslag som tycks bottna i okunnighet och något slags ideologisk revanschism mot vad man (också det okunnigt) karaktäriserar som vänsterprojekt. Det har även biblioteken fått känna på.
I maktens korridorer råder amatörernas afton tydligen dygnet runt numera. Om slakten på kulturtidskrifterna är början, vad kommer härnäst?
Idag på förmiddagen har en demonstration mot budgetförslaget genomförts utanför riksdagshuset. Ikväll lyfts frågan på nytt på Brunnsgatan 4 i Stockholm där Klubb 10TAL arrangerar en kväll. Medverkar gör bl a flera tidskriftsredaktörer, DN:s förre kulturchef Arne Ruth samt författare som Alejandro Leiva Wenger, Kajsa Grytt, Hamid Sharifi och Naima Chahboun.
Tomas Lidman, fd riksbibliotekarie och riksarkivarie liksom ordförande i den senaste Litteraturutredningen skriver skarpt och välformulerat om frågan på SVT opinion.
Senaste nytt
Budgetpropositionen: I år funkar inte ens tomt skryt
När det gäller folkbiblioteken finns det inget kvar för kulturministern att försöka framställa som en satsning. Det statliga anslaget till läsfrämjande arbete är försvunnet.
19 sep 2024 • 2 min
Ur takt med läsvanorna
Samtidigt som ljudboken dominerar bokbranschen tycks tiden ha stannat på svenska folkbibliotek. "Att inte det diskuteras mer är en gåta", skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.
19 sep 2024 • 2 min
Enkel utskriftslösning med självbetjäning för moderna bibliotek – inklusive utskriftsenhet
Med tillgänglighet och enkelhet som främsta drivkrafter har mer än 80 bibliotek i Sverige insett behovet av att uppgradera sina offentliga utskriftstjänster och har, precis som Southampton, valt KUARIO. Tillsammans med den lokala partnern Qlosr erbjuder KUARIO en snabb och säker självbetjäningslösning samt utrustning och installation på biblioteken.
19 sep 2024 • 2 min
Ge oss förutsättningar att verka för samhällets utveckling
På senare år har resurserna krympt för bibliotek, folkbildning och civilsamhällets organisationer. "Tillsammans har vi varit en kraft för förändring – och det behöver vi få fortsätta vara", skriver Helene Öberg.
18 sep 2024 • 2 min
Biblioteket lånar ut robotdammsugare till äldre
I en ansats att möta den demografiska utmaningen lånar Nyköpings stadsbibliotek ut smarta klockor och robotdammsugare. Det är ett av flera välfärdsbibliotek som har vuxit fram i landet för att underlätta för äldre att bo kvar hemma.
17 sep 2024 • 3 min
Sluta tvivla – hoten mot demokratin är på riktigt
"Är inte de här som kallar sig nazister egentligen bara några få knäppgökar?", undrade en besökare nyligen när Jan Scherman besökte biblioteket i Arboga. Den här krönikan är hans svar på frågan.
16 sep 2024 • 3 min
Urholkning av budgetar för public service oroar
En oroväckande urholkning av budgeten för public service lyfts fram i remissvar till regeringens utredning om public services uppdrag.
13 sep 2024 • 2 min
Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen
Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.
12 sep 2024 • 2 min
De är höstens krönikörer
Biblioteksbladet vill att fler personliga och initierade röster med ett ärende ska höras. Miriam Nauri och Jan Scherman är höstens krönikörer.
11 sep 2024 • < 1 min
Boktips på nytt sätt
Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.
10 sep 2024 • 4 min
Årets pristagare: ”Jag har visat dem vad ett skolbibliotek kan vara”
Hur lyckas man med skolbiblioteket? Stick ut hakan och visa vad en bibliotekarie kan erbjuda, säger Felix Sjögren på Årets skolbibliotek.
9 sep 2024 • 3 min
Symbolisk timme för läsning
På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.
6 sep 2024 • 2 min
0 kommentarer