Sorgligare svar än Googles

2 maj 2018 • 2 min

VAD? Bibblan svarar VAR? Bibblansvarar.se FÖR VEM? Alla som undrar något.

Foto: Getty.
Foto: Getty.

Vad kan en bibliotekarie svara på som inte Google kan? På Bibblan svarar, en tjänst som drivs av Malmö stadsbibliotek och Kungliga biblioteket, ger bibliotekarier svar på användarnas frågor och funderingar. I stallet finns 180 bibliotekarier på 50 bibliotek och sidan visar vilka som är online och vad de har för specialiteter. När BBL testar har en bara ”bibliotek”, en annan ”företagande, starta eget”, en tredje har ”historisk dräktsömnad och rollspel”. De är människor, inte algoritmer.[fakta id=”17806″]

På sidan kan man se frågor som andra har ställt. De flesta handlar om språk, böcker och historia. Vissa har existentiella undertoner, såsom ”varför finns det pengar” eller ”hur många fåglar finns de i Sverige”. En annan fråga handlar om att någon har hittat en skrynklig boksida i familjens soldattorp från 1800-talet och undrar vilken bok den kommer ifrån. På sidan nämns Eugene och Carolina som verkar vara ett par. Det beskrivs hur de vandrar i trädgården, Eugene för Carolina till ”berceau” där de har en romans.

Bibblan svarar att de inte kan avgöra vilken bok det handlar om, i stället hänvisas frågeställaren till KB. Jag testar att ställa en fråga om boken som alla slogs om när jag var liten.

Fråga: Hej! När jag gick i låg- och mellanstadiet i slutet av 90-talet / början på 00 var ”Gummi-tarzan” av Ole Lund Kierkegaard en extremt populär bok. Är den fortfarande det? Och berätta gärna lite om författaren Ole Lund Kierkegaard? Tack på förhand/Adam

Efter 23 timmar får jag svar. Visst lånas Gummi-tarzan fortfarande ut, men Ole Lund Kierkegaard finns inte med på listan över de 200 mest utlånade författarna i Sverige. För mer information hänvisas jag till Wikipedia och danska ”Forfatterweb”. Jag lär mig att Kierkegaard kom från Århus och inspirerades av Ernest Hemingway. 39 år gammal hade han skiljts från fru och två barn, efter ett föredrag och ett krogbesök föll han omkull i en snödriva där han frös ihjäl.

Klart bättre och sorgligare än Google, som i sina första fem träffar levererar uppgifterna att Gummi-Tarzan var populär 1988, att någon när den var barn älskade Ole Lund Kirkegaards böcker, att humor är bra för barn och att Gummi-Tarzan egentligen heter Ivan Olsen, är liten och tunn, inte speciellt snygg och inte ett dugg stark.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min