Sorgligare svar än Googles
2 maj 2018 • 2 min
VAD? Bibblan svarar VAR? Bibblansvarar.se FÖR VEM? Alla som undrar något.


Vad kan en bibliotekarie svara på som inte Google kan? På Bibblan svarar, en tjänst som drivs av Malmö stadsbibliotek och Kungliga biblioteket, ger bibliotekarier svar på användarnas frågor och funderingar. I stallet finns 180 bibliotekarier på 50 bibliotek och sidan visar vilka som är online och vad de har för specialiteter. När BBL testar har en bara ”bibliotek”, en annan ”företagande, starta eget”, en tredje har ”historisk dräktsömnad och rollspel”. De är människor, inte algoritmer.[fakta id=”17806″]
På sidan kan man se frågor som andra har ställt. De flesta handlar om språk, böcker och historia. Vissa har existentiella undertoner, såsom ”varför finns det pengar” eller ”hur många fåglar finns de i Sverige”. En annan fråga handlar om att någon har hittat en skrynklig boksida i familjens soldattorp från 1800-talet och undrar vilken bok den kommer ifrån. På sidan nämns Eugene och Carolina som verkar vara ett par. Det beskrivs hur de vandrar i trädgården, Eugene för Carolina till ”berceau” där de har en romans.
Bibblan svarar att de inte kan avgöra vilken bok det handlar om, i stället hänvisas frågeställaren till KB. Jag testar att ställa en fråga om boken som alla slogs om när jag var liten.
Fråga: Hej! När jag gick i låg- och mellanstadiet i slutet av 90-talet / början på 00 var ”Gummi-tarzan” av Ole Lund Kierkegaard en extremt populär bok. Är den fortfarande det? Och berätta gärna lite om författaren Ole Lund Kierkegaard? Tack på förhand/Adam
Efter 23 timmar får jag svar. Visst lånas Gummi-tarzan fortfarande ut, men Ole Lund Kierkegaard finns inte med på listan över de 200 mest utlånade författarna i Sverige. För mer information hänvisas jag till Wikipedia och danska ”Forfatterweb”. Jag lär mig att Kierkegaard kom från Århus och inspirerades av Ernest Hemingway. 39 år gammal hade han skiljts från fru och två barn, efter ett föredrag och ett krogbesök föll han omkull i en snödriva där han frös ihjäl.
Klart bättre och sorgligare än Google, som i sina första fem träffar levererar uppgifterna att Gummi-Tarzan var populär 1988, att någon när den var barn älskade Ole Lund Kirkegaards böcker, att humor är bra för barn och att Gummi-Tarzan egentligen heter Ivan Olsen, är liten och tunn, inte speciellt snygg och inte ett dugg stark.
Senaste nytt

Biblioteken går före under vecka för hållbarhet
Nästa vecka är det dags igen. Vecka 17 är veckan då biblioteken visar upp sig som möjliggörare för ett mer hållbart samhälle. I Örnsköldsvik finns pilotbiblioteket för projektet. "När världen brinner måste vi våga vara optimistiska."
17 apr 2025 • 3 min

Konservativt bibliotek tillhåll för högerextrema?
Bibliothek des Konservatismus i Berlin beskrivs som viktigt för den tyska "nyhögern", med partiet Alternativ för Tyskland i spetsen. Men biblioteket avvisar bilden: ”De behöver inte vårt bibliotek för att mötas.”
16 apr 2025 • 4 min

Utsatta skriver dikter på biblioteket
Stöket på Falu stadsbibliotek bestod tidigare till stor del av besök från missbrukare och hemlösa. Men sedan de bjöds in för att skriva dikter på biblioteket har relationen förbättrats.
15 apr 2025 • 3 min

Brit Stakston: Det offentliga samtalet har blivit hackat
Biblioteken kan återupprätta det faktabaserade och reflekterande samtalet. Tillsammans med oberoende journalistik är de motkrafter till den offentliga dialogens förfall, skriver Brit Stakston.
14 apr 2025 • 7 min

Tummen upp för förslag om e-böcker och tillgänglighet
Det var över lag positiva tongångar när remissinstanserna svarar på förslaget om grundlagsändring när det gäller tillgänglighet för e-böcker. Men med några särskilda uppmaningar till regeringen.
11 apr 2025 • < 1 min

Raoul Wallenberg-institutets bibliotek räddas
Framtiden för det unika mänskliga rättigheter-biblioteket har varit osäker. Nu meddelar regeringen att Raoul Wallenberg-institutet får 10 miljoner kronor för att rädda biblioteket.
9 apr 2025 • 2 min

"Han har koll på en massa saker som inte vi känner till"
En socionom fick ett vikariat på biblioteket i Ängelholm, där ungdomsgäng tidigare orsakat stök. ”Nu har vi nästan inga problem.”
9 apr 2025 • 3 min

Studie kring information i kris och krig
Hur ska information nå ut om det blir krig? Det har undersökts i en förstudie där både nyhetsmedier och bibliotek ingår. Tanken är att gå vidare med ett forskningsprojekt för att jobba fram en plan över hur information ska nå ut även till människor i utanförskap.
8 apr 2025 • 2 min

Bibliotekets ansvar att ge plats åt svåra ämnen
Biblioteket i Oskarshamn står öppet för nästan vilka debattörer som helst. ”När vi startade det här fick vi frågan: ’Men vad gör ni då om Sverigedemokraterna vill komma och prata?’ Ja, vi låter dem komma.”
7 apr 2025 • 4 min

Utlåningen av digitala medier ska samordnas
Nu ska en gemensam standard tas fram för utlåning av e-böcker och ljudböcker. Det blir Kungliga biblioteket som ska se till att utlåning av digitala böcker vid folkbiblioteken samordnas.
4 apr 2025 • < 1 min

Kritik mot förslag om ny myndighet – ”biblioteket påverkas kraftigt”
Specialbiblioteket på ArkDes ska flyttas till ett magasin på Nationalmuseum, enligt förslag från regeringens utredare. Mycket skulle gå förlorat om verksamheten flyttas till en administrativ enhet, varnar Lena Biörnstad Wranne, tidigare förstebibliotekarie på ArkDes.
3 apr 2025 • 2 min

Varsel väntar på Norrköpings stadsbibliotek – assistenterna ska bort
Norrköpings stadsbibliotek planerar en kompetensväxling som innebär att biblioteksassistenter måste sluta. Som mest ska 20 personer varslas. "Jag känner mig som en börda", berättar en av dem som berörs.
2 apr 2025 • 2 min
0 kommentarer