Sorgligare svar än Googles

2 maj 2018 • 2 min

VAD? Bibblan svarar VAR? Bibblansvarar.se FÖR VEM? Alla som undrar något.

Foto: Getty.
Foto: Getty.

Vad kan en bibliotekarie svara på som inte Google kan? På Bibblan svarar, en tjänst som drivs av Malmö stadsbibliotek och Kungliga biblioteket, ger bibliotekarier svar på användarnas frågor och funderingar. I stallet finns 180 bibliotekarier på 50 bibliotek och sidan visar vilka som är online och vad de har för specialiteter. När BBL testar har en bara ”bibliotek”, en annan ”företagande, starta eget”, en tredje har ”historisk dräktsömnad och rollspel”. De är människor, inte algoritmer.[fakta id=”17806″]

På sidan kan man se frågor som andra har ställt. De flesta handlar om språk, böcker och historia. Vissa har existentiella undertoner, såsom ”varför finns det pengar” eller ”hur många fåglar finns de i Sverige”. En annan fråga handlar om att någon har hittat en skrynklig boksida i familjens soldattorp från 1800-talet och undrar vilken bok den kommer ifrån. På sidan nämns Eugene och Carolina som verkar vara ett par. Det beskrivs hur de vandrar i trädgården, Eugene för Carolina till ”berceau” där de har en romans.

Bibblan svarar att de inte kan avgöra vilken bok det handlar om, i stället hänvisas frågeställaren till KB. Jag testar att ställa en fråga om boken som alla slogs om när jag var liten.

Fråga: Hej! När jag gick i låg- och mellanstadiet i slutet av 90-talet / början på 00 var ”Gummi-tarzan” av Ole Lund Kierkegaard en extremt populär bok. Är den fortfarande det? Och berätta gärna lite om författaren Ole Lund Kierkegaard? Tack på förhand/Adam

Efter 23 timmar får jag svar. Visst lånas Gummi-tarzan fortfarande ut, men Ole Lund Kierkegaard finns inte med på listan över de 200 mest utlånade författarna i Sverige. För mer information hänvisas jag till Wikipedia och danska ”Forfatterweb”. Jag lär mig att Kierkegaard kom från Århus och inspirerades av Ernest Hemingway. 39 år gammal hade han skiljts från fru och två barn, efter ett föredrag och ett krogbesök föll han omkull i en snödriva där han frös ihjäl.

Klart bättre och sorgligare än Google, som i sina första fem träffar levererar uppgifterna att Gummi-Tarzan var populär 1988, att någon när den var barn älskade Ole Lund Kirkegaards böcker, att humor är bra för barn och att Gummi-Tarzan egentligen heter Ivan Olsen, är liten och tunn, inte speciellt snygg och inte ett dugg stark.

0 kommentarer

Senaste nytt

Reportage

Sommarläsning till hängmattan

Sommarregn, sol och bad och förhoppningsvis en välförtjänt ledighet med tid för läsning. Mellan böckerna kanske också lite läsning om bibliotek. Missade du något under våren? Här finns chansen att ta igen.

5 jul 2024 • 4 min

Nyheter

Almedalen 2024: Brotten mot kulturarvet

Riksbibliotekarie Karin Grönvall och riksantikvarie Susanne Thedéen samtalade om hur samhället kan bli bättre på att förhindra brott mot kulturarvet – och komma åt dem som begår brotten. Dessutom berättar åklagare Eva Wintzell om jakten på boktjuvarna i ett inslag.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Vetenskap för miljarder

En för de flesta okänd, men hittills säker, investering är den i vetenskapliga tidskrifter som omsätter miljarder varje år. Det medför stora kostnader för bibliotek och forskare. Panelen med Pamela Schultz Nybacka, Pelle Snickars och Wilhelm Widmark debatterade. Se hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Bibliotekens betydelse i kris

När biblioteken utnämns som en samhällsviktig verksamhet i tider av kris och i värst fall krig, hur går det då med självständigheten? Linda Wagenius resonerade om den frågan tillsammans med Helene Öberg och Lisa Mobrand. Hör hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Ett förlorat kulturarv

Få poddar och youtube-kanaler samlas in och sparas för framtiden. Hur ska minnet av 2020-talet räddas? Hör hela samtalet med Karin Grönvall, Pelle Snickars, Ewa Pihl Krabbe (S) och Marie-Louise Hänel Sandström (M).

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Försvaret av det fria ordet

Silvia Ernhagen, Jesper Bengtsson och Brit Stakston diskuterade hur vi ska se till att inte få ett samhälle där böcker förbjuds på biblioteken. "Vi har en bekymrande förkärlek för att importera allt som kommer från USA."

4 jul 2024 • < 1 min

Essä

Juridisk tvångströja kräver kreativa omvägar

Tidigare har det krävts lagbrott för att rädda kulturarv som annars gått förlorat. Kanske går det att dra nytta av dessa exempel när en digitalt uppdaterad pliktexemplarslag ska implementeras, skriver Pelle Snickars, professor i digitala kulturer.

1 jul 2024 • 7 min