Ständigt dessa e-böcker

15 okt 2013 • < 1 min

Mycket skrivs och sägs om e-böcker. En annorlunda vinkling har Eric W. Steinhauer i en artikel i BuB Forum Bibliothek...

Mycket skrivs och sägs om e-böcker. En annorlunda vinkling har Eric W. Steinhauer i en artikel i BuB Forum Bibliothek und Information. Han menar att biblioteken fortfarande har ett outplånligt mindervärdeskomplex, som gör att de känner sig tvingade att visa allmänheten hur moderna de är.

Det innebär att man prioriterar det senaste oavsett vad det är. När det gäller e-böcker utgör de endast 2,4 procent av den tyska bokmarknaden (som jämförelse utgjorde vinylskivorna 1,4 procent av 2012 års skivförsäljning).

Är alltihop kring e-böcker upphaussat? Relikter av tidigare ”innemedia” finns i källarmagasinen på många bibliotek. Nu går det inte att jämföra analoga fysiska media med e-böcker. E-böcker är ”på ett spöklikt sätt” osynliga, okroppsliga, flyktiga, skriver artikelförfattaren.

Detta faktum har åtskilliga och inte alltid trevliga konsekvenser, mest av rättslig karaktär. Till skillnad från fysiska objekt i traditionell mening är användandet inte enhetligt och kan innebära åtskilliga begränsningar i praktiken. Problemen med äganderätten till e-böcker drabbar både användare och bibliotek på sikt. Det hela är en fråga om bibliotekens överlevnad, skriver Eric W Steinhauer, bibliotekschef vid FernUniversität i Hagen.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Högerextrem våg mot tyska bibliotek

Kritiska granskningar av högerextrema grupper och den gröna politikern Annalena Baerbocks självbiografi finns bland de böcker som har förstörts. Ett bibliotek i Berlin möter problemet genom att bjuda in författare förstörda böcker för att de ska få diskutera sina idéer.

15 feb 2024 • 2 min

Essä

Grattis på 60-årsdagen!

AI har funnits längre än många av oss har levt, ändå är det först nu som teknologin väcker upphetsad debatt. I stället för att bli skrämda borde vi se de grå vardagsnyttorna, skriver Lars Ilshammar.

14 feb 2024 • 7 min

Nyheter

"Vi är inga gränspoliser"

Göteborg är en av flera kommuner som har markerat mot förslaget om anmälningsplikt. Det har tagits väl emot bland personalen på biblioteken. ”Det känns skönt att vi står eniga”, säger Kristian Schultz, bibliotekarie i Göteborg.

13 feb 2024 • 2 min