Strängnäs anställer "kommunförfattare"

26 nov 2018 • 2 min

Författaren Magnus Utvik har fått en ny sorts jobb. Han ska få Strängnäsborna att börja skriva: Inspirera, ge kritik och skapa en antologi.

Magnus Utvik. Foto: Stefan Apelgren.
Magnus Utvik. Foto: Stefan Apelgren.

Vad är en kommunförfattare?

– Jag vet inte om det har funnits någon kommunförfattare någon annanstans i Sverige, men mitt uppdrag är att få vuxna människor som aldrig skrivit förut att skriva om sina upplevelser, känslor och erfarenheter av att leva i Strängnäs kommun. Det kommer att resultera i en antologi som är ­beräknad att komma ut nästa år, då min ­anställning går ut.

Varför är det här viktigt?

– Jag tror att en kommun kan vinna väldigt mycket på att invånare skriver ned sina erfarenheter av att bo där, det bidrar till en kollektiv stärkande känsla i kommunen. Jag tror också att människors självförtroende stärks när någon ser vad de skriver och tar det på allvar.

 Var kommer du att hålla hus?

– Antagligen kommer vi att jobba mycket genom de biblioteksfilialer som finns. Men också i kommunhuset. Där kan man möta mig ensam för feedback.

Vad fick dig att tacka ja?

– Efter 25 år som författare och många år som bokrecensent känner jag att jag vill dela med mig av mina kunskaper om skrivandet och läsandet. De hör ihop. Jag blev jätteglad när jag fick den här tjänsten. Tänk att få bli mentor!

Vad hoppas du uppnå?

– Förhoppningsvis kan jag inspirera människor. Jag hade själv ingen utbildning i skrivande när jag började. Jag satt och skrev på ett vårdhem om nätterna, där jag jobbade med utvecklingsstörda. Så jag vet hur det är att börja från scratch.

1 kommentarer

Senaste nytt

Debatt

Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister

Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.

24 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt

På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.

23 jan 2025 • 2 min

Digitalisering

Unik studenthistoria digitaliserad

Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”

23 jan 2025 • 3 min

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min