Svar på tal om "mörkandet" i Hässelby

18 maj 2015 • 2 min

Den stökiga situationen på Hässelbys villastads bibliotek i Stockholm väcker mycket uppmärksamhet. Biblioteket har kraftigt förkortat sina öppettider med anledning...

Den stökiga situationen på Hässelbys villastads bibliotek i Stockholm väcker mycket uppmärksamhet. Biblioteket har kraftigt förkortat sina öppettider med anledning av att upp till 25 ungdomar stört ordningen. Biblioteksledningen anklagas för att ha ”mörkat” orsaken till problemen. Nu svarar kommunikationschefen Anna Wåglund på kritiken.


Hässelby tidning har rapporterat att personalen på Hässelbys villastads bibliotek har ombetts att ”inte direkt berätta om den riktiga orsaken till de ändrade öppettiderna”. Enligt tidningen har de stökiga ungdomarna kastat böcker, vält stolar och skräpat ner. Vakter har tillkallats, men eftersom problem har fortsatt har biblioteket numera stängt efter 15:00.

En bibliotekarie har i lokaltidningen uttryckt missnöje över att biblioteksledningen inte varit tillräckligt tydlig utåt med orsaken till stängningen. Bibliotekarien undrar i en intervju om det handlar om en oro för att förorten ska svartmålas, och slår fast att det inte kan ”accepteras att ett bibliotek inte ska kunna hålla öppet”.

Anna Wåglund är kommunikationschef för Stockholms stadsbibliotek och har till Hässelby tidning sagt att ”varje medarbetare har rätt att säga vad de vill till besökare eller journalister”. Men vad institutionen ”samlat kommunicerar” till sina besökare är ”en annan fråga”, eftersom besökarna ”ska vilja vara på biblioteket” som ska vara ”en trygg och bra plats”.

I en mejl-intervju med Biblioteksbladet kommenterar Anna Wåglund nu anklagelserna om ”mörkande”. Bland annat har sajten Avpixlat, ofta kritiserad för rasism, främlingsfientlighet och en högerextrem inriktning, uppmärksammat nyheten.

Ditt beslut att inte utåt kommentera orsaken till det aktuella bibliotekets kortade öppningstider har väckt uppmärksamhet, nu också på sajten Avpixlat. Varför fattade du beslutet att ”mörka”?

– Efter att ha deltagit i ett möte med medarbetarna i Hässelby villastads bibliotek om kommunikationen kring de förändrade öppettiderna, enades vi om att skicka information till lokaltidningar samt att informera på bibliotekets dörr och i sociala medier om att öppettiderna förändras.

– De nya öppettiderna gör det möjligt för små barn och deras föräldrar att besöka biblioteket i större utsträckning. Detta är en målgrupp som biblioteket önskar nå i större utsträckning och där många under senare tid inte velat vara på biblioteket på eftermiddagarna.

– Därför ville vi på skylten på dörren och i sociala medier att vända oss till dem. Biblioteket är en plats där alla ska känna sig välkomna.

Bibliotekspersonal har i pressen varit öppen med att ett större gäng ungdomar orsakat så mycket stök och oro att biblioteken inte längre kan ha öppet till klockan 19:00 utan stänger redan 15:00. Personalen har fått beröm av kolleger för sin öppenhet – varför, tror du?

– Inom Stockholms stadsbibliotek är vi måna om allas rätt att säga vad de vill. Jag som kommunikationschef understryker den rätten så ofta jag kan. Jag är glad att medarbetare vid biblioteken använder sig av den rätten.

Vad skulle kunna hända om Stockholms stadsbiblioteks kommunikationsavdelning utåt och i pressen helt öppet kommunicerat problemet med ett större, störande ungdomsgäng, med misstänkta bindningar till kriminalitet?

– Först och främst är det viktigt att slå fast att det inte finns några polisanmälningar gjorda, och därmed inte heller någon fog för att spekulera i den frågan. Vårt uppdrag går ut på att så många som möjligt av kommunens invånare ska besöka biblioteken och ta del av vårt stora utbud, om det så handlar om böcker, evenemang eller läxhjälp.

Mer om Hässelby villastads bibliotek i P4 Stockholm

 

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min

Krönika

Biblioteken står inför en guldålder

Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.

19 dec 2024 • 2 min