Svar på tal om "mörkandet" i Hässelby

18 maj 2015 • 2 min

Den stökiga situationen på Hässelbys villastads bibliotek i Stockholm väcker mycket uppmärksamhet. Biblioteket har kraftigt förkortat sina öppettider med anledning...

Den stökiga situationen på Hässelbys villastads bibliotek i Stockholm väcker mycket uppmärksamhet. Biblioteket har kraftigt förkortat sina öppettider med anledning av att upp till 25 ungdomar stört ordningen. Biblioteksledningen anklagas för att ha ”mörkat” orsaken till problemen. Nu svarar kommunikationschefen Anna Wåglund på kritiken.


Hässelby tidning har rapporterat att personalen på Hässelbys villastads bibliotek har ombetts att ”inte direkt berätta om den riktiga orsaken till de ändrade öppettiderna”. Enligt tidningen har de stökiga ungdomarna kastat böcker, vält stolar och skräpat ner. Vakter har tillkallats, men eftersom problem har fortsatt har biblioteket numera stängt efter 15:00.

En bibliotekarie har i lokaltidningen uttryckt missnöje över att biblioteksledningen inte varit tillräckligt tydlig utåt med orsaken till stängningen. Bibliotekarien undrar i en intervju om det handlar om en oro för att förorten ska svartmålas, och slår fast att det inte kan ”accepteras att ett bibliotek inte ska kunna hålla öppet”.

Anna Wåglund är kommunikationschef för Stockholms stadsbibliotek och har till Hässelby tidning sagt att ”varje medarbetare har rätt att säga vad de vill till besökare eller journalister”. Men vad institutionen ”samlat kommunicerar” till sina besökare är ”en annan fråga”, eftersom besökarna ”ska vilja vara på biblioteket” som ska vara ”en trygg och bra plats”.

I en mejl-intervju med Biblioteksbladet kommenterar Anna Wåglund nu anklagelserna om ”mörkande”. Bland annat har sajten Avpixlat, ofta kritiserad för rasism, främlingsfientlighet och en högerextrem inriktning, uppmärksammat nyheten.

Ditt beslut att inte utåt kommentera orsaken till det aktuella bibliotekets kortade öppningstider har väckt uppmärksamhet, nu också på sajten Avpixlat. Varför fattade du beslutet att ”mörka”?

– Efter att ha deltagit i ett möte med medarbetarna i Hässelby villastads bibliotek om kommunikationen kring de förändrade öppettiderna, enades vi om att skicka information till lokaltidningar samt att informera på bibliotekets dörr och i sociala medier om att öppettiderna förändras.

– De nya öppettiderna gör det möjligt för små barn och deras föräldrar att besöka biblioteket i större utsträckning. Detta är en målgrupp som biblioteket önskar nå i större utsträckning och där många under senare tid inte velat vara på biblioteket på eftermiddagarna.

– Därför ville vi på skylten på dörren och i sociala medier att vända oss till dem. Biblioteket är en plats där alla ska känna sig välkomna.

Bibliotekspersonal har i pressen varit öppen med att ett större gäng ungdomar orsakat så mycket stök och oro att biblioteken inte längre kan ha öppet till klockan 19:00 utan stänger redan 15:00. Personalen har fått beröm av kolleger för sin öppenhet – varför, tror du?

– Inom Stockholms stadsbibliotek är vi måna om allas rätt att säga vad de vill. Jag som kommunikationschef understryker den rätten så ofta jag kan. Jag är glad att medarbetare vid biblioteken använder sig av den rätten.

Vad skulle kunna hända om Stockholms stadsbiblioteks kommunikationsavdelning utåt och i pressen helt öppet kommunicerat problemet med ett större, störande ungdomsgäng, med misstänkta bindningar till kriminalitet?

– Först och främst är det viktigt att slå fast att det inte finns några polisanmälningar gjorda, och därmed inte heller någon fog för att spekulera i den frågan. Vårt uppdrag går ut på att så många som möjligt av kommunens invånare ska besöka biblioteken och ta del av vårt stora utbud, om det så handlar om böcker, evenemang eller läxhjälp.

Mer om Hässelby villastads bibliotek i P4 Stockholm

 

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Startar bibliotek för social rättvisa

Organisationen Helamalmö startar sitt andra bibliotek. Ambitionen är samarbeta med universitetsbibliotek runtom i landet. ”När nya rapporter kommer så ska man kunna läsa dem hos oss”, säger verksamhetsledaren Nicolas Lunabba.

28 mar 2023 • 2 min

Debatt

Behövs folkbibliotekens eget museum?

Trots uppmärksamhet och uppskattning är framtiden för Biblioteksmuseet i Borås oviss. Det behövs bidrag till drift och fler engagerade individer – "och det brådskar", skriver Biblioteksmuseiföreningens ordförande Tommy Olsson.

27 mar 2023 • 3 min

Nyheter

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns

Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.

23 mar 2023 • 2 min

Krönika

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan

Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.

17 mar 2023 • 2 min