Svenska bibliotek måste våga mer

26 mar 2015 • 2 min

Folkbiblioteken är i dag alltför rädda. Att ställa in eller tacka nej till arrangemang som rör kontroversiella frågor är inte...

Jonas_Aghed kopiaFolkbiblioteken är i dag alltför rädda. Att ställa in eller tacka nej till arrangemang som rör kontroversiella frågor är inte alltid rätt. Det anser skolbibliotekarien Jonas Aghed, en av dem som gärna diskuterar yttrandefrihetsfrågor och det han kallar för svensk ängslighet på nätverket Biblist.


– Jag är bekymrad, säger Jonas Aghed, skolbibliotekarie på Bromma gymnasium i Stockholm. Jag tror att de som jobbar på folkbibliotek är alltför ängsliga och rädda för att hamna i mediernas skärseld.

På det digitala nätverket Biblist, med 3 000 medlemmar som diskuterar biblioteksfrågor, har Jonas Aghed bland annat debatterat vilka politiska ramar som ska gälla för bibliotekens föredrag, utställningar och debatter.

– Tyvärr vågar man inte ta ut svängarna, säger Jonas Aghed, som också ser att han i sin roll som skolbibliotekarie inte är utsatt för samma typ av frågeställningar som personalen på folkbibliotek kan vara.

Enligt Jonas Aghed finns det en tendens till ”amerikanisering”, vilket enligt honom står för att offentliga institutioner undviker ”partsinlagor”. Åsikter måste alltid ”balanseras” med deltagande ”motpart”. Som exempel nämner Jonas Aghed den aktuella kritiken mot riktlinjerna för Helsingborgs stadsbibliotek, som nu är under översyn.

En fråga som Jonas Aghed funderar över är kontroversiella böcker, med ”brännbart innehåll” och hur ett bibliotek ska hantera sådana.

– Jag tycker att biblioteken ska köpa in omdebatterad litteratur, ställa fram den och säga att ”här är böcker för dem som vill bilda sig i de här frågorna”. Samtidigt kan biblioteket göra klart att biblioteket inte nödvändigtvis ställer upp på innehållet.

– Biblioteken ska vara mitt i debatten – vad ska vi annars ha dem till? frågar Jonas Aghed.

Alla medborgare har enligt Jonas Aghed ansvar för öppenheten och yttrandefriheten i ett demokratiskt samhälle – inklusive bibliotekarier.

– Alla som jobbar på bibliotek, inte bara bibliotekscheferna, har ett ansvar. Vill vi ha fortsatt rätt att kommentera det som händer i samhället måste vi vara aktiva. Och det är viktigt att biblioteken vågar ta ut svängarna.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min

Essä

En kamp för herravälde och profit

Traditionell vetenskaplig publicering utmanas av idén om öppen tillgång. Gustaf Nelhans skriver om risker och svårigheter och om hur forskarsamhället måste förändras för att idealet ska bli verklighet.

3 apr 2024 • 7 min

Nyheter

Blev du lurad?

Färgkoordinerade böcker i Höganäs, litteratur för vänsterhänta i Järfälla och utlån av sol-el i Ljungby. Många bibliotek skämtade på första april.

2 apr 2024 • 2 min