Svenska bibliotek måste våga mer

26 mar 2015 • 2 min

Folkbiblioteken är i dag alltför rädda. Att ställa in eller tacka nej till arrangemang som rör kontroversiella frågor är inte...

Jonas_Aghed kopiaFolkbiblioteken är i dag alltför rädda. Att ställa in eller tacka nej till arrangemang som rör kontroversiella frågor är inte alltid rätt. Det anser skolbibliotekarien Jonas Aghed, en av dem som gärna diskuterar yttrandefrihetsfrågor och det han kallar för svensk ängslighet på nätverket Biblist.


– Jag är bekymrad, säger Jonas Aghed, skolbibliotekarie på Bromma gymnasium i Stockholm. Jag tror att de som jobbar på folkbibliotek är alltför ängsliga och rädda för att hamna i mediernas skärseld.

På det digitala nätverket Biblist, med 3 000 medlemmar som diskuterar biblioteksfrågor, har Jonas Aghed bland annat debatterat vilka politiska ramar som ska gälla för bibliotekens föredrag, utställningar och debatter.

– Tyvärr vågar man inte ta ut svängarna, säger Jonas Aghed, som också ser att han i sin roll som skolbibliotekarie inte är utsatt för samma typ av frågeställningar som personalen på folkbibliotek kan vara.

Enligt Jonas Aghed finns det en tendens till ”amerikanisering”, vilket enligt honom står för att offentliga institutioner undviker ”partsinlagor”. Åsikter måste alltid ”balanseras” med deltagande ”motpart”. Som exempel nämner Jonas Aghed den aktuella kritiken mot riktlinjerna för Helsingborgs stadsbibliotek, som nu är under översyn.

En fråga som Jonas Aghed funderar över är kontroversiella böcker, med ”brännbart innehåll” och hur ett bibliotek ska hantera sådana.

– Jag tycker att biblioteken ska köpa in omdebatterad litteratur, ställa fram den och säga att ”här är böcker för dem som vill bilda sig i de här frågorna”. Samtidigt kan biblioteket göra klart att biblioteket inte nödvändigtvis ställer upp på innehållet.

– Biblioteken ska vara mitt i debatten – vad ska vi annars ha dem till? frågar Jonas Aghed.

Alla medborgare har enligt Jonas Aghed ansvar för öppenheten och yttrandefriheten i ett demokratiskt samhälle – inklusive bibliotekarier.

– Alla som jobbar på bibliotek, inte bara bibliotekscheferna, har ett ansvar. Vill vi ha fortsatt rätt att kommentera det som händer i samhället måste vi vara aktiva. Och det är viktigt att biblioteken vågar ta ut svängarna.

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Ett sätt att splittra samhället på djupet

Motståndet mot en lag om anmälningsplikt är massivt. Det stod klart – om någon tidigare svävade i ovisshet om saken – under ett seminarium i riksdagen på onsdagsförmiddagen.”Det är Pandoras box – vägen in i ett angiverisamhälle.”

29 maj 2024 • 3 min

Politik

Samtal om anmälningsplikten i riksdagen

Vad skulle en ny lag om anmälningsplikt innebära i praktiken? I morgon, onsdag, debatteras frågan av riksdagsledamöterna Muharrem Demirok (C), Amanda Lind (MP), Magnus Resare (M) och Camilla Mårtensen (L).

28 maj 2024 • 2 min

Digitalisering

AI bidrar till samtal om EU

I Karlskrona kan biblioteksbesökarna snacka EU med en chattrobot. AI görs därmed till en del av ett utvidgat referenssamtal, säger Bengt-Gunnar Österberg, bibliotekarie och platsansvarig för stadsbiblioteks digitala center.

27 maj 2024 • 3 min

Nyheter

Finska tips om nationellt e-bibliotek

Omvärldsbevakning, AI och tips att ta med sig för den som vill skapa nationellt e-bibliotek var några frågor som lyftes på Biblioteteksdagarnas första dag på Sara kulturhus i Skellefteå.

22 maj 2024 • 8 min

Nyheter

Vill göra sjukhusbiblioteken synligare

Sjukhusens bibliotek berörs när de ekonomiskt krisande regionerna ska spara pengar. Det kan försämra vårdkvaliteten, hävdar Anna Videfrost, ordförande i Föreningen Sveriges sjukhusbibliotekschefer, SSBC.

21 maj 2024 • 3 min