Svenska Pen bjuder in bibliotekarierna

28 sep 2016 • 2 min

När hoten mot yttrandefriheten ökar visar fler bibliotekarier intresse för Svenska Pen. Föreningen vänder sig också mer aktivt mot fler grupper. "Vi måste samla våra styrkor", säger Ola Larsmo.

Svenska Pens ordförande Ola Larsmo. Foto: Christine Olsson
Svenska Pens ordförande Ola Larsmo. Foto: Christine Olsson

Personer som arbetar på det litterära fältet kan ansöka om att vara med i Svenska Pen. Länge bestod medlemmarna framför allt av journalister och författare, men nu breddar föreningen sin medlemsdefinition till att omfatta alla som försvarar litteraturen. Det beror på att Svenska Pen ser att hoten mot yttrandefriheten ökar och därför beslutat att jobba mer inom Sverige, men också på att fler bibliotekarier vill vara med.

– Det finns redan bibliotekarier som är medlemmar, men vi vill göra det tydligare att de är välkomna. Det kan till exempel handla om bibliotekarier som jobbar med fristadsförfattare, säger Ola Larsmo, ordförande för Svenska Pen.

Han tror att intresset bland annat beror på att Svenska Pens frågor är aktuella.

– Hoten mot yttrandefriheten har inte varit så här stora sedan kalla krigets värsta år. Jag tror att bibliotekarier förstår vilken central roll fri tillgång till litteratur spelar för yttrandefriheten och vill värna det.

Tidigare har föreningen mest stöttat hotade författare i andra länder. Men rapporterna från svenska medlemmar som utsatts för hot, framför allt från högerextremister, ökar.

– Vi tänker att bibliotekarier kan vara utsatta på samma sätt som journalister och författare. De kanske får hot om de tillhandahåller ”fel” litteratur, har ”fel” åsikter eller släpper fram något på biblioteket som någon inte gillar. Vi vill gärna ta del av deras erfarenheter, säger Ola Larsmo.

Aspirerande medlemmar kommer fortfarande att granskas innan de väljs in eftersom Svenska Pen regelbundet utsätts för infiltrationsförsök och flyktingspionage.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen

Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.

12 sep 2024 • 2 min

Nyheter

Boktips på nytt sätt

Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.

10 sep 2024 • 4 min

Nyheter

Symbolisk timme för läsning

På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.

6 sep 2024 • 2 min

Essä

Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?

Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”

4 sep 2024 • 5 min

Nyheter

Prischanser för Biblioteksbladet

Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

2 sep 2024 • < 1 min