Toppmodern teknik räddar kulturarv

8 jun 2017 • 2 min

Nu används 3D-teknik för att dokumentera och rekonstruera hotade kulturarv i krigsdrabbade områden. Med hjälp av lokala volontärer skapas en databas av bilder som kan underlätta återuppbyggnaden.

En triumfbåge från Palmyra som återskapats i projektet. Foto: Institute for digital archeology
En triumfbåge från Palmyra som återskapats i projektet. Foto: Institute for digital archeology

När Islamiska staten intog den antika syriska staden Palmyra våren 2015 påbörjades en hänsynslös skövling av kulturarvet. Byggnader sprängdes och ovärderliga statyer och artefakter slogs sönder. Nu ligger stora delar av den stad som sedan 1980 har legat på Unescos världsarvslista i ruiner.

Men redan före terrorsektens framfart hade forskare från The Institute of Digital Archeology sjösatt projektet Million Image Project. Ett hundratal 3D-kameror har distribuerats till volontärer på plats i hotade områden. Bilderna skickas in till forskare vid Oxford och Harvard som utifrån dessa kan återskapa digitala modeller.

– Många av våra volontärer, i synnerhet i Syrien, är personer som jobbade på museer innan kriget började. Andra är entusiaster som har ett engagemang i sitt lokalsamhälle, säger Alexy Karenowska som är forskare vid Oxford och organisationens teknologichef.

Projektet är ett svar på det växande hotet mot kulturarvsmiljöer i Mellanöstern och på andra platser. Tusentals kameror finns nu på plats i krigs- och katastrofdrabbade länder. Och varje vecka skickas nya kameror ut till det ständigt växande nätverket av volontärer.

Med hjälp av fotografierna har organisationen bland annat lyckats återskapa en exakt kopia av en 1 800 år gammal triumfbåge från Palmyra, som sprängdes av IS hösten 2015. Med hjälp av en specialbyggd 3D-printer har den fem och en halv meter höga och elva ton tunga bågen karvats fram.

– Vi har börjat experimentera med rekonstruktioner på plats också, men arbetet måste vänta tills situationen har stabiliserats. För att kunna starta måste också annan infrastruktur finnas på plats, som vatten och elektricitet.

Alexy Karenowska understryker att lokalbornas roll är avgörande när platserna så småningom ska återuppbyggas. Det är inte bara fysiska byggnader och objekt som räddas.

– Det är lika nödvändigt att hjälpa människor att behålla relationen till sitt arv. Precis som en bok inte bara är papper och pärmar utan också innehåll och mening så är de här platserna någonting som knyter samman människors förflutna, nuet och framtiden. Det mänskliga elementet är nyckeln i det här arbetet, säger hon.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns

Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.

23 mar 2023 • 2 min

Krönika

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan

Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.

17 mar 2023 • 2 min

Debatt

Vi bygger demokratin starkare

Örebro bibliotek har anställt en bibliotekssocionom och därmed försökt definiera gränsen för bibliotekssystemet. Genom att ta vårt uppdrag på allvar kan vi hjälpas åt att överbrygga klyftorna i samhället, skriver Lars Hilmersson och Lotta Perkiö.

14 mar 2023 • 4 min

Reportage

Livsviktiga boktips bakom galler

I 18 år har Thomas Öhnell levererat lästips och begärt in sena boklån från långtidsdömda på Hall. När nya regeringen ropar efter hårdare straff och högre murar är det inte första gången han hör det. ”Jag blir alltid lite orolig.”

13 mar 2023 • 4 min