Toppmodern teknik räddar kulturarv

8 jun 2017 • 2 min

Nu används 3D-teknik för att dokumentera och rekonstruera hotade kulturarv i krigsdrabbade områden. Med hjälp av lokala volontärer skapas en databas av bilder som kan underlätta återuppbyggnaden.

En triumfbåge från Palmyra som återskapats i projektet. Foto: Institute for digital archeology
En triumfbåge från Palmyra som återskapats i projektet. Foto: Institute for digital archeology

När Islamiska staten intog den antika syriska staden Palmyra våren 2015 påbörjades en hänsynslös skövling av kulturarvet. Byggnader sprängdes och ovärderliga statyer och artefakter slogs sönder. Nu ligger stora delar av den stad som sedan 1980 har legat på Unescos världsarvslista i ruiner.

Men redan före terrorsektens framfart hade forskare från The Institute of Digital Archeology sjösatt projektet Million Image Project. Ett hundratal 3D-kameror har distribuerats till volontärer på plats i hotade områden. Bilderna skickas in till forskare vid Oxford och Harvard som utifrån dessa kan återskapa digitala modeller.

– Många av våra volontärer, i synnerhet i Syrien, är personer som jobbade på museer innan kriget började. Andra är entusiaster som har ett engagemang i sitt lokalsamhälle, säger Alexy Karenowska som är forskare vid Oxford och organisationens teknologichef.

Projektet är ett svar på det växande hotet mot kulturarvsmiljöer i Mellanöstern och på andra platser. Tusentals kameror finns nu på plats i krigs- och katastrofdrabbade länder. Och varje vecka skickas nya kameror ut till det ständigt växande nätverket av volontärer.

Med hjälp av fotografierna har organisationen bland annat lyckats återskapa en exakt kopia av en 1 800 år gammal triumfbåge från Palmyra, som sprängdes av IS hösten 2015. Med hjälp av en specialbyggd 3D-printer har den fem och en halv meter höga och elva ton tunga bågen karvats fram.

– Vi har börjat experimentera med rekonstruktioner på plats också, men arbetet måste vänta tills situationen har stabiliserats. För att kunna starta måste också annan infrastruktur finnas på plats, som vatten och elektricitet.

Alexy Karenowska understryker att lokalbornas roll är avgörande när platserna så småningom ska återuppbyggas. Det är inte bara fysiska byggnader och objekt som räddas.

– Det är lika nödvändigt att hjälpa människor att behålla relationen till sitt arv. Precis som en bok inte bara är papper och pärmar utan också innehåll och mening så är de här platserna någonting som knyter samman människors förflutna, nuet och framtiden. Det mänskliga elementet är nyckeln i det här arbetet, säger hon.

0 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan

Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.

29 sep 2023 • 3 min

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min