Tradition och framtid på renoverat Carolina Rediviva
10 jun 2019 • 3 min
Modernistiska vinklar som hämtade ur en Star Trek-film möter tidlöst klassisk arkitektur när Sveriges äldsta universitetsbibliotek Carolina Rediviva öppnar huvudentrén efter två års renovering.

Den som kommer till Uppsala för första gången kan inte undgå att fästa blicken på den ståtliga biblioteksbyggnaden Carolina Rediviva som ligger på toppen av Carolinabacken mitt i de centrala delarna av stan.
Insidan har däremot varit i stort behov av upprustning och modernisering under en längre tid, egentligen ända sedan färdigställandet av byggnaden år 1841.
– Redan när biblioteket byggdes för snart 200 år sedan var det lite gammeldags och det uppstod snabbt problem i form av platsbrist, säger överbibliotekarie Lars Burman som tillsammans med bibliotekschefen Cecilia Ekström visar runt i de nyrenoverade delarna av biblioteket.
För att möta behovet av fler platser för såväl forskare och studenter som för den ständigt tilltagande boksamlingen har en rad förändringar gjorts genom åren. En tidigare festsal gjordes om till ett bokmagasin i slutet av 1800-talet och en ny tillbyggnad gjordes i början av 1900-talet.
Den senaste i raden av tillbyggnader är läsesal C som uppfördes i slutet av sextiotalet och början av sjuttiotalet, samt en motsvarande tillbyggnad på andra sidan av husets mittpunkt.
– Fram till i dag har C-salen varit den enda platsen där studenter har kunnat mötas och prata med varandra, men där har det varit fullsatt från tidig morgon till sen kväll, säger Cecilia Ekström.

Biblioteksledningen och Statens fastighetsverk, som äger byggnaden, var eniga om att en upprustning var nödvändig och efter flera års planering inleddes renoveringen under våren 2017.
Totalt är det 4 500 av bibliotekets sammanlagt 18 000 kvadratmeter som har berörts av arbetet och fokus har legat på att öka tillgängligheten och antalet sitt- och mötesplatser samt att skapa en mer välkomnande entré, förbättrad service och högre säkerhet.
Arkitekten bakom arbetet är Johan Celsing, son till Peter Celsing som ritade den senaste tillbyggnaden på sextio- och sjuttiotalet.
– Vi har velat skapa ett mer modernt bibliotek där våra studenter kan mötas, berättar Cecilia Ekström.
Under byggnadsfasen har bibliotekets huvudentré varit stängd och i stället har det funnits en tillfällig ingång på byggnadens norra gavel.

När huvudingången nu åter öppnas är det med en helt ny entréhall och intilliggande utställningshall. Innanför entrén har en ny plats skapats där all service är samlad på ett och samma ställe, såväl reception som in- och utlåning och biblioteksservice.
– Tidigare har det varit ganska förvirrande att komma in i biblioteket. Som besökare visste man inte riktigt vart man skulle gå för att få hjälp. Servicedisken och receptionen låg på olika platser och var ganska dolda, säger Cecilia Ekström.
Mindre synliga förändringar som har gjorts är att man har höjt säkerheten för samlingarna. Flera tillgänglighetsanpassningar har gjorts.
Men det som kommer att upplevas som ett av de största lyften är att en ny caféavdelning har byggts i flygeln där informationsdisken låg tidigare. Här har det även frigjorts utrymme en halv trappa upp, där det tidigare var kontorsplatser för bibliotekets medarbetare. Förutom att den här nya sektionen ger 200 nya sittplatser skapar den också en spännande arkitektonisk motsats till bibliotekets övriga rum.
– Att kliva in i cafédelen är som att kliva rakt in i en Star Trek-film. Det är den brutala modernismen som öppnar sig med nya spännande vinklar. Den här delen står för förändring och en tro på framtiden och ger en spännande kontrast till den mer klassiska och harmoniska arkitekturen med ett evigt lugn som säger ”we are here to stay!” säger Lars Burman.
Cecilia Ekström håller med och tillägger att det känns bra att nu ha en väl formgiven insida.
– Nu har vi en stolt byggnad som vill visa upp sig och som är lika vacker på insidan som på utsidan, säger hon.
[fakta id=”20075″]
Senaste nytt

Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min

Tror på effekt av tillträdesförbudet
I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.
19 jan 2023 • 4 min

Små bibliotek för alla – en rörelse över hela världen
Små bibliotekslådor, Little Free Library, är en läsfrämjande rörelse som har spridit sig över världen. Målet är att få fler barn och unga att läsa.
18 jan 2023 • < 1 min

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot
Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”
17 jan 2023 • < 1 min

Bibliotekarie i topp tio bland unga tjejers önskan om yrke
Att jobba som bibliotekarie må inte vara den största drömmen bland ungdomar, men en färsk rapport visar att yrket finns med på topp tio när unga kvinnor listar vad de kan tänka sig jobba med. Intresset är mindre bland unga män.
17 jan 2023 • 1 min

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek
Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.
16 jan 2023 • < 1 min
0 kommentarer