Tradition och framtid på renoverat Carolina Rediviva
10 jun 2019 • 3 min
Modernistiska vinklar som hämtade ur en Star Trek-film möter tidlöst klassisk arkitektur när Sveriges äldsta universitetsbibliotek Carolina Rediviva öppnar huvudentrén efter två års renovering.
Den som kommer till Uppsala för första gången kan inte undgå att fästa blicken på den ståtliga biblioteksbyggnaden Carolina Rediviva som ligger på toppen av Carolinabacken mitt i de centrala delarna av stan.
Insidan har däremot varit i stort behov av upprustning och modernisering under en längre tid, egentligen ända sedan färdigställandet av byggnaden år 1841.
– Redan när biblioteket byggdes för snart 200 år sedan var det lite gammeldags och det uppstod snabbt problem i form av platsbrist, säger överbibliotekarie Lars Burman som tillsammans med bibliotekschefen Cecilia Ekström visar runt i de nyrenoverade delarna av biblioteket.
För att möta behovet av fler platser för såväl forskare och studenter som för den ständigt tilltagande boksamlingen har en rad förändringar gjorts genom åren. En tidigare festsal gjordes om till ett bokmagasin i slutet av 1800-talet och en ny tillbyggnad gjordes i början av 1900-talet.
Den senaste i raden av tillbyggnader är läsesal C som uppfördes i slutet av sextiotalet och början av sjuttiotalet, samt en motsvarande tillbyggnad på andra sidan av husets mittpunkt.
– Fram till i dag har C-salen varit den enda platsen där studenter har kunnat mötas och prata med varandra, men där har det varit fullsatt från tidig morgon till sen kväll, säger Cecilia Ekström.
Biblioteksledningen och Statens fastighetsverk, som äger byggnaden, var eniga om att en upprustning var nödvändig och efter flera års planering inleddes renoveringen under våren 2017.
Totalt är det 4 500 av bibliotekets sammanlagt 18 000 kvadratmeter som har berörts av arbetet och fokus har legat på att öka tillgängligheten och antalet sitt- och mötesplatser samt att skapa en mer välkomnande entré, förbättrad service och högre säkerhet.
Arkitekten bakom arbetet är Johan Celsing, son till Peter Celsing som ritade den senaste tillbyggnaden på sextio- och sjuttiotalet.
– Vi har velat skapa ett mer modernt bibliotek där våra studenter kan mötas, berättar Cecilia Ekström.
Under byggnadsfasen har bibliotekets huvudentré varit stängd och i stället har det funnits en tillfällig ingång på byggnadens norra gavel.
När huvudingången nu åter öppnas är det med en helt ny entréhall och intilliggande utställningshall. Innanför entrén har en ny plats skapats där all service är samlad på ett och samma ställe, såväl reception som in- och utlåning och biblioteksservice.
– Tidigare har det varit ganska förvirrande att komma in i biblioteket. Som besökare visste man inte riktigt vart man skulle gå för att få hjälp. Servicedisken och receptionen låg på olika platser och var ganska dolda, säger Cecilia Ekström.
Mindre synliga förändringar som har gjorts är att man har höjt säkerheten för samlingarna. Flera tillgänglighetsanpassningar har gjorts.
Men det som kommer att upplevas som ett av de största lyften är att en ny caféavdelning har byggts i flygeln där informationsdisken låg tidigare. Här har det även frigjorts utrymme en halv trappa upp, där det tidigare var kontorsplatser för bibliotekets medarbetare. Förutom att den här nya sektionen ger 200 nya sittplatser skapar den också en spännande arkitektonisk motsats till bibliotekets övriga rum.
– Att kliva in i cafédelen är som att kliva rakt in i en Star Trek-film. Det är den brutala modernismen som öppnar sig med nya spännande vinklar. Den här delen står för förändring och en tro på framtiden och ger en spännande kontrast till den mer klassiska och harmoniska arkitekturen med ett evigt lugn som säger ”we are here to stay!” säger Lars Burman.
Cecilia Ekström håller med och tillägger att det känns bra att nu ha en väl formgiven insida.
– Nu har vi en stolt byggnad som vill visa upp sig och som är lika vacker på insidan som på utsidan, säger hon.
[fakta id=”20075″]
Senaste nytt
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
Vad ska hända med Birgitta Dahls privata bibliotek?
Innan före detta talmannen Birgitta Dahl gick bort försökte hon hitta ett nytt hem för sitt privata bibliotek, bestående av tiotusentals volymer. Det arbetet pågår fortfarande, nu med hjälp från vännen Lars Ilshammar. Frågan är: Vem vill ta emot samlingen?
29 nov 2024 • 2 min
Analog utlåning i Kumla efter cyberangrepp
I början av november drabbades Kumla kommun av ett cyberangrepp som påverkade biblioteket och bokbussen. Sedan dess har nästan all utlåning skötts analogt och biblioteket har uppmanat låntagare att ha kvar böckerna hemma.
28 nov 2024 • 2 min
Tillgång till bibliotek en mänsklig rättighet
En lag som får papperslösa att dra sig för att gå till biblioteket, hade varit ett brott mot internationell rätt. Det slås fast av FN:s särskilda rapportör för kulturella rättigheter.
28 nov 2024 • 3 min
Förslag: Ge biblioteken uppdrag att informera om AI
Hundra miljoner kronor om året till folkbiblioteken för att sprida kunskap om AI. Det är ett av förslagen i AI-kommissionens slutrapport.
26 nov 2024 • < 1 min
53 878 ska rapportera papperslösa – sista ordet är inte sagt
Bibliotekarier och andra yrkesgrupper undantas från plikten att rapportera papperslösa. Men så länge andra offentliganställda förväntas ägna sig åt angiveri kan företeelsen sprida sig.
26 nov 2024 • 2 min
Delade känslor kring beskedet om anmälningsplikt: "En pyrrhusseger"
Skola, sjukvård, socialtjänst och bibliotek kommer inte omfattas av anmälningsplikten. Det meddelade regeringens särskilde utredare när utredningen presenterades. Däremot omfattas ett flertal myndigheter.
26 nov 2024 • 3 min
Helene Öberg om att bibliotek ska vara till för alla
Vi ska inte sprida bilden av att det redan finns en lag. Det kan innebära att människor undviker biblioteken av rädsla för något som ännu inte hänt.
25 nov 2024 • 2 min
0 kommentarer