Tungt beväpnad polis vid nypremiär av "Bollhusmötet"

18 feb 2015 • < 1 min

I går hade Ola Larsmos pjäs ”Bollhusmötet” nypremiär i Uppsala. Anledningen var för att uppmärksamma ämnet som åter igen är...

I går hade Ola Larsmos pjäs ”Bollhusmötet” nypremiär i Uppsala. Anledningen var för att uppmärksamma ämnet som åter igen är högaktuellt med tanke på händelserna i bland annat Köpenhamn den 14 februari.

Det är 76 år sedan 1 500 Uppsalastudenter samlades för att rösta om mottagandet av 12 tyskjudiska flyktingar. De samlades i det som då hette Bollhuset. Den kvällen segrade antisemitismen, något som åter igen skett på flera ställen runt om i världen. Se bara på Paris, den 7 januari och Köpenhamn, den 14 februari.

Klockan 19 hade pjäsen ”Bollhusmötet” nypremiär i Uppsala. Tungt beväpnad polis stod beredda utanför Svandammshallarna, som för 76 år sedan var Bollhuset. Alltså samma plats som det riktiga mötet ägde rum 1939. Peter Gustavsson, en av skådespelarna, säger till UNT att polisbevakningen är ett tecken på att pjäsen behöver visas igen.

Under tisdagskvällen kunde man läsa om olika reaktioner på ”Bollhusmötet”, dock inte så mycket om själva föreställningen utan mest om polisbevakningen.

@nathaliemark skriver: Att polisen år 2015 måste stå med k-pistar utanför en historisk teater om Bollhusmötet är fruktansvärt obehagligt.

@LindbergAsbrink skriver: Såg fö pjäsen om Bollhusmötet när den gick ca 2006. Kan inte minnas polisbevakning då. Eller att det öht skulle varit något kontroversiellt

@_wiman skriver: På plats i Svandammshallarna i Uppsala för att se ”Bollhusmötet”. Polis med automatvapen utanför. Tragiskt och betryggande på samma gång.

@Charl8 skriver: På plats för att se Uppsala stadsteaters extrainsatta Bollhusmötet om antisemitismen på 30-talet. Utanför vaktar poliser m automatvapen.

Under kvällen direktrapporterade UNT från Svandammshallarna, som tack och lov blev lugn. Det blev en kväll där besökarna kunde se pjäsen utan oroligheter.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

KB: Kostnaderna en tickande bomb

Kungliga biblioteket känner av höjd hyra och inflation. Men framåt hänger de verkligt dramatiska kostnadsökningarna ihop med den digitala lagringen, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.

13 sep 2023 • 2 min