Tungt beväpnad polis vid nypremiär av "Bollhusmötet"

18 feb 2015 • < 1 min

I går hade Ola Larsmos pjäs ”Bollhusmötet” nypremiär i Uppsala. Anledningen var för att uppmärksamma ämnet som åter igen är...

I går hade Ola Larsmos pjäs ”Bollhusmötet” nypremiär i Uppsala. Anledningen var för att uppmärksamma ämnet som åter igen är högaktuellt med tanke på händelserna i bland annat Köpenhamn den 14 februari.

Det är 76 år sedan 1 500 Uppsalastudenter samlades för att rösta om mottagandet av 12 tyskjudiska flyktingar. De samlades i det som då hette Bollhuset. Den kvällen segrade antisemitismen, något som åter igen skett på flera ställen runt om i världen. Se bara på Paris, den 7 januari och Köpenhamn, den 14 februari.

Klockan 19 hade pjäsen ”Bollhusmötet” nypremiär i Uppsala. Tungt beväpnad polis stod beredda utanför Svandammshallarna, som för 76 år sedan var Bollhuset. Alltså samma plats som det riktiga mötet ägde rum 1939. Peter Gustavsson, en av skådespelarna, säger till UNT att polisbevakningen är ett tecken på att pjäsen behöver visas igen.

Under tisdagskvällen kunde man läsa om olika reaktioner på ”Bollhusmötet”, dock inte så mycket om själva föreställningen utan mest om polisbevakningen.

@nathaliemark skriver: Att polisen år 2015 måste stå med k-pistar utanför en historisk teater om Bollhusmötet är fruktansvärt obehagligt.

@LindbergAsbrink skriver: Såg fö pjäsen om Bollhusmötet när den gick ca 2006. Kan inte minnas polisbevakning då. Eller att det öht skulle varit något kontroversiellt

@_wiman skriver: På plats i Svandammshallarna i Uppsala för att se ”Bollhusmötet”. Polis med automatvapen utanför. Tragiskt och betryggande på samma gång.

@Charl8 skriver: På plats för att se Uppsala stadsteaters extrainsatta Bollhusmötet om antisemitismen på 30-talet. Utanför vaktar poliser m automatvapen.

Under kvällen direktrapporterade UNT från Svandammshallarna, som tack och lov blev lugn. Det blev en kväll där besökarna kunde se pjäsen utan oroligheter.

0 kommentarer

Senaste nytt

Reportage

Sommarläsning till hängmattan

Sommarregn, sol och bad och förhoppningsvis en välförtjänt ledighet med tid för läsning. Mellan böckerna kanske också lite läsning om bibliotek. Missade du något under våren? Här finns chansen att ta igen.

5 jul 2024 • 4 min

Nyheter

Almedalen 2024: Brotten mot kulturarvet

Riksbibliotekarie Karin Grönvall och riksantikvarie Susanne Thedéen samtalade om hur samhället kan bli bättre på att förhindra brott mot kulturarvet – och komma åt dem som begår brotten. Dessutom berättar åklagare Eva Wintzell om jakten på boktjuvarna i ett inslag.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Vetenskap för miljarder

En för de flesta okänd, men hittills säker, investering är den i vetenskapliga tidskrifter som omsätter miljarder varje år. Det medför stora kostnader för bibliotek och forskare. Panelen med Pamela Schultz Nybacka, Pelle Snickars och Wilhelm Widmark debatterade. Se hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Bibliotekens betydelse i kris

När biblioteken utnämns som en samhällsviktig verksamhet i tider av kris och i värst fall krig, hur går det då med självständigheten? Linda Wagenius resonerade om den frågan tillsammans med Helene Öberg och Lisa Mobrand. Hör hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Ett förlorat kulturarv

Få poddar och youtube-kanaler samlas in och sparas för framtiden. Hur ska minnet av 2020-talet räddas? Hör hela samtalet med Karin Grönvall, Pelle Snickars, Ewa Pihl Krabbe (S) och Marie-Louise Hänel Sandström (M).

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Försvaret av det fria ordet

Silvia Ernhagen, Jesper Bengtsson och Brit Stakston diskuterade hur vi ska se till att inte få ett samhälle där böcker förbjuds på biblioteken. "Vi har en bekymrande förkärlek för att importera allt som kommer från USA."

4 jul 2024 • < 1 min

Essä

Juridisk tvångströja kräver kreativa omvägar

Tidigare har det krävts lagbrott för att rädda kulturarv som annars gått förlorat. Kanske går det att dra nytta av dessa exempel när en digitalt uppdaterad pliktexemplarslag ska implementeras, skriver Pelle Snickars, professor i digitala kulturer.

1 jul 2024 • 7 min