Tungt beväpnad polis vid nypremiär av "Bollhusmötet"

18 feb 2015 • < 1 min

I går hade Ola Larsmos pjäs ”Bollhusmötet” nypremiär i Uppsala. Anledningen var för att uppmärksamma ämnet som åter igen är...

I går hade Ola Larsmos pjäs ”Bollhusmötet” nypremiär i Uppsala. Anledningen var för att uppmärksamma ämnet som åter igen är högaktuellt med tanke på händelserna i bland annat Köpenhamn den 14 februari.

Det är 76 år sedan 1 500 Uppsalastudenter samlades för att rösta om mottagandet av 12 tyskjudiska flyktingar. De samlades i det som då hette Bollhuset. Den kvällen segrade antisemitismen, något som åter igen skett på flera ställen runt om i världen. Se bara på Paris, den 7 januari och Köpenhamn, den 14 februari.

Klockan 19 hade pjäsen ”Bollhusmötet” nypremiär i Uppsala. Tungt beväpnad polis stod beredda utanför Svandammshallarna, som för 76 år sedan var Bollhuset. Alltså samma plats som det riktiga mötet ägde rum 1939. Peter Gustavsson, en av skådespelarna, säger till UNT att polisbevakningen är ett tecken på att pjäsen behöver visas igen.

Under tisdagskvällen kunde man läsa om olika reaktioner på ”Bollhusmötet”, dock inte så mycket om själva föreställningen utan mest om polisbevakningen.

@nathaliemark skriver: Att polisen år 2015 måste stå med k-pistar utanför en historisk teater om Bollhusmötet är fruktansvärt obehagligt.

@LindbergAsbrink skriver: Såg fö pjäsen om Bollhusmötet när den gick ca 2006. Kan inte minnas polisbevakning då. Eller att det öht skulle varit något kontroversiellt

@_wiman skriver: På plats i Svandammshallarna i Uppsala för att se ”Bollhusmötet”. Polis med automatvapen utanför. Tragiskt och betryggande på samma gång.

@Charl8 skriver: På plats för att se Uppsala stadsteaters extrainsatta Bollhusmötet om antisemitismen på 30-talet. Utanför vaktar poliser m automatvapen.

Under kvällen direktrapporterade UNT från Svandammshallarna, som tack och lov blev lugn. Det blev en kväll där besökarna kunde se pjäsen utan oroligheter.

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min