Tungt beväpnad polis vid nypremiär av "Bollhusmötet"

18 feb 2015 • < 1 min

I går hade Ola Larsmos pjäs ”Bollhusmötet” nypremiär i Uppsala. Anledningen var för att uppmärksamma ämnet som åter igen är...

I går hade Ola Larsmos pjäs ”Bollhusmötet” nypremiär i Uppsala. Anledningen var för att uppmärksamma ämnet som åter igen är högaktuellt med tanke på händelserna i bland annat Köpenhamn den 14 februari.

Det är 76 år sedan 1 500 Uppsalastudenter samlades för att rösta om mottagandet av 12 tyskjudiska flyktingar. De samlades i det som då hette Bollhuset. Den kvällen segrade antisemitismen, något som åter igen skett på flera ställen runt om i världen. Se bara på Paris, den 7 januari och Köpenhamn, den 14 februari.

Klockan 19 hade pjäsen ”Bollhusmötet” nypremiär i Uppsala. Tungt beväpnad polis stod beredda utanför Svandammshallarna, som för 76 år sedan var Bollhuset. Alltså samma plats som det riktiga mötet ägde rum 1939. Peter Gustavsson, en av skådespelarna, säger till UNT att polisbevakningen är ett tecken på att pjäsen behöver visas igen.

Under tisdagskvällen kunde man läsa om olika reaktioner på ”Bollhusmötet”, dock inte så mycket om själva föreställningen utan mest om polisbevakningen.

@nathaliemark skriver: Att polisen år 2015 måste stå med k-pistar utanför en historisk teater om Bollhusmötet är fruktansvärt obehagligt.

@LindbergAsbrink skriver: Såg fö pjäsen om Bollhusmötet när den gick ca 2006. Kan inte minnas polisbevakning då. Eller att det öht skulle varit något kontroversiellt

@_wiman skriver: På plats i Svandammshallarna i Uppsala för att se ”Bollhusmötet”. Polis med automatvapen utanför. Tragiskt och betryggande på samma gång.

@Charl8 skriver: På plats för att se Uppsala stadsteaters extrainsatta Bollhusmötet om antisemitismen på 30-talet. Utanför vaktar poliser m automatvapen.

Under kvällen direktrapporterade UNT från Svandammshallarna, som tack och lov blev lugn. Det blev en kväll där besökarna kunde se pjäsen utan oroligheter.

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

"Tystnaden är ett sjukdomstecken"

Många har hört av sig efter en artikel om att bibliotekspersonal sällan tillåts läsa på arbetstid. "Vittnesmålen ger bilden av arbetsplatser där det straffar sig att tala klarspråk", skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

4 okt 2022 • 2 min

Reportage

Omöjligt uppdrag?

Svenskarnas läsande är ständigt föremål för bekymrade utredningar och politiska satsningar. Men trots alla ansträngningar är trenden negativ, särskilt bland unga. Hur ska det skrivna ordet vinna fler människors uppmärksamhet?

30 sep 2022 • 9 min

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min