Unga gotlänningar tränar läsning
5 maj 2015 • 2 min
Sportande ungdom på Gotland ska lockas att läsa mer. I sommar startar projektet Läsmuskler, som är ett samarbete mellan öns...

Sportande ungdom på Gotland ska lockas att läsa mer. I sommar startar projektet Läsmuskler, som är ett samarbete mellan öns bibliotek och idrottsföreningar.
När Gotlands länsbibliotek föreslog ett samarbete med idrottslivet svarade Peter Nilsson ja direkt. Han är utbildningskonsulent vid Sisu Idrottsutbildarna, som kallar sig för idrottens egen studieförbund.
– Vi såg det som en jättespännande grej att kunna utnyttja läsning som fokusering inför match och som avkoppling, säger Peter Nilsson, som berättar om satsningen i ett inslag i P4 Gotland. Enligt Peter Nilsson betyder läsningen att chansen ökar att spelarna använder sin tid bättre.
I träningshallar och på Gotlands-färjan ska det placeras ut sittsäckar i form av fotbollar. Sittsäckarna ska stimulera till läsning, som i sin tur ska förhoppningsvis leda till en stärkt gruppgemenskap bland ungdomarna.
Hittills har åtta föreningar sagt ja till projektet och att kombinera läsning med sportande. Nästa steg är att utbilda tränare, som är aktiva under sommarskolorna, till att bli läscoacher.
Anette Torgnysdotter Sundblad, verksamhetsansvarig för Hemse bibliotek och barn- och ungdomsbibliotekarie, säger i P4 Gotland-inslaget att böcker och högläsning också är ett sätt att närma sig aktuella problem, som annars kan vara svåra att prata om.
– Jag tror ju att om man har högläsning tillsammans, att man då kan ta frågor ur böckerna och prata utifrån böckerna, säger Anette Torgnysdotter Sundblad, som tror att en diskussion på det här sättet förenklar, eftersom ungdomarna slipper prata om sig själva.
Läsning kan också, enligt Anette Torgnysdotter Sundblad, öka förståelsen för andra människor. Och läsning är något som, liksom sport, kräver träning.
– Man måste träna och traggla och hålla på och lära sig teknik för att bli en bra läsare, det kommer inte av sig själv, säger Cecilia Herdenstam, biblioteksutvecklare på Gotlands länsbibliotek.
Lyssna på inslaget i P4 Gotland här:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=94&artikel=6157212
Foto: K-Rauta
Senaste nytt

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne
Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.
22 maj 2023 • 2 min

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret
Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 maj 2023 • 2 min

Har nya bibliotekarier kunskaperna som behövs?
Under arbetet med nya numret av Biblioteksbladet skickades frågor till bibliotek om nyutbildade bibliotekariers kompetens. Svaren tyder på ett glapp mellan det verksamheterna behöver och det de nyutbildade har med sig.
19 maj 2023 • 2 min

Färre bibliotek – men besökarna är (nästan) tillbaka
Antalet folkbibliotek fortsätter att minska. Men 2022 års biblioteksstatistik visar att besökarna nästan helt har återvänt efter pandemin.
17 maj 2023 • < 1 min

"Alla i Bibliotekssverige tycker att de känner mig"
Nu vänds allas blickar mot Cecilia Ranemo på Kungliga biblioteket. Hon är ansvarig för den årliga biblioteksstatistiken som släpps i dag.
17 maj 2023 • 5 min

Trots läskris: Inga besked om satsning på skolbibliotek
Nivåerna på svenska tioåringars läsning är så låg att skolminister Lotta Edholm talar om en läskris i svensk skola. Läslyftet förlängs meddelar ministern, men nämner inte skolbiblioteken när hon listar åtgärder för att komma till rätta med problemen.
16 maj 2023 • 2 min

Bibliotek och lokaltidningar har mycket att vinna på samarbete
Bibliotekarier och journalister kan inspireras av varandra i arbetet för demokratin. Det är en av slutsatserna i en rapport som släpps i dag.
16 maj 2023 • 3 min
0 kommentarer