Unga gotlänningar tränar läsning
5 maj 2015 • 2 min
Sportande ungdom på Gotland ska lockas att läsa mer. I sommar startar projektet Läsmuskler, som är ett samarbete mellan öns...

Sportande ungdom på Gotland ska lockas att läsa mer. I sommar startar projektet Läsmuskler, som är ett samarbete mellan öns bibliotek och idrottsföreningar.
När Gotlands länsbibliotek föreslog ett samarbete med idrottslivet svarade Peter Nilsson ja direkt. Han är utbildningskonsulent vid Sisu Idrottsutbildarna, som kallar sig för idrottens egen studieförbund.
– Vi såg det som en jättespännande grej att kunna utnyttja läsning som fokusering inför match och som avkoppling, säger Peter Nilsson, som berättar om satsningen i ett inslag i P4 Gotland. Enligt Peter Nilsson betyder läsningen att chansen ökar att spelarna använder sin tid bättre.
I träningshallar och på Gotlands-färjan ska det placeras ut sittsäckar i form av fotbollar. Sittsäckarna ska stimulera till läsning, som i sin tur ska förhoppningsvis leda till en stärkt gruppgemenskap bland ungdomarna.
Hittills har åtta föreningar sagt ja till projektet och att kombinera läsning med sportande. Nästa steg är att utbilda tränare, som är aktiva under sommarskolorna, till att bli läscoacher.
Anette Torgnysdotter Sundblad, verksamhetsansvarig för Hemse bibliotek och barn- och ungdomsbibliotekarie, säger i P4 Gotland-inslaget att böcker och högläsning också är ett sätt att närma sig aktuella problem, som annars kan vara svåra att prata om.
– Jag tror ju att om man har högläsning tillsammans, att man då kan ta frågor ur böckerna och prata utifrån böckerna, säger Anette Torgnysdotter Sundblad, som tror att en diskussion på det här sättet förenklar, eftersom ungdomarna slipper prata om sig själva.
Läsning kan också, enligt Anette Torgnysdotter Sundblad, öka förståelsen för andra människor. Och läsning är något som, liksom sport, kräver träning.
– Man måste träna och traggla och hålla på och lära sig teknik för att bli en bra läsare, det kommer inte av sig själv, säger Cecilia Herdenstam, biblioteksutvecklare på Gotlands länsbibliotek.
Lyssna på inslaget i P4 Gotland här:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=94&artikel=6157212
Foto: K-Rauta
Senaste nytt

Medieprofessorn: Passiviteten är inte neutral
Allt är ett val, även att förbli tyst. Det säger professorn Jesper Strömbäck och reflekterar över hur det offentliga samtalet alltmer drivs av felaktigheter och direkta lögner.
• 8 min

BBC: För många fel i AI-genererade nyheter
AI-assistenter levererar ofta felaktigheter och förvrängt innehåll när de sammanfattar journalistiska texter. Det visar en undersökning från BBC. Svenska medieföretag betonar vikten av att en journalist alltid måste granska innehållet.
26 mar 2025 • 4 min

Forskar om hur kulturkriget påverkar biblioteken
Forskaren Hanna Carlsson, som ofta har fokus på bibliotekspolitik och politisk styrning, efterlyser en mer aktiv bibliotekssektor som vågar hänvisa till vetenskapligt baserad forskning. "Dags att våga säga att det finns information som är bättre än annan."
25 mar 2025 • 7 min

Bibliotekspolitiken hindrar viktiga lösningar på problem
Det är bra att Sverige har en bibliotekslag. Men ambitionen att inkludera alla typer av verksamheter i en lagstiftning är inte oproblematisk, skriver Johanna Hansson.
24 mar 2025 • 3 min

Nytt uppdrag för folkbiblioteket – ”En lättnad att få säga ja”
”Vi har varit benhårda.” Folkbiblioteken kan inte göra skolornas jobb utan medföljande budget, konstaterar Carina Bergsten, bibliotekschef i Kiruna. Men från och med i höst ansvarar hon även för skolbiblioteksverksamheten.
20 mar 2025 • 2 min

Snart väntas besked om bibliotekets framtid
Medicinska biblioteket betyder mycket för studenterna på Umeå universitet. När de fick höra om den planerade omgörningen var det många som protesterade. Nu hoppas de att protesterna ger effekt.
19 mar 2025 • 3 min

Biblioteket "lite bortprioriterat" i Habo
Biblioteket ”var lite bortprioriterat” när budgeten för 2025 spikades. Ansvariga politiker hänvisar till lagkrav som måste följas innan satsningar på biblioteket kan göras.
18 mar 2025 • 3 min

Ont om lokala satsningar på skolbibliotek
I sommar får alla skolelever rätt till ett bemannat skolbibliotek. Betyder det att frågan är prioriterad? ”Jag ser inte det”, säger skoldebattören Linnéa Lindquist som går igenom samtliga kommuners skolbudgetar.
18 mar 2025 • 2 min

Bristen på bibliotekarier består
Om fem år kommer det fortfarande att vara ont om bibliotekarier och gott om jobb att välja för den som väljer bibliotekarieutbildningen. Inte minst till följd av nya lagen om skolbibliotek.
17 mar 2025 • < 1 min

Starka reaktioner på högerkrönika
Magnus Johanssons krönika om att vara höger och bibliotekarie ledde till ovanligt många reaktioner. Vissa tyckte att det var Biblioteksbladets sämsta publicering på länge, andra tackade för inspelet.
14 mar 2025 • 2 min

Källkritikens dag: folkbibliotekarien prisas
”Folkbibliotekarien” tilldelas i dag utmärkelsen Det gyllene förstoringsglasets hederspris för sina insatser för källkritiken i Sverige. "En grundbult för demokratin”, skriver juryn i sin motivering.
13 mar 2025 • < 1 min

Stora kunskapsluckor i digital källkritik
En av fyra har det senaste året litat på information i sociala medier, om samhällsfrågor, information som senare har visat sig vara falsk. Det visar en ny undersökning från Internetstiftelsen.
13 mar 2025 • 4 min
0 kommentarer