Valde bort tidskriftsagent: ”Det är värt det”

31 jul 2017 • 2 min

Snabbare tillgång till tidskrifter och minskade kostnader för prenumerationer. Stockholms universitetsbibliotek valde bort tidskriftsagent och har nu utvärderat beslutet. "Det är värt det, vi har bättre kontroll på vår tidskriftsportfolio och kan leverera snabbt", säger Lisa Lovén, bibliotekarie.

Foto: Lisa Lovén
Foto: Lisa Lovén

Hösten 2015 löpte Stockholms universitetsbiblioteks avtal med den dåvarande tidskriftsagenten ut. Avtalet hade redan förlängts en gång och kunde inte förlängas igen. Dessutom hade Kammarkollegiets nationella avtal med en tidskriftsagent sagts upp. Det avtalet kan alla universitetsbibliotek använda sig av, om de inte har egna avtal.

– Det fanns inget avtal för oss att åberopa, vi stod mellan valet att göra en tidskrävande upphandling för en ny tidskriftsagent eller att själva kontakta förlagen, säger Lisa Lovén, bibliotekarie på Stockholms universitetsbibliotek.

Valet föll på det senare alternativet. Biblioteket ville se om det gick att spara tid och pengar genom att hantera de drygt 350 tidskrifterna, varav flertalet är elektroniska, utan mellanhänder.

Nu har det gått två år och arbetet har utvärderats. Första året utan agent innebar en puckel för personalen, från att ha lagt 90 arbetstimmar på allt som hade med prenumerationer att göra så fick man utan agent lägga 444 timmar. Men redan under förnyelsearbetet inför 2017 var man nere på 154 timmar.

– Första året blev det många förlag att kontakta eftersom vi inte kunde använda det webbaserade verktyget via tidskriftsagenten där man klickar i vad man vill förnya. Nu fick vi istället leta efter kontaktinformation till 200 leverantörer, kontakta dem och sedan lägga in dem i faktureringssystemet och det tog tid, säger Lisa Lovén.

Den totala kostnaden för prenumerationerna har nu minskats med 16 procent jämfört med innan. När summan för ökad arbetsbelastning dragits av från det man sparat in så har biblioteket gått 175 000 kronor plus på att hantera prenumerationer själva. Dessutom har den genomsnittliga tiden från förfrågan till access mer än halverats.

– Fortfarande får vi lägga ner med tid på det här än när vi hade tidskriftsagent. Men det är värt det eftersom vi har bättre kontroll på vår tidskriftsportfolio och kan leverera snabbt, säger Lisa Lovén och berättar att många kollegor både i och utanför Sverige har hört av sig och frågat hur det gått för biblioteket.

– Den vanligaste frågan är hur mycket tid vi lägger på det här och om det går ihop med de upphandlingsregler som finns. Kammarkollegiet sköter ju upphandlingen av en tidskriftsagent för hela universitetssektorn och många menar att man bör följa de statliga nationella ramavtalen.

Stockholms universitets jurist meddelar att man gjort den bedömningen att det finns utrymme i upphandlingsreglerna för att teckna prenumerationer separat.

0 kommentarer

Senaste nytt

Forskning

Nytt ljus på lärosätesbiblioteken

Studenter och yrkesverksamma bibliotekarier, men även ledningarna för universitet och högskolor är målgruppen för en ny antologi om Sveriges lärosätesbibliotek. "Här vill vi ge en övergripande bild som saknats."

11 okt 2024 • 2 min

Kommentar

Därför har Biblioteksbladets coronagrupp bytt namn

Biblioteksbladet hade en stor men sedan länge avsomnad grupp på Facebook. Kunde vi stöpa om den för att få nya insikter om vad som rör sig i bibliotekssektorn? Vägen till ett svar på frågan blev kort och krokig – men nu hoppas jag att vi har hittat fram.

10 okt 2024 • 2 min

Reportage

Ljudboken har tagit över

Ljudböcker säljer bäst, mer tid läggs på lyssning än på läsning, några av de mest framgångsrika författarna publiceras bara digitalt. Papprets dominans har brutits. Utom på biblioteken.

9 okt 2024 • 10 min

Nyheter

Fokus på livet ska slå hål på fördomar

Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.

7 okt 2024 • 4 min

Nyheter

Över 700 deltar i vecka mot bokförbud

Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.

4 okt 2024 • < 1 min