Valde bort tidskriftsagent: ”Det är värt det”

31 jul 2017 • 2 min

Snabbare tillgång till tidskrifter och minskade kostnader för prenumerationer. Stockholms universitetsbibliotek valde bort tidskriftsagent och har nu utvärderat beslutet. "Det är värt det, vi har bättre kontroll på vår tidskriftsportfolio och kan leverera snabbt", säger Lisa Lovén, bibliotekarie.

Foto: Lisa Lovén
Foto: Lisa Lovén

Hösten 2015 löpte Stockholms universitetsbiblioteks avtal med den dåvarande tidskriftsagenten ut. Avtalet hade redan förlängts en gång och kunde inte förlängas igen. Dessutom hade Kammarkollegiets nationella avtal med en tidskriftsagent sagts upp. Det avtalet kan alla universitetsbibliotek använda sig av, om de inte har egna avtal.

– Det fanns inget avtal för oss att åberopa, vi stod mellan valet att göra en tidskrävande upphandling för en ny tidskriftsagent eller att själva kontakta förlagen, säger Lisa Lovén, bibliotekarie på Stockholms universitetsbibliotek.

Valet föll på det senare alternativet. Biblioteket ville se om det gick att spara tid och pengar genom att hantera de drygt 350 tidskrifterna, varav flertalet är elektroniska, utan mellanhänder.

Nu har det gått två år och arbetet har utvärderats. Första året utan agent innebar en puckel för personalen, från att ha lagt 90 arbetstimmar på allt som hade med prenumerationer att göra så fick man utan agent lägga 444 timmar. Men redan under förnyelsearbetet inför 2017 var man nere på 154 timmar.

– Första året blev det många förlag att kontakta eftersom vi inte kunde använda det webbaserade verktyget via tidskriftsagenten där man klickar i vad man vill förnya. Nu fick vi istället leta efter kontaktinformation till 200 leverantörer, kontakta dem och sedan lägga in dem i faktureringssystemet och det tog tid, säger Lisa Lovén.

Den totala kostnaden för prenumerationerna har nu minskats med 16 procent jämfört med innan. När summan för ökad arbetsbelastning dragits av från det man sparat in så har biblioteket gått 175 000 kronor plus på att hantera prenumerationer själva. Dessutom har den genomsnittliga tiden från förfrågan till access mer än halverats.

– Fortfarande får vi lägga ner med tid på det här än när vi hade tidskriftsagent. Men det är värt det eftersom vi har bättre kontroll på vår tidskriftsportfolio och kan leverera snabbt, säger Lisa Lovén och berättar att många kollegor både i och utanför Sverige har hört av sig och frågat hur det gått för biblioteket.

– Den vanligaste frågan är hur mycket tid vi lägger på det här och om det går ihop med de upphandlingsregler som finns. Kammarkollegiet sköter ju upphandlingen av en tidskriftsagent för hela universitetssektorn och många menar att man bör följa de statliga nationella ramavtalen.

Stockholms universitets jurist meddelar att man gjort den bedömningen att det finns utrymme i upphandlingsreglerna för att teckna prenumerationer separat.

0 kommentarer

Senaste nytt

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min