Valde bort tidskriftsagent: ”Det är värt det”
31 jul 2017 • 2 min
Snabbare tillgång till tidskrifter och minskade kostnader för prenumerationer. Stockholms universitetsbibliotek valde bort tidskriftsagent och har nu utvärderat beslutet. "Det är värt det, vi har bättre kontroll på vår tidskriftsportfolio och kan leverera snabbt", säger Lisa Lovén, bibliotekarie.


Hösten 2015 löpte Stockholms universitetsbiblioteks avtal med den dåvarande tidskriftsagenten ut. Avtalet hade redan förlängts en gång och kunde inte förlängas igen. Dessutom hade Kammarkollegiets nationella avtal med en tidskriftsagent sagts upp. Det avtalet kan alla universitetsbibliotek använda sig av, om de inte har egna avtal.
– Det fanns inget avtal för oss att åberopa, vi stod mellan valet att göra en tidskrävande upphandling för en ny tidskriftsagent eller att själva kontakta förlagen, säger Lisa Lovén, bibliotekarie på Stockholms universitetsbibliotek.
Valet föll på det senare alternativet. Biblioteket ville se om det gick att spara tid och pengar genom att hantera de drygt 350 tidskrifterna, varav flertalet är elektroniska, utan mellanhänder.
Nu har det gått två år och arbetet har utvärderats. Första året utan agent innebar en puckel för personalen, från att ha lagt 90 arbetstimmar på allt som hade med prenumerationer att göra så fick man utan agent lägga 444 timmar. Men redan under förnyelsearbetet inför 2017 var man nere på 154 timmar.
– Första året blev det många förlag att kontakta eftersom vi inte kunde använda det webbaserade verktyget via tidskriftsagenten där man klickar i vad man vill förnya. Nu fick vi istället leta efter kontaktinformation till 200 leverantörer, kontakta dem och sedan lägga in dem i faktureringssystemet och det tog tid, säger Lisa Lovén.
Den totala kostnaden för prenumerationerna har nu minskats med 16 procent jämfört med innan. När summan för ökad arbetsbelastning dragits av från det man sparat in så har biblioteket gått 175 000 kronor plus på att hantera prenumerationer själva. Dessutom har den genomsnittliga tiden från förfrågan till access mer än halverats.
– Fortfarande får vi lägga ner med tid på det här än när vi hade tidskriftsagent. Men det är värt det eftersom vi har bättre kontroll på vår tidskriftsportfolio och kan leverera snabbt, säger Lisa Lovén och berättar att många kollegor både i och utanför Sverige har hört av sig och frågat hur det gått för biblioteket.
– Den vanligaste frågan är hur mycket tid vi lägger på det här och om det går ihop med de upphandlingsregler som finns. Kammarkollegiet sköter ju upphandlingen av en tidskriftsagent för hela universitetssektorn och många menar att man bör följa de statliga nationella ramavtalen.
Stockholms universitets jurist meddelar att man gjort den bedömningen att det finns utrymme i upphandlingsreglerna för att teckna prenumerationer separat.
Senaste nytt

Varnar biblioteken för Tiktok
Stadsbibliotekarien i Stockholm, Daniel Forsman, uppmanar sina kollegor i Bibliotekssverige att fundera över hur man använder den kinesiska plattformen Tiktok.
7 feb 2023 • 3 min

Höga elpriser leder till färre turer för bokbussen
De höga elkostnaderna tvingar kultur- och fritidsförvaltningen i Malung-Sälen till stora besparingar. För biblioteket leder det till strypt vikariepott och färre turer för bokbussen.
7 feb 2023 • 2 min

SKR: ”Tuffa år framför oss”
Liksom all kommunal verksamhet drabbas även biblioteken i det svåra ekonomiska läget, säger SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog. "Det är så här det ser ut just nu."
7 feb 2023 • 3 min

2023 ett magert år för folkbiblioteken
Resurserna för nästan 90 procent av landets folkbibliotek har krympt 2023, visar Biblioteksbladets årliga enkätundersökning. Skälet är nedskurna budgetar, hög inflation eller både och.
6 feb 2023 • 2 min

Använder spel för att nå biblioteksmålen
Spel- och spelkultur står i fokus för ett nytt expertnätverk. Målet är att höja kunskapsnivån på medlemmarna i Svensk biblioteksförening.
2 feb 2023 • 2 min

Iflas ordförande skjuter på budbäraren
Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.
1 feb 2023 • 3 min
”Vi blev förvånade över Lotta Edholms svala intresse”
”Vi måste prata om skolbibliotek”, skriver 1613 personer i ett öppet brev till Lotta Edholm. Igår träffade brevets initiativtagare skolministern. De är frågande över bemötandet de fick.
31 jan 2023 • 3 min

Författare varnas för BTJ-tjänst
I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”
31 jan 2023 • 3 min

Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
1613 personer från förlag, bibliotek, akademi och fackförbund skriver till skolministern: "En skola är en skola först när alla elever har ett skolbibliotek som är bemannat med en utbildad skolbibliotekarie."
30 jan 2023 • 2 min
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
0 kommentarer