Årets bibliotek finns i Hultsfred

22 sep 2022 • 2 min

Hultsfreds bibliotek knep titeln Årets bibliotek. ”Ett kvitto på att det arbete vi gör når ut.”

Det var trångt i fackförbundet Diks monter på Bokmässan där det skulle avslöjas vem som skulle få 2022 års pris. Tre bibliotek återstod bland de nominerade i Diks utmärkelse Årets bibliotek: Vaggeryds bibliotek, Ljusdals bibliotek och så Hultsfreds bibliotek som alltså blev 2022 års bibliotek.

I motiveringen nämndes bland annat att bibliotekets systematiska arbete med att bygga relationer till både enskilda och till personalen och där personalens entusiasm och specialintressen tas om hand.

Lisa Schouenke, bibliotekschef sedan ett och ett halvt år tillbaka, tackade alla och konstaterade att det var medarbetarna som har gjort det möjligt.

– Jag känner mig otroligt stolt och så glad. Det är ett kvitto på det arbete som vi gör når ut. Det var en låntagare som nominerade oss.

Hultsfreds bibliotek har skapat en öppen plats och nyckeln är medbarbetarna, enligt Lisa Schouenke.

– De är duktiga på att se individer och att omvärldsbevaka, för att ta reda på vad vi behöver göra. Det tillsammans med modet att våga testa.

Dessutom beskriver hon Hultsfred som en modig kommun som har vågat satsa på ett nytt bibliotek.

– Det är ett stort och fint bibliotek och andra verksamheter kommer till oss och utgår från biblioteket. Den nya lokalen gör nya samarbeten möjliga.

Vid flera samtal tidigare och på Bokmässan har det talats om att biblioteken måste anpassa sig till en värld i förändring. Samtidigt finns det undersökningar som visar att unga vill ha biblioteket som det alltid har varit, för att det är tryggt, inte minst i ett samhälle i förändring. Hur ser Hultsfreds bibliotek på det?

– Våra ungdomar vill nog att vi hänger med. Men de vill också ha en trygg arbetsplats, men för att locka hit nya ungdomar behöver vi hänga med i tekniken. Vi jobbar mycket med den balansen.

Det var trångt i Diks monter när Årets bibliotek 2022 skulle presenteras.

Mer från Bokmässan:
›› Gap mellan personalens och användarnas förväntningar
›› Nationalismens påverkan på kulturen
›› Nioosha Shams ny läsambassadör
›› Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

0 kommentarer

Senaste nytt

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min