Årets bibliotek finns i Hultsfred

22 sep 2022 • 2 min

Hultsfreds bibliotek knep titeln Årets bibliotek. ”Ett kvitto på att det arbete vi gör når ut.”

Det var trångt i fackförbundet Diks monter på Bokmässan där det skulle avslöjas vem som skulle få 2022 års pris. Tre bibliotek återstod bland de nominerade i Diks utmärkelse Årets bibliotek: Vaggeryds bibliotek, Ljusdals bibliotek och så Hultsfreds bibliotek som alltså blev 2022 års bibliotek.

I motiveringen nämndes bland annat att bibliotekets systematiska arbete med att bygga relationer till både enskilda och till personalen och där personalens entusiasm och specialintressen tas om hand.

Lisa Schouenke, bibliotekschef sedan ett och ett halvt år tillbaka, tackade alla och konstaterade att det var medarbetarna som har gjort det möjligt.

– Jag känner mig otroligt stolt och så glad. Det är ett kvitto på det arbete som vi gör når ut. Det var en låntagare som nominerade oss.

Hultsfreds bibliotek har skapat en öppen plats och nyckeln är medbarbetarna, enligt Lisa Schouenke.

– De är duktiga på att se individer och att omvärldsbevaka, för att ta reda på vad vi behöver göra. Det tillsammans med modet att våga testa.

Dessutom beskriver hon Hultsfred som en modig kommun som har vågat satsa på ett nytt bibliotek.

– Det är ett stort och fint bibliotek och andra verksamheter kommer till oss och utgår från biblioteket. Den nya lokalen gör nya samarbeten möjliga.

Vid flera samtal tidigare och på Bokmässan har det talats om att biblioteken måste anpassa sig till en värld i förändring. Samtidigt finns det undersökningar som visar att unga vill ha biblioteket som det alltid har varit, för att det är tryggt, inte minst i ett samhälle i förändring. Hur ser Hultsfreds bibliotek på det?

– Våra ungdomar vill nog att vi hänger med. Men de vill också ha en trygg arbetsplats, men för att locka hit nya ungdomar behöver vi hänga med i tekniken. Vi jobbar mycket med den balansen.

Det var trångt i Diks monter när Årets bibliotek 2022 skulle presenteras.

Mer från Bokmässan:
›› Gap mellan personalens och användarnas förväntningar
›› Nationalismens påverkan på kulturen
›› Nioosha Shams ny läsambassadör
›› Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

0 kommentarer

Senaste nytt

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min