Årets bibliotek finns i Hultsfred

22 sep 2022 • 2 min

Hultsfreds bibliotek knep titeln Årets bibliotek. ”Ett kvitto på att det arbete vi gör når ut.”

Det var trångt i fackförbundet Diks monter på Bokmässan där det skulle avslöjas vem som skulle få 2022 års pris. Tre bibliotek återstod bland de nominerade i Diks utmärkelse Årets bibliotek: Vaggeryds bibliotek, Ljusdals bibliotek och så Hultsfreds bibliotek som alltså blev 2022 års bibliotek.

I motiveringen nämndes bland annat att bibliotekets systematiska arbete med att bygga relationer till både enskilda och till personalen och där personalens entusiasm och specialintressen tas om hand.

Lisa Schouenke, bibliotekschef sedan ett och ett halvt år tillbaka, tackade alla och konstaterade att det var medarbetarna som har gjort det möjligt.

– Jag känner mig otroligt stolt och så glad. Det är ett kvitto på det arbete som vi gör når ut. Det var en låntagare som nominerade oss.

Hultsfreds bibliotek har skapat en öppen plats och nyckeln är medbarbetarna, enligt Lisa Schouenke.

– De är duktiga på att se individer och att omvärldsbevaka, för att ta reda på vad vi behöver göra. Det tillsammans med modet att våga testa.

Dessutom beskriver hon Hultsfred som en modig kommun som har vågat satsa på ett nytt bibliotek.

– Det är ett stort och fint bibliotek och andra verksamheter kommer till oss och utgår från biblioteket. Den nya lokalen gör nya samarbeten möjliga.

Vid flera samtal tidigare och på Bokmässan har det talats om att biblioteken måste anpassa sig till en värld i förändring. Samtidigt finns det undersökningar som visar att unga vill ha biblioteket som det alltid har varit, för att det är tryggt, inte minst i ett samhälle i förändring. Hur ser Hultsfreds bibliotek på det?

– Våra ungdomar vill nog att vi hänger med. Men de vill också ha en trygg arbetsplats, men för att locka hit nya ungdomar behöver vi hänga med i tekniken. Vi jobbar mycket med den balansen.

Det var trångt i Diks monter när Årets bibliotek 2022 skulle presenteras.

Mer från Bokmässan:
›› Gap mellan personalens och användarnas förväntningar
›› Nationalismens påverkan på kulturen
›› Nioosha Shams ny läsambassadör
›› Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min

Essä

En kamp för herravälde och profit

Traditionell vetenskaplig publicering utmanas av idén om öppen tillgång. Gustaf Nelhans skriver om risker och svårigheter och om hur forskarsamhället måste förändras för att idealet ska bli verklighet.

3 apr 2024 • 7 min

Nyheter

Blev du lurad?

Färgkoordinerade böcker i Höganäs, litteratur för vänsterhänta i Järfälla och utlån av sol-el i Ljungby. Många bibliotek skämtade på första april.

2 apr 2024 • 2 min