Årets bibliotek finns i Hultsfred

22 sep 2022 • 2 min

Hultsfreds bibliotek knep titeln Årets bibliotek. ”Ett kvitto på att det arbete vi gör når ut.”

Det var trångt i fackförbundet Diks monter på Bokmässan där det skulle avslöjas vem som skulle få 2022 års pris. Tre bibliotek återstod bland de nominerade i Diks utmärkelse Årets bibliotek: Vaggeryds bibliotek, Ljusdals bibliotek och så Hultsfreds bibliotek som alltså blev 2022 års bibliotek.

I motiveringen nämndes bland annat att bibliotekets systematiska arbete med att bygga relationer till både enskilda och till personalen och där personalens entusiasm och specialintressen tas om hand.

Lisa Schouenke, bibliotekschef sedan ett och ett halvt år tillbaka, tackade alla och konstaterade att det var medarbetarna som har gjort det möjligt.

– Jag känner mig otroligt stolt och så glad. Det är ett kvitto på det arbete som vi gör når ut. Det var en låntagare som nominerade oss.

Hultsfreds bibliotek har skapat en öppen plats och nyckeln är medbarbetarna, enligt Lisa Schouenke.

– De är duktiga på att se individer och att omvärldsbevaka, för att ta reda på vad vi behöver göra. Det tillsammans med modet att våga testa.

Dessutom beskriver hon Hultsfred som en modig kommun som har vågat satsa på ett nytt bibliotek.

– Det är ett stort och fint bibliotek och andra verksamheter kommer till oss och utgår från biblioteket. Den nya lokalen gör nya samarbeten möjliga.

Vid flera samtal tidigare och på Bokmässan har det talats om att biblioteken måste anpassa sig till en värld i förändring. Samtidigt finns det undersökningar som visar att unga vill ha biblioteket som det alltid har varit, för att det är tryggt, inte minst i ett samhälle i förändring. Hur ser Hultsfreds bibliotek på det?

– Våra ungdomar vill nog att vi hänger med. Men de vill också ha en trygg arbetsplats, men för att locka hit nya ungdomar behöver vi hänga med i tekniken. Vi jobbar mycket med den balansen.

Det var trångt i Diks monter när Årets bibliotek 2022 skulle presenteras.

0 kommentarer

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Om nationalismens påverkan på kulturen

Färre översättningar, mindre utländsk litteratur och stängning av Världskulturmuseet. Det är några, av många, farhågor som en sent insatt panel lyfte på Bokmässan, med anledning av Sverigedemokraternas framgångar i valet.

23 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

Förändrade arbetsuppgifter kan vara en förklaring till att många som arbetar på bibliotek funderar på att byta yrke. Men det behövs också mer resurser och fler yrkesgrupper på biblioteken, konstaterades i ett samtal på Bokmässan.

22 sep 2022 • 2 min

Debatt

Slutreplik: Låt oss mötas och diskutera

Vi vill stötta, men stöttandet måste också få innehålla konstruktiv kritik. Det skriver Linnéa Jönsson och Eleonor Pavlov i sin slutreplik om Malmö stadsbiblioteks ”känsliga ämnen”-koncept.

21 sep 2022 • 4 min

Ledare

Används bibliotekens potential som läsfrämjare?

Det talas mycket om bibliotekens viktiga roll för att främja läsandet i Sverige. Men bibliotekspersonalen ges ingen eller väldigt lite tid för egen läsning. Och allra konstigast är att de inte ens pratar om det själva, skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

19 sep 2022 • 2 min