Årets bibliotek finns i Hultsfred

22 sep 2022 • 2 min

Hultsfreds bibliotek knep titeln Årets bibliotek. ”Ett kvitto på att det arbete vi gör når ut.”

Det var trångt i fackförbundet Diks monter på Bokmässan där det skulle avslöjas vem som skulle få 2022 års pris. Tre bibliotek återstod bland de nominerade i Diks utmärkelse Årets bibliotek: Vaggeryds bibliotek, Ljusdals bibliotek och så Hultsfreds bibliotek som alltså blev 2022 års bibliotek.

I motiveringen nämndes bland annat att bibliotekets systematiska arbete med att bygga relationer till både enskilda och till personalen och där personalens entusiasm och specialintressen tas om hand.

Lisa Schouenke, bibliotekschef sedan ett och ett halvt år tillbaka, tackade alla och konstaterade att det var medarbetarna som har gjort det möjligt.

– Jag känner mig otroligt stolt och så glad. Det är ett kvitto på det arbete som vi gör når ut. Det var en låntagare som nominerade oss.

Hultsfreds bibliotek har skapat en öppen plats och nyckeln är medbarbetarna, enligt Lisa Schouenke.

– De är duktiga på att se individer och att omvärldsbevaka, för att ta reda på vad vi behöver göra. Det tillsammans med modet att våga testa.

Dessutom beskriver hon Hultsfred som en modig kommun som har vågat satsa på ett nytt bibliotek.

– Det är ett stort och fint bibliotek och andra verksamheter kommer till oss och utgår från biblioteket. Den nya lokalen gör nya samarbeten möjliga.

Vid flera samtal tidigare och på Bokmässan har det talats om att biblioteken måste anpassa sig till en värld i förändring. Samtidigt finns det undersökningar som visar att unga vill ha biblioteket som det alltid har varit, för att det är tryggt, inte minst i ett samhälle i förändring. Hur ser Hultsfreds bibliotek på det?

– Våra ungdomar vill nog att vi hänger med. Men de vill också ha en trygg arbetsplats, men för att locka hit nya ungdomar behöver vi hänga med i tekniken. Vi jobbar mycket med den balansen.

Det var trångt i Diks monter när Årets bibliotek 2022 skulle presenteras.

Mer från Bokmässan:
›› Gap mellan personalens och användarnas förväntningar
›› Nationalismens påverkan på kulturen
›› Nioosha Shams ny läsambassadör
›› Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min