Axiells vd: Andra bolag är bättre än vi på mediemarknaden

16 mar 2023 • 2 min

Försäljningen av Axiell media innebär inte att Axiell group vill skala ner. Försäljningen var smärtsam, men nödvändig och Axiell vill fortsätta växa på andra sätt, berättar koncernchef Joel Sommerfeldt för Biblioteksbladet.

Beslutet att sälja dotterbolaget Axiell media var inte lätt, enligt koncernchefen.

– Det var jävligt smärtsamt. Jag älskar Axiell media, det är jättekul business. Men vi kom fram till att vi nog ska se om vårt hus.

Att koncernen Axiell group säljer sitt dotterbolag för digitala böcker, Axiell media, till danska Publizon handlar inte om att Joel Sommerfeldt och Axiell group inte vill växa längre. Det handlar inte heller om att de inte tror att e-böcker på bibliotek är framtiden. Tvärt om.

Axiell media har levererat digitala böcker till bibliotek och skolor i Sverige och Finland. När Publizon nu köper Axiell media kommer företaget att vara ledande på den nordiska marknaden och täcka Danmark, Sverige och Finland.

Enligt Joel Sommerfeldt är orsaken till försäljningen av dotterbolaget att branschen numera kräver av företagen att de finns i många länder. Åtminstone i hela Norden, gärna i hela Europa och ännu hellre i fler länder än så. På det sätt som Axiell group är när det gäller mjukvara.

– Där finns vi i 62 länder i dag och vi har global närvaro både när det gäller museer och arkiv. Och för bibliotek har vi paneuropeisk närvaro.

Från början var tanken med Axiell media att erbjuda skolor och bibliotek en komplett lösning till kunderna. Men marknaden har utvecklat sig sedan dess.

– Vi kan inte utveckla den här affären som vi skulle vilja. Det finns andra bolag som är bättre på mediemarknaden än vad vi är, säger Joel Sommerfeldt.

Det skulle alltså krävas för stora investeringar för Axiell för att bolaget skulle fortsätta att växa på mediemarknaden. Publizon som har köpt Axiell media blir nu en strategisk partner för Axiell group.

– Man kan inte göra allting i dagsläget, speciellt efter pandemin skulle jag säga. Vi måste fokusera ännu mer nu, säger Joel Sommerfeldt.

Men han tror fortsatt att digitala böcker har en framtid på biblioteken.

– E-medierna är här för att stanna. Fysiska böcker, e-böcker och strömmad media kommer att gå hand i hand.

Joel Sommerfeldt ser fortfarande fram emot att Axiell group ska kunna fortsätta att växa och etablera sig i fler länder.

– Det ligger inneboende att man alltid vill växa och förkovra sig. Vi växer i till exempel Nordamerika och i Tyskland och vi kan nog jobba i de flesta länder. Vi har inga geografiska begränsningar på det sättet.

1 kommentarer

  1. Måste allting ”växa” hela tiden? Räcker de inte med att utveckla sin verksamhet och göra den så bra som möjligt för användarna? Den här tanken att alla verksamheter hela tiden måste växa är exakt det som leder till den typen av monopolisering som biblioteksbranschen redan lider av.

Senaste nytt

Nyheter

Vill göra sjukhusbiblioteken synligare

Sjukhusens bibliotek berörs när de ekonomiskt krisande regionerna ska spara pengar. Det kan försämra vårdkvaliteten, hävdar Anna Videfrost, ordförande i Föreningen Sveriges sjukhusbibliotekschefer, SSBC.

21 maj 2024 • 3 min

Nyheter

Så ska bokens värde säkras

Politiken bryr sig inte om litteraturen. Det anser Sveriges författarförbund som samlar representanter från litteraturområdet för att stärka branschens intressen.

15 maj 2024 • 2 min

Politik

Få "library lovers" i Sverige

I en ansats att lyfta biblioteksfrågorna har organisationen Public Libraries 2030 utmanat EU-parlamentariker att bli en biblioteksälskare, en "library lover". I Sverige är det bara en politiker som har antagit utmaningen.

7 maj 2024 • 3 min