Axiells vd: Andra bolag är bättre än vi på mediemarknaden

16 mar 2023 • 2 min

Försäljningen av Axiell media innebär inte att Axiell group vill skala ner. Försäljningen var smärtsam, men nödvändig och Axiell vill fortsätta växa på andra sätt, berättar koncernchef Joel Sommerfeldt för Biblioteksbladet.

Beslutet att sälja dotterbolaget Axiell media var inte lätt, enligt koncernchefen.

– Det var jävligt smärtsamt. Jag älskar Axiell media, det är jättekul business. Men vi kom fram till att vi nog ska se om vårt hus.

Att koncernen Axiell group säljer sitt dotterbolag för digitala böcker, Axiell media, till danska Publizon handlar inte om att Joel Sommerfeldt och Axiell group inte vill växa längre. Det handlar inte heller om att de inte tror att e-böcker på bibliotek är framtiden. Tvärt om.

Axiell media har levererat digitala böcker till bibliotek och skolor i Sverige och Finland. När Publizon nu köper Axiell media kommer företaget att vara ledande på den nordiska marknaden och täcka Danmark, Sverige och Finland.

Enligt Joel Sommerfeldt är orsaken till försäljningen av dotterbolaget att branschen numera kräver av företagen att de finns i många länder. Åtminstone i hela Norden, gärna i hela Europa och ännu hellre i fler länder än så. På det sätt som Axiell group är när det gäller mjukvara.

– Där finns vi i 62 länder i dag och vi har global närvaro både när det gäller museer och arkiv. Och för bibliotek har vi paneuropeisk närvaro.

Från början var tanken med Axiell media att erbjuda skolor och bibliotek en komplett lösning till kunderna. Men marknaden har utvecklat sig sedan dess.

– Vi kan inte utveckla den här affären som vi skulle vilja. Det finns andra bolag som är bättre på mediemarknaden än vad vi är, säger Joel Sommerfeldt.

Det skulle alltså krävas för stora investeringar för Axiell för att bolaget skulle fortsätta att växa på mediemarknaden. Publizon som har köpt Axiell media blir nu en strategisk partner för Axiell group.

– Man kan inte göra allting i dagsläget, speciellt efter pandemin skulle jag säga. Vi måste fokusera ännu mer nu, säger Joel Sommerfeldt.

Men han tror fortsatt att digitala böcker har en framtid på biblioteken.

– E-medierna är här för att stanna. Fysiska böcker, e-böcker och strömmad media kommer att gå hand i hand.

Joel Sommerfeldt ser fortfarande fram emot att Axiell group ska kunna fortsätta att växa och etablera sig i fler länder.

– Det ligger inneboende att man alltid vill växa och förkovra sig. Vi växer i till exempel Nordamerika och i Tyskland och vi kan nog jobba i de flesta länder. Vi har inga geografiska begränsningar på det sättet.

1 kommentarer

  1. Måste allting ”växa” hela tiden? Räcker de inte med att utveckla sin verksamhet och göra den så bra som möjligt för användarna? Den här tanken att alla verksamheter hela tiden måste växa är exakt det som leder till den typen av monopolisering som biblioteksbranschen redan lider av.

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

Nyheter

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns

Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.

23 mar 2023 • 2 min

Krönika

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan

Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.

17 mar 2023 • 2 min

Debatt

Vi bygger demokratin starkare

Örebro bibliotek har anställt en bibliotekssocionom och därmed försökt definiera gränsen för bibliotekssystemet. Genom att ta vårt uppdrag på allvar kan vi hjälpas åt att överbrygga klyftorna i samhället, skriver Lars Hilmersson och Lotta Perkiö.

14 mar 2023 • 4 min

Reportage

Livsviktiga boktips bakom galler

I 18 år har Thomas Öhnell levererat lästips och begärt in sena boklån från långtidsdömda på Hall. När nya regeringen ropar efter hårdare straff och högre murar är det inte första gången han hör det. ”Jag blir alltid lite orolig.”

13 mar 2023 • 4 min

Politik

Möte om armlängds avstånd planeras – men utan SD

Björn Orring, Anna Troberg och Ulf Dernevik har fått positiv respons på sin inbjudan till möte med kulturpolitiska talespersoner för M, KD och L för att prata armlängds avstånd. SD vill också gärna vara med, men det blir vid ett annat tillfälle.

9 mar 2023 • 2 min