Bibliotek räddas på Sveriges Radio
7 nov 2024 • 2 min
Trots att sju medarbetare varslades i höstas behöver ingen bli uppsagd. Biblioteket som har ägts gemensamt av public service-bolagen räddas kvar i radions regi.
Foto: Daniel Stigefelt / Sveriges Radio
Biblioteket och arkivet som finns i radiohuset vid Gärdet i Stockholm kommer att stå kvar. I höstas hotades det av nedläggning, då de tre public service-bolagen i det gemensamma bolaget Sveriges Radio Förvaltning som ägde biblioteket, sade upp tjänsten.
Sju medarbetare varslades om uppsägning och många journalister på Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion protesterade mot nedläggningen. Något som tidningen Journalisten har skrivit mycket om.
Men nu står det alltså klart att böckerna och materialet blir kvar och likaså personalen, även om personalstyrkan totalt kommer att behöva ses över.
– De personer som är anställda i dag kommer att erbjudas anställning, men den totala bemanningen behöver ses över, som på hela Sveriges Radio, säger Charlotta Friborg, chef för divisionen Riks.
– Det här är en väldigt viktig verksamhet för våra redaktioner. Vi har många små redaktioner som har behov av detta stöd. Vi ser en effektivitet och en snabbhet i att samla kompetensen på ett ställe.
Det är ännu oklart om SVT och UR kommer att vara intresserade av att ta del av bibliotekets tjänster.
– Vi kommer att kunna erbjuda möjlighet för dem i avtalsform att i så fall nyttja det, säger Charlotta Friborg.
Sveriges Radio, som har ett stort sparbeting över sig till följd av att uppräkningen av anslaget från staten inte har följt kostnadsökningarna, bedömer att kostnaderna för biblioteket inte kommer att bli högre än vad de har varit tidigare.
Sparkraven på radion har lett till att hundra personer varslades i början av året när bolaget behövde dra ner på kostnader motsvarande 250 miljoner kronor, varav 150 miljoner på personalkostnader.

Senaste nytt

Replik: Dik fördömer det gränslösa våldet i Gaza
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min

Är biblioteken inkluderande på riktigt?
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min

Nu skiter jag i mitt fackförbund!
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min

När kriget kom till Solomiansky-distriktets bibliotek
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min

Färre platser på högskolan trots stort behov
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min

Arbetet med gemensam e-plattform måste börja nu
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min

Värdet av läsning kan inte reduceras till nytta och mätbarhet
Det är bra med satsningar på skolbibliotek och läsfrämjande, men de kan inte bara handla om att höja elevers skolbetyg. Ett annat skäl till att läsa som sällan får plats i debatten är att det kan vara en livlina, skriver Tommy Bildström, ledamot i Statens kulturråds läsråd.
5 jun 2025 • 3 min

De sätter ord på kriget
Bokutgivningen i Ukraina domineras av den fullskaliga invasionen. Biblioteksbladet har pratat med en barnboksförfattare som skriver för barn om kriget, och med två poeter som har egen erfarenhet av att strida vid fronten.
4 jun 2025 • 6 min

Alternativ konferens vill bli en fest för biblioteken
Trots pausade biblioteksdagar blir det en nationell bibliotekskonferens nästa år. ”Behövligt att ändå samla Bibliotekssverige.”
3 jun 2025 • < 1 min

”Biblioteken kommer att få göra statens arbete”
När Statens servicecenter stänger kontor kommer någon annan att behöva göra statens uppgifter på den orten, varnar Sveriges Kommuner och Regioner. Bland annat biblioteken.
2 jun 2025 • 1 min

Kriget försvårar skrivandet för Ukrainas mest kända författare
Andrej Kurkov är Ukrainas internationellt mest kända samtida författare. Rysslands invasion fick honom att sluta skriva. När han nu börjat igen söker han ögonblicken då det inte känns omoraliskt att ägna sig åt fiktion.
30 maj 2025 • 6 min

Replik: Vi behöver mer samarbete – inte mer polarisering
Anya Feltreuter om reaktionerna på hennes debattartikel om delade tjänster på skolbibliotek: "Sättet diskussionen förs på skapar en polarisering som jag befarar försvårar samarbetet."
28 maj 2025 • 4 min
0 kommentarer